Îmi propusesem să atac un subiect special, asupra căruia meditez de ceva vreme, dar întâmplările petrecute ieri m-au obligat să revin în realitatea mioritică. Aşa că, în loc de discuţii despre noile graniţe vom discuta despre marea dilemă a cursului corect.
"Nu este nici nevoie şi nici bine pentru economia românească ca leul să se mai deprecieze". Este declaraţia halucinantă a lui Mugur Isărescu făcută ieri, în cursul audierilor de la Parlament. Dincolo de topica stranie şi cacofonia usturătoare, declaraţia şi motivarea ei ar fi trebuit să se constituie într-un semnal de alarmă pentru orice observator economic serios. Numai că la noi, în momentul în care un individ ceva mai sofisticat se lansează în afirmaţii categorice, armata de "analişti" preferă preluarea ad litteram a afirmaţiilor, fără a depune nici cel mai mic efort în direcţia analizării şi disecării respectivelor spuneri.
Motivaţia lui Isărescu pentru un curs mic este la fel de aproximativă: "Ne-am duce spre surplus, ceea ce nu este benefic pentru o ţară emergentă. Avem nevoie de intrări de capital, importuri de tehnologie...". Cu alte cuvinte, subvenţionarea cursului practicată de BNR are ca efect intrări de capital. Nu e aberant? Evident că da, numai că indivizii care-l audiau probabil îşi uitaseră creierele pe la cârciuma parlamentului, altfel nu înţeleg cum au înghiţit gogoaşa.
Aruncarea cu miliardele de euro pe geam în "operaţiunea cursul" nu este numai costisitoare ci şi anti-economică, iar continuarea ei nu va avea ca efect decât reînscrierea României în zona economiilor gri. Cursul actual, subvenţionat cu o dărnicie suspectă de către BNR nu are alt efect decât repatrierea valutei şi îngroparea economiei româneşti. Iar când spun îngropare nu exagerez deloc. Intrarea în UE ne-a pus în faţa unei avalanşe de produse ieftine care au aruncat industria autohtonă în zona necompetitivităţii. Pe fondul unor intrări speculative de valută, "binefacerile" cursului mic şi aparenta bunăstare au generat aberaţii economice. Vreau să fiu înţeles cât se poate de clar: în acest moment cursul este singurul care poate juca rolul taxelor vamale din trecut, putând proteja eficient activitatea economică autohtonă şi, de asemenea, putând sprijini exporturile. Iar afirmaţia conform căreia excedentul nu este benefic pentru o ţară emergentă este o aberaţie! Nu trebuie decât să ne uităm la China care înregistrează numai surplusuri şi nu pare a fi afectată prea rău de această realitate.
Există însă o problemă în ceea ce priveşte trecerea la cursul real: creditele în valută. În cazul unei creşteri masive a cursului s-ar consemna o explozie a creditelor neperformante în valută. Aici este, cred eu, marea problemă la care priveşte cu teamă BNR. Ea însă nu ar fi cu adevărat o problemă dacă BNR, înainte de devalorizare, ar obliga refinanţarea în lei a tuturor creditelor în valută.
Ca o concluzie, nu-mi rămâne decât să remarc un fapt cât se poate de grav: pe fondul politicii aberante a unui guvern prost asistăm la impunerea unei politici monetariste înguste, în defavoarea unei abordări holistice a fenomenului economic. Lipsa de viziune din ministerele coordonatoare ale economiei conduce la impunerea unor modele sterpe care, aplicate economiei reale, produc aberaţii. Nu vreau să se creadă că vina ar aparţine lui Isărescu. El are o viziune îngustă, specifică domeniului său de activitate. Marea problemă a noastră este că în partea cealaltă a baricadei nu a existat până acum cineva destul de competent, care să contrapună monetarismului promovat de BNR un model ceva mai flexibil şi mai funcţional.
Sunt total de acord cu ceea ce spui, incepand cu faptul ca nu e o solutie aceasta tinere cu dintii de curs, chiar tinand cont de cei imprumutati si care pot refinanta sau pentru care se pot lua oarece masuri. Sunt insa un pic derutata, pentru ca ma gandesc "OK, este clar ca intentia lor este de a tine cursul, dar vor reusi? Chiar si dupa alegeri? Chiar si cand se termina banii de la FMI? Si atunci ce vor face?"
RăspundețiȘtergerePolitizarea politicilor monetare...
RăspundețiȘtergereDane, daca-mi permiti sa-ti spun pe numele mic, desi nu ne cunoastem personal, ar fi interesanta o dezbatere tete-a-tete, pro si contra, intre tine si dl Isarescu. Poate s-ar risipi o parte din indoielile care ne apasa in ce priveste directia ce AR TREBUI urmata.
RăspundețiȘtergereCe zici, e utopica o astfel de intrevedere?
Si utopica si fara rost.
RăspundețiȘtergereAmandoi stiu ce se intampla de fapt, dar nici unul nu poate sa recunoasca in public... :)
Eu cred ca trebuie sa ne imbunatatim performanta economica crescand productivitatea. Daca ne depreciem moneda nationala incurajam in pricipal productia in lohn.O crestere de productivitate de 5% pe an e clar mai sanatoasa decat o depreciere de moneda cu acelasi procent.
RăspundețiȘtergereFratilor, ma uit la televizor si imi vine sa-mi iau lumea in cap sa plec din tara asta. Noul vice guvernator din partea PNL Bogdan Olteanu (pe motive politice evident) nu stie nici macar care e nivelul deobanzii de politica monetara al BNR!!!!!
RăspundețiȘtergereIn ce tara traim?!?!?!??!
Flavian, da, aia cu "recunoscutul in public" e o problema delicata, mai ales in zona asta. Insa mi-am permis un exercitiu de imaginatie in dimineata asta, la o cafea. Atat si nimic mai mult... ;)
RăspundețiȘtergereBNR poate obține un leu puternic nu numai subvenționînd cursul, aruncând euro pe piață, ci și reducând masa de lei. BNR este unicul producător de lei din lume, dacă nu mai produce, leul se scumpește. Acest lucru transpare și din declarațiile lui Mugur Isărescu.
RăspundețiȘtergereActivitatea unei bănci de emisiune este prea complicată pentru unii.
Las' ca au venit doi vice-givernatori super-competenti si or sa rezolve ei tot. De fapt... or sa ne rezolve pe toti. Beneficiarul va fi Patriciu.
RăspundețiȘtergereAnonimule de la 09:36,
RăspundețiȘtergerecred ca pentru tine e prea complicata activitatea unei banci de emisiune. Pai daca BNR-ul creste dobanda si scumpeste leul, euro nu se mai apreciaza la leu, corect. dar in economia reala cat o sa fie dobanzile la credite? cine isi mai permite sa ia credite? nu cumva in aceasta situatie economia se duce dracu?
ia si mai citeste
Rock, un eventual un dialog pe "sub masa" intre cei care stiu ce se intampla suna interesant. Asta nu inseamna ca astfel de dialoguri nu au avut loc deja... ;)
RăspundețiȘtergereIn ce priveste situatia de la noi, cred ca mai sunt sanse sa vedem "inainte de craciun un euro aproape de 5 RON" asa cum spuneam in ianuarie.
Totul depinde de FMI si de modul cum va fi gestionata situatia dupa alegeri.
In ianuarie 2010 s-ar putea sa DEPASIM pragul de 5.0 la fel cum l-am depasit pe cel de 4.0 in ianuarie anul acesta. Asta DACA se repeta scenariul de atunci. E insa putin probabil si cred ca vor trage cu dintii sa-l tina APROAPE de 5.0 dar sa nu-l depaseasca.
In aceasta privinta, vedeti declaratiile lui Basescu si ale lui Isarescu care sunt destul de transparente. Au "ordine" de sus ca RON-ul sa ramana intre 4.0 si 5.0 pentru ca nu-i frumos sa porneasca falimentul austriei si apoi cel mondial tocmai de la noi.
Zexe, chiar dacă BNR nu emite bani decât în limita euroilor disponibili (cum se întâmplă de fapt în Albania, Serbia și Bulgaria), dacă oamenii fac economii, nu consumă, mai ales nu consumă din import, dobânzile pot fi rezonabile. Oricum banii din bănci provin și din afară, păstrând și pentru acest caz, cursul fix.
RăspundețiȘtergerePârghia cursului într-o economie, nu deschisă ci destructurată, ca a României în U.E, este inutilă.
@anonim 9:36 | Cum se poate reduce masa de lei aşa cum zici tu în condiţiile unor presiuni salariale cât casa, a unei administraţii ne-restructurate şi a unor indemnizaţii de şomaj pentru cel puţin 500.000 de şomeri?
RăspundețiȘtergereUnii nu gândiţi nici dincolo de vârful nasului...
Dincolo de ratiunile "de moment" ( cu bataie pina la alegeri ) cred ca logica mai profunda din spatele bataliei pentru mentinerea cursului este cea legata de a avea o cit mai buna pozitie/situatie in momentul eventual al "repornirii cresterii economice".
RăspundețiȘtergerePentru ca daca in acel moment vom pleca de la salarii in medie de, sa zicem, 150 de euroi/luna ... vom fi cam ca prin '99-2000. :(
Manole, eu sunt pentru ca bugetul să facă rost de bani pe căi „cinstite”. Nu are rost să ne furăm singuri căciula spunînd că suntem olteni jmecheri. „Grațiile” oferite prin emisiune și flotarea cursului nu sunt oferite numai săracilor (bugetului), cum susține mereu fesenistul Mugur Isărescu, ci și altor game de profitori. Afectează grav procesele de economisire și ne împinge în mlaștina din care nu mai ieșim. O cauză pentru care cădem pe timp ce trece sub nivelul Albaniei și Bulgariei este acest curs „comercial”, faptul că masa de lei nu exprimă ceva palpabil, precum o masă de euro deținuți de banca centrală, deci economia nu se însănătoșește.
RăspundețiȘtergere"in acest moment cursul este singurul care poate juca rolul taxelor vamale din trecut"
RăspundețiȘtergereSi in momentul in care vom avea exclusiv moneda Euro in Romania, ce se va intampla cu acest mecansim ?
Nu cred ca singura grija a Bnr/guvernului sunt creditele in valuta atunci cand tin de curs.
RăspundețiȘtergereUn curs de 5 Ron ar arunca in aer majoritatea preturilor si ar scapa de sub control inflatia, consumam foarte mult din import, pretul benzinei ar exploda si ar creste majoritatea preturilor la bunuri si servicii, daca accizele se stabileau la 1 Oct la 5 RON muream cu totii.
Mentinerea EUR la 4,3 RON, cu toate costurile implicate, are si efecte pozitive pentru toti.
Asa ca aveti grija ce va doriti.
Daca am fi avut deja adoptat EUR nu mai aveam grija asta si preturile nu ar fi crescut asa abrupt, sunt deja aliniate la cele din Vest.
@Page71
RăspundețiȘtergereSa zicem ca ai o brutarie intr-un sat. Te costa 1,5 lei sa faci o piine, dar in sat sunt oameni saraci, care nu pot plati mai mult de 1 leu fara sa renunte la portia de tuica.
Te intelegi cu primarul care face un credit in numele satului ca sa iti subventioneze piinea. Tu vinzi la 1 leu, satenii sunt fericiti ca nu trebuie sa renunte la portia zilnica de tuica si isi permit si piinea.
Intr-o zi, banca opreste creditarea, si mai vrea si banii inapoi. Ce se intimpla atunci? Tu trebuie sa scumpesti piinea la 2 lei, ca sa ajuti primaria sa plateasca dobanzile. Taranii nu mai au nici piine nici tuica, ca primaria le-a pus si o taxa pe scaunul de la crisma. Si nici bani de lemne pentru incalzirea scolii nu mai sunt, ca s-au dus toti pe piine ieftina si dobanzi.
Cam asa vad eu ce se intimpla acum.
Simplificat, desigur. Ca sa fie tabloul complet ar insemna ca nici dispensarul din sat nu mai are medicamente, ca le cumpara cu bani de la primarie, si nici copiii de la scoala nu mai au profesor, ca a plecat la cules capsuni dupa ce nu a mai luat salariu de la primarie timp de 3 luni.
Cam asta se întâmplă acum, și când arunci cu lei în economie, și când vii fuguța cu punga cu euroi să nu explodeze cursul. Sunt împotriva unor astfel de „infuzii”, atâta timp cât econmia noastră este complet deschisă (destructurată ca economie națională)
RăspundețiȘtergereIulia: Dupa ce se vor termina banii de la FMI vom rostogoli datoria in conditii ceva mai dure. Iar scenariul asta se va repeta pana la crash.
