Recunosc, mi-ar fi plăcut să-mi aparţină acest titlu, dar el a fost deja folosit de Michael Santoli de la Barron's într-un articol care măsura starea de spirit a americanilor în faţa constituirii alianţei dintre NYSE şi Deutsche Börse.
Judecând după raportul de forţe din noua NYSE Euronext, avem de-a face cu o preluare a NYSE de către Deutsche Börse, fapt care a stârnit câteva reacţii patriotarde. Una dintre ele, prezentată în articolul amintit, este cea a lui John Whitehead, ex chairman al al Goldman Sachs care a afirmat, nici mai mult nici mai puţin, că această alianţă este o insultă adusă Americii. În mod evident, reacţii precum aceasta nu fac altceva decât să ne arate cum, în mult prea democratica lume a afacerilor, de cele mai multe ori deciziile se iau iraţional, în urma unor sentimente care rar ţin de o analiză fundamentată.
Revenind la alianţa nou creată putem spune că asistăm la naşterea primului jucător cu adevărat global. Experienţa Deutsche Börse, care a îngurgitat aproape toată piaţa europeană, combinată cu cea a NYSE vor da naştere unui colos înfometat de achiziţii. Probabil următoarele ţinte vor fi unele burse asiatice, ceea ce face previzibilă apariţia unui mega-operator bursier mondial. A nu se înţelege că jocurile sunt făcute, mai ales în condiţiile în care rivalul CME trage cu toate forţele să împiedice formarea noii alianţe pentru a evita posibile bătăi majore de cap în viitor.
Ecuaţia fuziunii dintre cei doi giganţi este, desigur, una complicată. Deal-ul ar mai trebui să obţină OK-ul acţionarilor celor două entităţi, ale autorităţilor de reglementare de pe ambele maluri ale Oceanului şi, mai mult decât atât, al politicienilor americani care nu privesc cu ochi buni această afacere. Motivele ţin de faptul că centrul de greutate al noii structuri ar fi în Europa ceea ce, desigur, ar trece pe planul secund influenţa politică americană. În condiţiile în care este foarte probabil ca noua construcţie să nu se oprească aici, temerea americanilor cu privire la căderea SUA de pe prima poziţie în ceea ce priveşte vizibilitatea este justificată. Numai că lumea începe să se învârtă diferit, lucru cu care trebuie să se obişnuiască şi freneticii politicieni americani.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere