Dezvoltarea crizei lasă foarte puține oportunități. Marea provocare a perioadei actuale este aceea de a merge acolo unde trebuie, de a-ți plasa banii inteligent, astfel încât la sfârșitul perioadei să nu regreți că nu i-ai ținut la bancă :-). Parcă așa ar spune un începător sau unul dintre cei care se consideră cu picioarele pe pământ. Personal merg pe o altă cale considerând că, indiferent de ceea ce se petrece, două lucruri sunt importante: să-ți înțelegi greșelile și să nu rămâi falit.
După această introducere menită a înțelege că în ceea ce urmează e vorba de o strategie cu risc ridicat, iată că a venit momentul să trecem la fapte. Dezvoltările recente din Europa par a se îndrepta spre o oarecare stabilizare, cu toate că nu vom fi scutiți de noi episoade furtunoase. Peste Ocean, SUA își trăiește campania electorală care, probabil, va aduce un președinte mult mai adânc ancorat în economie. Dar, dincolo de cele două zone avem o întreagă lume de explorat. Și, pentru că vorbim de o strategie cu adevărat riscantă vă voi spune că îmi voi îndrepta extrem de serios atenția spre ... China. Pare surprinzător? Probabil că da, mai ales că la fiecare colț de stradă sunt predicții dezastruoase vis a vis de ceea ce urmează să se întâmple acolo. Picajul pieței imobiliare, supra-capacitatea industrială, posibile tensiuni sociale, toate acestea sunt elemente aruncate în față de cei care prognozează dezastrul perfect. În plus, a mai apărut și o tendință clară de încetinire a economiei. Desigur, toate acestea sunt elemente care au fost luate în calcul și anul trecut, motiv pentru care titlurile chineze au scăzut continuu. Și tendința de scădere pare a continua.
Personal cred că încă suntem în zodia ieșirilor precipitate și nejustificate de pe piața chineză. În urma unei analize rapide putem observa că există numeroase companii deosebit de profitabile care se tranzacționează la prețuri ridicole. Situația este valabilă aproape pentru toată Asia devenită incredibil de ieftină. Aceasta face ca, în contradicție cu opiniile marii majorități a analiștilor, să fac un pariu riscant cu China. Știu și sunt conștient că oricât de subevaluate ar părea unele titluri prețul este cel pe care-l dă piața. Însă, trebuie să fim la fel de conștienți că piețele se mișcă irațional între pesimism exagerat și optimism dement. Pentru titlurile chinezești cred că se apropie perioada de sfârșit a pesimismului, ”zodie” care durează încă din 2007. Desigur, nu recomand intrarea precipitată acum, dar cred că suntem foarte aproape de momentul în care trebuie intrat.
Așa cum am spus la sfârșitul anului trecut, cred că oficialii chinezi au capacitatea de a controla bine economia și de a manageria eficient traiectoria aparent descendentă a acesteia. Din punct de vedere politic nu par a apărea elemente de ruptură, iar tensiunile sociale, cu toate că există, sunt exagerate de media occidentală. Toate acestea sunt motive suficiente pentru a reconsidera China. Dacă am sau nu dreptate vom vedea spre sfârșitul anului.
Da, pare surprinzător de tarziu sa ai epifania asta. Ai fost un vizionar cu turcii si totusi abia acum iti dai seama ca problemele chinezesti sunt "exagerate de media occidentală".
RăspundețiȘtergereAdamclisi: Pai nu inteleg de ce e tarziu... Daca as fi intrat anul trecut cel mai probabil as fi inregistrat pierderi. Acum ma bazez pe faptul ca piata a scazut muult mai mult decat ar fi fost normal ceea ce, teoretic, lasa loc destul pentru o apreciere(reevaluare la rece a situatiei).
RăspundețiȘtergere