RăspundețiȘtergereAnonim: Cursul despre care vorbesc e cursul normal, nu unul tinut artificial sus de BNR. In cazul in care BNR nu ar interveni in piata, probabil ca am avea in mod natural un curs de ~5.2. Acesta ar permite reglarea economiei autohtone dupa scenariul descris in articol.
MIA: Pana la reluarea cresterii ar trebui sa ne preocupe realizarea unei fundatii.
Citez: "...dacă BNR... ar obliga refinanţarea în lei a tuturor creditelor în valută".
RăspundețiȘtergereMa intreb ce s-ar intampla cu cursul EURRON in momentul in care toate creditele in EUR s-ar transforma in RON. Cate miliarde de euro ar trebuii sa fie in piata si cine ar vinde EUR la cursul actual, stiind ca urmeaz, citez "...devalorizare".
Ca sa concluzionez, eu cred ca Mugur Isarescu stie foarte bine ce face [mai bine decat noi pe bloguri], dar zice numai ce vrea el, cand vrea si la cine vrea. [Apropo, daca discursul lui Isarescu in fata unor imbecili din Parlament il luati dumneavoastra ca politica monetara inseamna ca .... va inselati. Discursul lui Isarescu in fata imbecililor aia care l-au votat pe Oltreanu este ca si cum taticul isi mangaie pe cap odrasla si ii zice ca pe el l-a adus barza]
Andrei: Pai tu iti imaginezi ca in cazul unei decizii de refinantare in lei schimburile s-ar face in piata? Pentru asa ceva exista swap-ul.
RăspundețiȘtergereUnde faci swap de 50 mld euro????
RăspundețiȘtergereUn pic de simt al ordinului de marime nu strica.
Desigur că atunci când avem interes să câștigăm din speculații pe curs crescător, un curs înalt „ajută economia”. Dacă suntem neutri constatăm inutilitate speculațiilor de curs și necesitate unui curs bazat ca în țările balcanice pe masa de euro deținută de BNR. Adică, aproape trecerea economiei la euro, moneda națională să fie privită doar ca o fracțiune din euro.
RăspundețiȘtergere@anonim - unde sunt scadente 50 mld euro la aceeasi data?
RăspundețiȘtergereAnonim: Prietene, daca-ti inchipui ca eu fac speculatie pe EURRON esti aberant. Spre exemplu, astazi EURUSD a avut o variatie intre 1.4646 si 1.4747, loc destul de speculatie pe o piata nemanipulata de interese dambovitene.
RăspundețiȘtergereE adevarat ca eu cumpar euro(cu lei), dar asta indiferent de curs. De ce fac asdta e simplu. EURO e moneda in timp ce RON e o jucarie.
Asta am spus-o asa, ca sa poti intelege in caz ca faci un mic efort.
Nu mai inteles in totalitate Dan. Cine ar avea interesul sa schimbe eur in ron [cand chiar tu declari ca esti cumparator de euro] stiind ca ron se va devaloriza imediat dupa ce face el schimbul?
RăspundețiȘtergereAndrei: Cumpar EURO pentru ca politica economica practicata la noi este proasta, iar leul este extrem de fragil. In momentul in care leul va reprezenta ceva, in mod sigur mi-as putea pastra o parte din bani si in lei, dar mai este mult pana acolo.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ai revenit la subiect, daca-mi permiti am o intrebare, desi e mai mult o afirmatie.
RăspundețiȘtergereLa articolul precedent, pe acceasi tema, la afirmatia ta ca, cursul normal este in jurul valorii de 5 lei/euro o intrebare care mi s-a parut pertinenta, si nu ai raspuns este: cum se justifica aceasta valoare, de ce nu este char 7 lei pe euro.
Cred ca calculul este simplu: cursul normal al valutei unei tari este cusul care asigura deficit 0.
Sigur ca sunt tari care-si permit si subevalueaza puternic cursul, acesta fiind principala cauza a competitivitatii lor (Ex: Japonia si mai recent China).
Deci pentru Romania exporturi: 13,6 miliarde euro, importuri: 17,9 miliarde euro, curs 4,3 lei/euro REZULTA: 5,65 LEI/EURO.
Nu am studii economice, si desi stiu ca mai sunt si alti factori, in mare cred ca afirmatia este reala. Poti confirma?
duduS: Pai nu prea e asa. Tu de fapt ce faci, calculezi cursul prin regula de trei simpla? Hehehehe! Daca ar sta treburile atat de simplu...
