Contrar speranţelor mele, planul occidental pentru Grecia se dovedeşte a fi mai mai egoist decât ne-am fi imaginat. O serie de rapoarte sugerează ieşiri masive de bani din Grecia. În paralel se forţează privatizarea pe nimic a unor active valoroase ale statului elen în favoarea unor investitori strategici aleşi pe sprânceană. Ceea ce urmează seamănă din ce în ce mai mult cu scenariul argentinian. Practic, gura de oxigen oferită Greciei se dovedeşte a fi otravă amestecată cu sedative pentru a putea permite retragerea ultimilor abulici captivi acolo şi, în acelaşi timp, asigurarea că ceea ce mai e de luat ajunge în mâinile cui trebuie. Marile interese întotdeauna au făcut legea, iar ceea ce se întâmplă acum în Grecia este, nici mai mult nici mai puţin, un nou episod al aceluiaşi scenariu vechi de când lumea.
Irlanda şi în special Portugalia sunt în corzi. Presiunea asupra lor nu va scădea prea curând. Recent calificată în Clubul Junk, Portugalia are parte de o reintrare radicală în recesiune. Desigur, toate acestea pe fondul sfaturilor binevoitoare a marilor prescriptori de reţete pentru însănătoşirea economiei. Până aici nimic nou. Sunt elemente devenite aproape clasice, specifice periferiei Europei. Zone în care mulţi îşi puseseră speranţe de creştere abruptă se scufundă încet şi sigur în mlaştina datoriilor şi a căderii economice.
Ceea ce vine este însă mai rău decât toate acestea adunate. Intrarea Italiei în corzi(pe care am prevăzut-o încă de acum un an) reprezintă apogeul unui scenariu dezastruos pentru Europa. Aceasta pentru că Italia nu poate fi salvată. Efectiv nu cred că este posibilă găsirea banilor pentru a putea face injecţii financiare aici. Mai mult, ceea ce se vede acum în Italia este numai şi numai vârful iceberg-ului. Marile probleme ale ţării sunt în sistemul bancar care, cu siguranţă, riscă să dinamiteze întreg continentul. Dacă mai ţineţi minte, Berlusconi a avut un succes fulminant cu programul de amnistie fiscală pentru cei care-şi repatriază banii scăpaţi din vedere de fiscul italian. A fost o gură de oxigen pentru băncile locale, însă cei care au făcut această mişcare au motive serioase să regrete deoarece acum sunt captivi în propriul sistem bancar. Nu este o figură de stil. Sunt tot felul de informaţii venite dinspre posesorii unor conturi grase care se plâng că sunt amânaţi şi că le este practic imposibil să-şi mute banii în altă parte. Cred că acum este clar pentru toată lumea că motivul real al schimbării precipitate a lui Alessandro Profumo de la şefia Unicredit nu a fost cel referitor la acţiunile libiene.
În cazul(foarte probabil după mine) colapsului italian se va intra într-o nouă etapă a crizei actuale. Băncile neputând fi ajutate de către stat vor trebui să se descurce singure, ceea ce probabil va conduce la o prăbuşire forţată a acestora. Ceea ce vreau să spun este că a sosit momentul în care criza se reîntoarce acolo de unde a venit, anume la bănci. De data aceasta însă statele sunt mult prea slăbite pentru a putea să preia jugul gunoiului strâns în instituţiile financiare. Poate că cei care s-au lăsat purtaţi de dulcele drog al impenetrabilităţii băncilor ar trebui să-şi revizuiască opiniile.
Plastic aş putea spune că în acest moment ne aflăm pe un butoi cu pulbere. Ceea ce este însă de-a dreptul îngrijorător este că de-abia acum am descoperit că, la rândul său, butoiul cu pulbere se află pe o bombă atomică, iar sub aceasta nimeni nu ştie ce se află. Şi, probabil, nici nu mai contează ce e acolo!
un moment bun pt unificarea fiscalitatii in uniune.
RăspundețiȘtergereSi in Italia, ca si in Grecia si probabil si in Portugalia, bani sunt, dar nu se platesc impozite la stat. Aici ar trebui sa se faca ceva.
RăspundețiȘtergereMi-a povestit cineva ca a fost in mai multe magazine dintr-un oras de marime medie din Italia si in fiecare magazin dupa ce a ales produsul i-a propus vanzatorului "senza IVA" (fara TVA) si pretul i-a fost redus cu 10-15%, vanzarea facandu-se la negru. Si vorbim de nordul Italiei.
important e sa nu cada euro
RăspundețiȘtergereMda ,Irlanda e asa de in corzi ca a reusit si sa se mentina pe linia de plutire si sa iasa pe crestere economica si sa aiba cele mai mari exporturi dn 2007 incoace.Deci la unii se poate la altii ba.Poate raspunsul trebuie cautat si in alta parte.Poate sta in faptul ca dupa 2-3 zile de proteste irlandezii s-au pus pe treaba nu la stat in greve generale 2 ani.
RăspundețiȘtergereUniunea Europeana a creat o economie artificiala, cu iluzia bunastarii bazate pe interventia uniunii, pe Euro usor de obtinut si pe iluzia soliditatii.
RăspundețiȘtergereAltfel spus: "Munciti cat mai putin! Va sustinem noi!".
Dar nimeni nu se lupta cu aritmetica si sa mai si castige: cand castigi mai mult decat produci, clar ca undeva scade mormanul.
Mai mult, "fondurile europene" au creat o economie paralela, fara legatura cu piata, unde preturile si decizia de cheltuire sunt de fapt arbitrare. Asta a presat si mai mult pe EUR.
Si pe sistemul bancar, clientii fiind psihologic sustinuti de (falsa) abundenta a sanselor de castig si a soliditatii sistemului.
De fapt, traim intr-o schema Ponzi la nivel European.
Politica pasilor marunti functioneaza perfect .Cat priveste ce se afla sub bomba atomica .....poate alte 5 bombe si mai mari si mai mari sau poate e deajuns aia prima ca reactia in lant sa nu mai poata fi stavilita. Poate ca sunt sceptic , dar sincer nu reusesc s avad pe ce se tot bazeaza optimismul unora de vreo 4 ani incoace cand tot dam din coate si cam tot pe acolo gravitam .
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereevident...
RăspundețiȘtergere"salvarea" greciei este facuta in asa fel incat foarte multe firme, mai ales din uniune, sa cumpere proprietati valoroase pentru nimic!
pacat ca putini au vazut asta pana acum...
interesant este ca tarile cu probleme sunt : grecia, italia, portugalia... tari care nu-s recunoscute prin corectitudinea oamenilor si a guvernului lor... romania ar intra in aceeasi categorie daca nu era intr-un boom economic si a avut de unde sa scada ca sa poata fura in continuare cine trebuie... nu va imaginati ca in grecia guvernul nu mai fura de ex...
Scenariul financiar actual pare creionat, fie de cineva cu interes foarte bine definit, fie de niste nebuni care nu vad implicatiile.
RăspundețiȘtergerept. Florin Scepticul
RăspundețiȘtergerene puteti spune in ce lume Irlanda a inregistrat cresteri ale PIB incepand cu 2007?
In 2008, 2009, 2010 PIB-ul Irlandei a căzut cu 3%, 7.6% şi 1%, iar perspectivele pentru 2011-12 nu sunt bune...
La fel şomajul a crescut de trei ori de la 4.3% în 2007 la peste 13% în 2011.
http://www.finfacts.ie/irishfinancenews/Irish_Economy/article_1021912_printer.shtml
Grecia, Portugalia, Italia sunt tari cu turism foarte puternic. Ar fi pacat sa fii nevoit sa nu te mai duci in vacanta la ei. Toata Europa va pierde cate ceva daca dau ele faliment.
RăspundețiȘtergereSi io cu creditul in CHF (franci elvetieni) in ce moneda sa il mai re-finantez?
RăspundețiȘtergereSI daca as sti si cand ..... :-)
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere@Dan,
RăspundețiȘtergereImi place f. mult (la modul cel mai sincer) ca iti doresti ca UE sa functioneze si promovezi o imagine mai degraba pozitiva a acestei institutii. Eu cred ca UE curatata de birocratie, de oculta financiara si mai ales de lipsa coeziunii care macina orice incercare de reformare/corectare, ar fi o constructie de mare succes.
Din pacate proiectul este compromis constant, la fel ca democratia sau capitalismul. Si stau si ma intreb si eu daca baietii astia care dinamiteaza toate aceste constructii care la baza doreau prosperitate, echitate, libertate pentru toti, o fac inadins, sau e pur si simplu vorba de eterna combinatie letala intre lacomie si prostie (=lipsa de viziune)? Si mai ales ma intreb ce vom pune in loc daca aceste concepte/constructii esueaza?
ThinkAgain: Devii penibil cu comentariile tale basiste. Primul comentariu ti l-am sters din cauza ca nu accept comentarii de genul "articolul e bun/prost"(pentru aceasta exista reactiile, unde poti vota daca-ti place sau nu), iar ultimul din cauza ca n-are legatura cu subiectul.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergerebai baiete bati campii gratios. esti un pic paranoia. hai noroc..
RăspundețiȘtergereDaca ultimul anonim se refera la dan, as "preciza" :D ca a fost cam prea... optimist.
RăspundețiȘtergere@thinkagain.ro
Esti pe drumul cel bun, i-ai gasit stăpânului paiaței bOC un punct... neforte.
Gelu sustin ce spui cu adaugirea ca noua ni se vand iluzii despre democratie si capitalism si ei coc in spate un totalitarism al carui potential distructiv inca nu-l banuim . Nimanui dintre astia mici si trepadusi nu ne place sa gandim la ce este mai rau dar daca "imposibilul" bate la usa e bine sa ne facem ca nu auzim?
RăspundețiȘtergereCeasul bombei atomice este pornit?
RăspundețiȘtergereItalia...FIAT...FIAT money...Big Big Problem!!!
RăspundețiȘtergereDe aici pleaca toate problemele sistemului, si inca nici un personaj politic nu are curajul sa spuna lucrurlor pe nume.
În Europa este un conflict de mentalități între sudici și nordici. România este o sudică ce nici măcar nu a încercat să intre în hora financiară în mod serios. Stă deoparte ca o fată bătrână și urâtă.
RăspundețiȘtergereOrice conflict, sub orice formă, este de rău augur, cu pagube pentru toți. Dar știm că lumea se sfârșește numai pentru unii.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergeream observat ca tarile cu cele mai mari probleme sunt cele ale caror cetateni sunt cam puturori si mandri. un alt element comun, sunt tari cu potential turistic mare, adica venit constat si oarecum sigur, fara efort si investitii spectaculoase. apoi, sunt tari destul de atractive pentru hienele care vor sa le "cumpere" bogatiile.
RăspundețiȘtergereacum, toata lumea zicea ca noi am fi ajuns ca grecia (daca nu se luau masurile alea, sa zicem, dure). parerea mea e ca nu interesa pe nimeni situatia noastra si ne-ar fi lasat sa ne mancam unii pe altii si si-ar fi vazut linistiti de treaba. nu am fi vazut reuniuni de urgenta pe tema salvarii romaniei, nu am fi vazut ajutoare de zeci / sute de mld euro ... nimic.
dar, sa vedem si partea buna a lucrurilor, asta ar putea fi un moment bun pentru romania sa atraga investitori - dupa ratinguri, suntem mai atractivi decat portugalia (parca).
Interesante, inteligente , pline de pasiune discutiile provocate de acest articol.Va felicit pentru optimism!Pentru mine criza extinsa in tari precum Irlanda, Italia, Portugalia, Spania si executia datoriilor suverane are legatura cu criza bugetului din SUA si pleaca de la un plan bine gandit al "neincrederii".Criza este generata de 'neincredere' si deci de banci si finantisti care au interese specifice mai mult sau mai putin oculte...
RăspundețiȘtergereCe usor este sa scriem articole ce anunta nenorocirea. Sa fie senzational!
RăspundețiȘtergereUnde ati auzit de investitorii astia strategici care cumpara active valoroase pe nimic?
Cine a zis vreodata ca Profumo a plecat din cauza actiunilor libiene?
Cred ca va bazati multe din comentarii pe trenduri la moda si pe emotii mai degraba decat pe cifre. Are Italia un deficit bugetar asa mare? Are datorii mari la creditori internationali sau mai degraba la bancile locale?
RăspundețiȘtergereUitam ca bancile italiene sunt destul de semnificative si castiga/pierd din multe tari ale Europei...
Ca sa nu mai vorbim de industria italiana care e totusi destul de competitiva si nu se compara cu a Spaniei sau Portugaliei/Greciei.
@Dan Diaconu : eu cred ca exagerati. Cel mai bun exemplu este bursa din Milano care nu numai ca nu s-a panicat ci chiar a sarit pe plus. Daca mai adaugam ca Unicredit a inchis si ea pe plus observam clar ca panica a fost generata de atacuri speculative bazate in totalitate pe neintelegerile dintre politicienii italieni. Care politicieni nu se pot pune de acord asupra unei rectificari de buget de 40 miliarde. Care 40 miliarde inseamna 2% din PIB-ul italian. Adica o mica gustare. Evident ca Merkel a pus mana pe telefon cand a vazut cum actiunile Commerz Bank se duc aproape de -10%. Ce nu intelege lumea este ca datoriile statului italian sunt in proportie de 90-99% catre creditori interni. Eu zic ca mai este mult de munca pana sa cada economia Italiei.
RăspundețiȘtergere@ultimul anonim
RăspundețiȘtergereUnicredit s-a decuplat de pe la sfarsitul lui 2009. Mai jos de cat e acum... "rupe traditia". :D
Eu observ clar ca niste baieti au inteles de foarte mult timp ce zace prin cotloanele... "credit pentru orice". :D
Ce importanta are economia Italiei in discutie? Mai intai... cade ce trebuie sa cada. :)
Din cauza cui a intrat Grecia in criza? Din cauza UE? Au cauzat probleme, sa plateasca pentru ele (chiar si prin vanzarea la preturi reduse a asset-uri)
RăspundețiȘtergerePe 13 Iulie guvernul italian a vandut 5 miliarde de euro in obligatiuni pe 5 ani. Dobanda platita a fost de 4.93%, cu 1% mai mare decat cea platita la licitatia precedenta din Iunie. Italia are astfel sanse practic nule sa intre in incapacitate de plata pe termen scurt din cauza unui deficit bugetar relatic mic de 4.6% – deficitul primar, adica inainte de costuri de finantare, este de fapt pozitiv la plus 2.3%. Un pachet de masuri de austeritate de 40 miliarde de euro (2.5% din PIB) va fi votat de parlament in aceasta saptamana si daca este implementat va reduce nevoia de finantare externa la un minim.
RăspundețiȘtergereSa mai dau linkuri din ft.com...ca sa vedem cum e cu prabusirea,evident inevitabila, a Italiei ?
RăspundețiȘtergere:)
http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/berlusconi-a-obtinut-votul-de-incredere-al-camerei-deputatilor-pentru-planul-de-austeritate-65372/
RăspundețiȘtergereNu am costa nimic sa spun ca "Italia" se afla, clar, pe drumul catre faliment, tocmai pentru ca e nevoie de planul de austeritate, deci e grav.