După numeroasele întâlniri trans-europene, impresia lăsată de oficiali a fost că problemele Greciei sunt pe cale de a fi rezolvate şi că, până la urmă, se va ajunge la o soluţie de ajutorare a ţării. Iluzii! Europenii nu au făcut altceva decât să lupte pentru propriile ţări. Aşa se face că, după ce că era supra-îndatorată, Grecia s-a trezit că mai trebuie să achite şi câteva alte note de plată piperate: ceva fregate de la francezi pentru a le salva un şantier naval şi plata unor aşa-zise modernizări de submarine către nemţi. Plata către nemţi fusese blocată cu ceva timp în urmă din cauză că "modernizarea" efectuată de aceştia s-a dovedit a fi un fiasco(în urma upgrade-ului au rezultat rezultat nişte submarine total nefuncţionale). După îndeplinirea acestor obiective, bravii conducători ai statelor amintite au început să se ascundă în spatele declaraţiilor sterpe, subliniind necesitatea ca Grecia să-şi rezolve singură problemele. Şi, dacă nu poate singură, au identificat posibilul binefăcător: FMI.
Este cât se poate de clar că avem de-a face cu un câştig categoric al băncilor americane şi a instituţiilor de lobby de peste Ocean. Atacul furibund începe să-şi arate roadele: obligaţiunile greceşti au ajuns la un incredibil randament de 7.1%. Iar lucrurile nu se opresc aici întrucât sunt opinii conform cărora, în scurt timp, vom asista la spargerea pragului de 8%. Este cea mai scurtă cale către faliment!
Cu toate că din această situaţie nimeni nu are de câştigat, europenii continuă sportul preferat, adică datul cu părerea şi amânarea luării unei decizii. Problema este că, atât nemţii cât şi francezii, vor pierde enorm în cazul în care criza grecească se extinde. Următoarele candidate sunt Irlanda, Portugalia şi Spania. În momentul în care reacţia în lanţ se va declanşa, adâncirea crizei din Germania şi Franţa va deveni nu numai inevitabilă ci şi insuportabilă. Sper totuşi ca în ceasul al 12-lea, freneticilor politicieni din ţările amintite să le vină mintea la cap. În caz contrar, nota pe care o vor avea de plătit peste ceva vreme va fi de câteva zeci de ori mai mare.
Dacă a fost ceva nefast în căderea comunismului, acel ceva se numeşte reunificarea Germaniei. Politica dusă de nişte germani obtuzi, care cred că sunt buricul Europei şi dau lecţii tuturor, este calea cea mai rapidă către falimentul proiectului european. Asta e! Nu orice lucru frumos este o plăcere veşnică. Ne aşteaptă vremuri triste.
RăspundețiȘtergereNe place sau nu ne place, ineficientele provocate de socialism se tot aduna ... si scadenta pentru ele vine.
RăspundețiȘtergereSe pare ca momentul e acum. Intrebarea e - ce facem ?
Ne mai furam (inca o data) caciula si transferam bani dinspre sectorul productiv inspre cel neproductiv ?
Sau facem schimbarile necesare ?
Din pacate, consensul pare sa fie ca subtilizarea palariei e foarte dezirabila.
Dar nu facem decat sa impingem scadenta un pic mai in viitor. Si, in acelasi timp, sa facem momentul respectiv si mai dureros.
Greece will default, but not this year
RăspundețiȘtergerearticol aparut in FT. el zice ca nu anu asta. poate la anu.
E foarte bine, lectiile se invata bine doar 'the hard way'.... m-am saturat de moliciunea si lipsa de coloana vertebrala a tehnocratilor de la bruxelles...
RăspundețiȘtergereDecizie a fost luata, EU (Germania si sustinatorii ei) nu vor plati. Ceea ce este foarte corect. Grecia a cheltuit, acum a venit si nota de plata.
RăspundețiȘtergereEvident ca Grecia nu va da faliment, ci va trece la drahma, pe care o va devaloriza masiv (furt de la proprii cetateni). Saracii greci vor umple din nou Europa.
Sa inteleg ca va reveni drahma la greci?
RăspundețiȘtergereDaca e tradare sa o stim si noi.......Cred ca ceva e putred la Bruxelles si nu in Danemarca, dar ma rog literatura e una e conomia e alta.
Habar n-am de economie si habar n-am de politica. Dar mie mi se pare ca totul arata ca un sistem ce se reseteaza pentru a lasa loc altuia nou. Care se va aplica dupa ce toata lumea va tipa de foame.
RăspundețiȘtergereNemtii si francezii se comporta cu eurozona/UE pe principiul "eu te-am facut, eu te omor".
RăspundețiȘtergere@all
RăspundețiȘtergereReevaluarea garantiilor si scaderea salariilor, efecte neprevazute
Inainte sa spuneti ca isi merita soarta trebuie sa tineti minte ca situatia prezentata se refera la oameni inca solvabili, cu ratele la zi.
Chiar vreau sa va stiu opinia si ce-i de facut. Am oameni apropiati care s-au trezit brusc in aceasta situatie.
Cu toate că din această situaţie nimeni nu are de câştigat, europenii continuă sportul preferat, adică datul cu părerea şi amânarea luării unei decizii.
RăspundețiȘtergerehttp://www.zf.ro/zf-24/grecia-primeste-30-miliarde-euro-prin-imprumuturi-de-la-tarile-din-zona-euro-5870261/