RăspundețiȘtergereCursul de schimb este o consecinta a celor ce se intampla in economie: problema nu este sa se intervina asupra cursului ci asupra acelor lucruri care il fac nu mai mare sau mai mic ci mai mult sau mai putin util (sau favorabil?) pentru mersul economiei.
RăspundețiȘtergereCel mai simplu ar fi sa trecem la euro. Acum, nu in 2014! Mentinerea (sau "apararea" - cum le place lui Mugur Isarescu si altora sa spuna) cursului de schimb este una dintre marile ipocrizii ale societatii si economiei romanesti. "Aparam" o moneda pe care suntem obligati sa o folosim desi ne facem toate calculele in euro!
nu prea sunt de acord cu autorul, analizand ce s-e intampla in piata acum; el in principiu ar avea dreptate daca analiza economiei romanesti s-ar face in conditii normale; nenorocirea e ca suntem in criza, iar in situatia asta nu se mai respecta regulile jocului, toate tarile incearca sa se salveze individual, se gandesc, se testeaza reguli noi, iar cine isi face bine temele iese castigator, mai ales daca a implementat din timp regulile corecte; ce e prost la noi e faptul ca nimeni din clasa politica n-a fost interesat sa implementeze relatiile economice corecte; asa ca o sa o luam in barba, chiar daca Isarescu incearca sa mai salveze ce poate salva facand niste artificii; e drept ca pana in ziua de azi Isarescu cu artificiile lui ne-a tinut pe linia de plutire, dar mi-e teama ca nu poate s-o intinda prea mult, nu poti sa suplinesti productia si vanzarea corecta, adevarata, cu artificii financiare, la nesfarsit. Ulciorul nu merge de multe ori la apa...
RăspundețiȘtergereAberezi grav! In conditiile unui somaj in crestere, a unor perspective economice sumbre, a unei populatii foarte indatorate (la banci, in euro) tu sugerezi ca-i buna deprecierea leului? Preturile in Romania sunt in mare parte dictate de cursul euro, iar in conditiile actuale cresterea lor este ultimul lucru de care avem nevoie. Si daca tot te dai expert, de ce nu propui si niste solutii, ca la dat cu pietre ne pricepem cu totii.
RăspundețiȘtergereDar, nu-i asa, de ce sa nu ne facem putina reclama la blog, ca pe vreme de criza nu strica...
...o foarta scurta amintire a ceeace a fost de fapt. Comunistii + ceausescu au reusit prin teroarea secu + sindicat + partid + utc + ... sa construiasca o masina de produs bunuri (mai bune sau mai slabe calitativ) astfel ca balanta de plati sa ajunga pe plus. Totul super centralizat - fara niciun element al economiei de piata. Asa a lasat cand a fost executat 5mld US$ in visterie si fara noicio datorie externa +++ conturile secu din strainatate. Asta s-a realizat si cu reducerea fortata a consumului intern (cozi la alimente, benzina, etc).
RăspundețiȘtergere...societatea era profund ierarhizata - cu topul in sectorul politicii externe si comertului exterior - totul controlat prin secu.
In acest top s-a produs complotul.
...asta s-a produs bazata din perceptia gresita ca totul ar fi mult mai bine daca s-ar scapa de centralizarea excesiva si de lacomia lui nc de a-si satisface megalomania (palatul poporului, canalele, combinatele energofage,...).
...asa au luat puterea, l-au executat, urmand sa privatizeze totul in beneficiul grupului lor. A urmat selectarea acestui grup. A existat un singur criteriu: trebuia sa fie ascultatori - santajabili - cu moralitate si etica coruptibila, fara tendinte de gandire libera indiferent cat de cultivati ar fi fost - .
...privatizarea a fost un esec de mare anvergura - cu rezultate dramatice - cu pierderi irecuperabile. Incompetenta a cuprins totul precum caracatita.
...de ce nu s-a potrivit ceeace ei au crezut ??? ... economia de piata este extrem de complexa si greu de controlat - cere minte si cunostinte, competente, etc - EI NU LE AU ...
...toti cei ce au ajuns in top dupa 89 sant din acesta categorie. Toti cei de pe sticla (TV-uri) si tabloide sant din acesta categorie. Lipsa de seriozitate si competenta a atins proportii incredibile. Credibilitatea lor a ajuns sub zero.
...bine inteles ca nu toti romanii au fost cuprinsi in acesta categorie. Cei mai multi s-au lasat luati de val insa. O alta mare parte au simtit ca ceva nu este in regula si au profitat de noile oportunitati si au emigrat. ...altii cu mai putine 'skill-uri' (competente) s-au dus la cules de capsuni (devenind far sa-si dea seama de principala sursa de finantare a Romaniei de azi).
...criza actuala este agravata de situatia mondiala. Romania exporta putine produse industriale, ceva materii prime - fara valoare adaogata, alte produse energofage. ...din asta si din ce vine dela 'capsunari' s-a mentinut totul cu inflatie si deficit bugetar acceptabil...in ulimii patru ani guvernarea inconstienta a marit artificial consumul bazat pe import - a crescut incredibil cheltuielile bugetui administratiei centrale si locale. ...nimic bazat pe productivitate sau competitie.
FMI a pus conditii pentru urmatoarea transa pe care Romania nu le va putea respecta fara o minune...dupa alegeri - in iarna si la inceputul anului urmator leul va cadea dramatic. Debuseul catre exterior se va ameliora eventual spre sfarsitul lui 2010 cand in EU lucrurile vor fi pe crestere (ca sa reinceapa sa cumpere din Romania)...dar o redresare reala nu se va produce fara reforme sistemice.
...politica 'isarescu + co.' de sustinere a leului este NEPRODUCTIVA, PAGUBOASA, absolut GRESITA...in fapt pe banii tuturor ei platesc lipsa de spirut intreprinzator si competitional al celor ce detin capitalul in Romania de azi...ei nu sant capabili sa organizeze, produca si actioneze la nivelul multinationalelor sau altor agenti din 'west' si deaceea sub lozinca 'nu ne vindem tara' limiteaza patrunderea capitalului strain...ei impiedica functionarea SINGURULUI MECANISM ECONOMIC pentru care economia de piata se justifica - competitia si falimentul celor neproductivi...
In acst fel Romania ramane o bananiera in mainile lor....nu exista nicio spearnta ...Romanii trebuie sa se obisnuiasca asa cum este.....
Toti cei care spun ca BNR poate tine un leu puternic reducand masa de lei, adica prin limitarea cantitatii de lei tiparite, spun numai aberatii. Leii emisi de BNR, adica bacnotele fizice, in circulatie, sunt doar o mica fractiune din cantitatea totala de lei disponibila pe piata. Grosul nu are nicio componenta fizica, ci doar niste cifre digitale in baze de date.
RăspundețiȘtergereE vorba de "Fractional - reserve banking". Banca centrala creeaza doar o fractiune din masa totala de lei, restul fiind creata de bancile comerciale. Sistemul functioneaza foarte simplu. Totul pleaca de la faptul ca bancile comerciale pot acorda imprumuturi ce insumeaza cu mult mai mult valoarea depozitelor de care dispun aceste banci. Acest lucru este perfect legal, reglementat prin rezerve obligatorii.
Sa pretindem ca banca poate acorda imprumuturi de o valoare pana la 10 ori mai mare decat suma depozitelor. Daca aveau un milion de euro depozit, pot acorda 10 milioane in imprumuturi. Hopa, uite asa, simplu, am creat 9 milioane de euro, din nimic, fara vreo acoperire.
Georgel a imprumutat un milion de euro sa-si ia casa in Pipera. Suma i-a platit-o lui Gigel, fostul proprietar. Gigel a depus milionu la banca. Magie, bani din nimic! Si mai avem pretentia ca acest sistem fractional sa tina la infinit!
Ar mai fi o mica motivatie Dane.....daca BNR scapa cursul, putem fi siguri ca ar scapa si inflatia de sub control....
RăspundețiȘtergereSi nu stiu cui ar conveni acest lucru...Sigur, BNR nu a mai prins tinta de inflatei de multisor, numai ca nu-si permite derapaje chiar atit de mari cum ar fi in cazul in care euro se duce spre 5 lei, asa cum i-ar dicta productivitatea mioritica ( si speculatorii bancari...)
stati sa vina Olteanu sa vedeti atunci fapte si incompetenta.
RăspundețiȘtergeretare cred eu ca ca din ianuarie cursul trece de 4,5lei pe euro, bineinteles datorita politicilor de succes ale lui isarescu si altor mari oameni cu putere decizonala
RăspundețiȘtergere