Dinspre BNR începe să vină din nou ideea unei limitări a creditelor în valută. Este a doua oară când Banca Centrală emite o asemenea opinie, prima dată fiind, dacă nu mă înşel, în cursul anului 2008. Pentru cei care au uitat reamintesc faptul că atunci scenariul a constat în anunţul acestei necesităţi prin intermediul lui Gheţea, pentru a părea că este o opinie a ARB. Imediat, câteva bănci mai vocale şi mai influente au sărit ca arse, iar toată tevatura a fost acoperită. Acum lucrurile stau total diferit, iar BNR, după eliberarea masivă de rezerve, pare a fi într-o poziţie mult mai autoritară.
Întrebarea care se pune este dacă într-adevăr ar trebui interzisă creditarea în valută pentru cei care nu obţin venituri în monedă străină. Ca şi atunci, opinia mea este că interzicerea e aberantă deoarece creează inutil diferenţe de oportunităţi în piaţă. De fapt care e problema? Ca şi în urmă cu trei ani, problema creditării în valută vine din faptul că ne confruntăm cu o falsă apreciere a leului care face ca finanţarea în valută să fie extrem de tentantă. Pe termen scurt, cei care se finanţează în euro au parte de un câştig net. Ceea ce este însă valabil pe termen scurt, pe termen mediu şi lung este extrem de riscant. Cum avem de-a face cu un curs fals, manipulat pentru ca statisticile legate de inflaţie să dea bine, este de aşteptat ca în momentul în care BNR va rămâne cu rezerva goală cursul să explodeze. Atunci, pe lângă fenomenele economice negative cu care ne vom confrunta, un raport subunitar între creditele în valută şi cele în lei ar avea un efect de multiplicare a problemelor. Cum însă în prezent raportul menţionat este de 0.58, e greu de crezut că vom putea vedea prea curând o inversare a acestuia.
Principala problemă a pieţei creditului din România este dată de distorsiunile induse de un curs fals al leului. Dincolo de faptul că acest lucru creează premisele unei menţineri subdezvoltate a economiei româneşti(importurile sunt mult mai ieftine decât producţia autohtonă), conduce şi la un comportament aberant pe piaţa creditului(finanţarea în masă în valută nu este rentabilă în economiile dezvoltate). Limitarea administrativă a creditului în valută nu cred că este posibilă. Probabil vor rămâne deschise portiţe pentru ca această măsură să fie ocolită, oportunităţi care vor fi cu siguranţă fructificate în masă. Este un exemplu clasic despre ce poate însemna o evoluţie mai mult sau mai puţin controlată.
Ceea ce este însă îngrijorător este probabilitatea destul de mare de a asista la o nouă devalorizare a leului. Ieşirea în presă a oficialilor Băncii Centrale trădează o preocupare suspect de mare pentru acest subiect, crescând probabilitatea ca spre sfârşitul acestui an să asistăm la un nou atac asupra monedei naţionale. Atac din partea realităţii şi nu din partea vreunor entităţi oculte.
Ma intreb, daca iti iei un credit care trebuie platit in 30 de ani, la ce sa-l iei in lei? Din moment ce, toata lumea vorbeste ca in 2015 vom trece la euro... OK, nu 2015, 2020, sa spunem. Asta inseamna inca 9 ani, din 30 sunt mult mai putin decat jumatae, la ce sa mai pierd timpul? Ce este toata prostia asta, in afara de a fi o miscare a BNR din care sa castige bani, in detrimentul cetatenilor Ro?
RăspundețiȘtergereDe ce naiba sa-mi fac un credi, mult mai scump, in lei ca sa scap de "riscul valutar" ? Nu ati vazut ce s-au intamplat si cu dobanzile la lei cand a venit, in cele din urma, si la noi criza ?
RăspundețiȘtergereLa ce ma ajuta sa platesc un pret de-a dreptu exorbitant pentru a ma apara de un risc, daca raman descoperit la un altul aproape la fel de mare ?
Cum se introduce limitarea ?
RăspundețiȘtergereNu se mai dau credite pentru anumite persoane cu venituri mici ? Se mareste avansul cerut sau cum ?
cred ca cel mai bine ar fi sa nu apeleati deloc la credite, fie in RON, fie in Euro, oricum luati teapa cu ele :)
RăspundețiȘtergereeu cred ca aceasta limitare e pentru companii, nu pentru persoane fizice, pentru persoane fizice , limitarea e oricum asigurata , asa ca exista o singura explicatie, sunt sigura ca e pentru firme si asta nu face decat sa fie in detrimentul economiei...
RăspundețiȘtergereIn lei sau in Euro, diferenta nu este prea mare, sunt avantaje si dezavantaje, in functie de moment. Economia UE si cea Romaneasca au inevitabil tendinte similare, deci nu vom vedea niciodata cresteri sau scaderi extraordinare pe termen lung (priviti istoria cursului RON-Euro daca nu ma credeti). Parerea mea este ca BNR a ratat sansa de a proteja cu adevarat clientii bancilor de propria ignoranta. A ratat aceasta sansa atunci cand a permis indatorare spre 75% din venituri, cand a permis creditarea in valute exotice, cand a permis relaxarea politicilor de risc, etc... Daca BNR pastra o indatorare maxima la 30-35% (asa cum era in anii 2002-2004), Romania nu ar mai fi avut "duduiala" economica falsa din anii 2005-2007, dar nici bula imobiliara si nici criza care a urmat. Romania avea ocazia de a creste economic incet si sigur, dar calicia consumatorilor si slabiciunea autoritatilor in fata presingului facut de investitorii straini au condus la situatia in care suntem de vreo 2-3 ani. Fiind un optimist din fire, sper ca ne-am invatat cu totii lectia si vom iesi din criza actuala mult mai maturi si mai puternici decat atunci cand am intrat in ea.
RăspundețiȘtergereDar despre preturile denominate in euro, nimic?
RăspundețiȘtergereLeul ca moneda trage dupa el toate tinichelele Romaniei si un credit in lei va fi intotdeauna mai scump decat unul in euro. Dar interzicand creditul in euro, economia va avea de suferit, pentru ca numarul creditelor va scadea. Pe de alta parte, cat timp BNRul tine rezerve mari de valuta, si poate le si creste cu timpul, riscul lor este minim, s-a vazut ca "atacul speculativ" din 2008 a fost oprit cu numai 2,5% din rezervele Romaniei.
RăspundețiȘtergereInteleg ca ar vrea sa reduca rezervele si sa diminueze creditarea in valuta, dar reducerea rezervelor este o greseala pentru Romania, cu sau fara creditare in valuta.