Nebunia sistemelor de operare mobile a cuprins toți producătorii de electronice. Se lansează într-o veselie telefoane cu ecrane din ce în ce mai mari, telefoane accesorii la telefoane, inutilități smart s.a.m.d. Tabletele - din punctul meu de vedere cele mai inutile accesorii - devin ba din ce în ce mai mici, ba din ce în ce mai(exagerat) de mari. O explozie de dimensiuni, culori, forme.
Mai există oare o limită a invaziei de inutilități? Oare cum s-au inventat piețele pentru toate aceste nebunii? Fără a fi conservator de fel mă declar totuși nedumerit în fața atacului electronicelor inutile. Este o adevărată explozie de inutilitate, o falsă revoluție repetată doar pentru că trebuie să pară așa și nicidecum pentru că ar fi așa.
Să începem deci cotrobăiala prin menajeria tehnologiilor actuale. HTC a prezentat o chestie numită Mini+. E un telefon fără a fi telefon. Ciudat, nu? Hai să vedem: un telefonaș care pentru a funcționa are nevoie de un telefon mobil. Justificarea producătorului este cât se poate de hazlie: conectat la telefonul mobil, acesta preia apelurile, sms-urile s.a.m.d. fără a mai fi nevoie ca utilizatorul telefonului să-și întrerupă activitatea curentă de pe telefon(navigare, joc, etc.). Cu alte cuvinte, pentru a avea nevoie de un telefon îți trebuie două.
E deja o modă a accesoriilor inteligente. Limita este dusă și mai departe cu așa numitele „wearable smart devices”. Nebunia a fost începută de Google cu ochelarii inteligenți. Dincolo de perversitatea acestei tehnologii, produsul este absolut nefolositor. Desigur, personalitățile fragile își vor găsi scăparea în acestă tehnologie(în special prin utilizarea la extrem a realității augmentate) adâncindu-și și mai mult problemele psihice. Însă, pentru oamenii normali, tot ceea ce oferă proiectul Glass e absolut inutil. Din fericire pentru acționarii Google, „OK glass” pare a fi fost abandonat.
Ultima găselniță e ceasul inteligent. Acuzați de mult timp că doar își imită competitorii, cei de la Samsung au găsit momentul oportun să „dea lovitura”, lansând Galaxy Gear - un ceas inteligent capabil să ruleze aplicații. Ca și Mini+, Galaxy Gear lucrează ca accesoriu al produselor mobile(de data aceasta numai a celor de la Samsung). Despre ingeniozitatea proiectului n-are sens să vorbesc. Cei care respiră tehnologie pot lejer să dea câteva exemple de proiecte similare, cel mai cunoscut fiind Pebble. Și, pentru ca piața să nu rămână „goală”, de luna aceasta va mai apărea și SmartWatch 2 de la Sony.
Își vor găsi oare aceste ceasuri utilizatorii? Când vine vorba de acest domeniu îmi amintesc o istorie recentă: apariția mecanismelor electronice. Responsabili pentru invenție au fost cei de la Seiko care, în 1969, au prezentat Astron - primul ceas de mână cu mecanism electronic. Ce-a urmat a fost cu adevărat o isterie. Producătorii elvețieni de ceasuri au fost aproape eliminați de pe piață. După ce de sute de ani își marketau produsele ca fiind cele mai precise s-au văzut aruncați în ridicol de niște neofiți japonezi. Mai mult, lupta pentru cel mai exact ceas a început să se dea între Seiko și Citizen, ca și cum nimeni altcineva n-ar mai fi existat pe planetă. Într-adevăr a fost o explozie de moment, dar la un moment dat publicul s-a săturat de exactitatea din ce în ce mai inutilă a noilor produse. La ce bun faptul că ceasul X are o eroare de o secundă la o sută de ani, față de altul, mai avansat, care are aceeași eroare la o mie de ani? În acest fel piața și-a revenit, iar magia ceasurilor mecanice a reînflorit.
Poate că istoria ceasurilor electronice ar trebui să le spună ceva miilor de producători care deversează pe piață milioane de tone de gunoi tehnologic. Suntem într-o bulă a tehnologiei inutile, unde se aruncă sume aberante în R&D pentru lansarea de produse de-a dreptul cretine. Și, ca o supremă dovadă a inventivității, toate aceste produse revoluționare se învârt în jurul a două sisteme de operare. Nu sună ciudat?
În urmă cu ceva timp spuneam că Apple nu are un viitor foarte fericit din cauză că trebuie să lanseze de fiecare dată ceva revoluționar și nu prea mai e loc de revoluții. Au încercat să-și facă loc cu tehnologia de hărți și au dat chix, s-au auzit zvonuri referitoare la un televizor, dar s-au dezumflat, au dat buzz cu un ceas inteligent și le-a luat-o Samsung înainte. Din momentul în care făceam acele remarci Apple a luat-o binișor la vale și nu cred că acesta e sfârșitul(între timp a mai recuperat din pierdere ajungând la doar -30% față de maxime).
Limita pseudo-inventivității cred că e deja atinsă și ar trebui să vedem ceva prăbușiri spectaculoase ale producătorilor care au îngrășat inutil departamentele de pseudo R&D. Lumea este căptușită cu electronice junk. Vom vedea o coreție sau aceste false revoluții ne vor conduce în epoca imbecilizării absolute? E o întrebare.
Probabil e doar o perioada de stagnare tehnologica, pana cand cineva va aduce pe piata ceva cu adevarat revolutionar, gen super-baterii, energie wireless, o interfata bionica, etc. Bani de investit au fost tot timpul, daca gigantii scot iPiss pe piata, un aparat care se conecteaza la telefon si iti poate face si o analiza a urinei, se vor gasi fonduri de investit in el.
RăspundețiȘtergereE nevoie de un salt tehnologic fundamental pentru a vedea si o generatie noua si mai ales utila de gadgeturi. Istoria ne arata ca de venit o sa vina si acest salt, inca nu se stie cand si de unde.
Din 2008-2009 se tot invart in jurul cozii: Apple Introduces Revolutionary New Laptop With No Keyboard
RăspundețiȘtergere... oribil... disabled laptop. :) E inca si mai jalnic fata de o tableta.
Ștergeree the onion :D - sigla e ONN
RăspundețiȘtergereE un pamflet la adresa "genialului" Jobs dar subliniaza ca aceasta cursa a ceasurilor de mana cu cuci nu e de ieri de azi ci de prin 2008. din ce-mi amintesc. Pana si legea lui Moore a cam expirat de prin 2005. Tehnologia si-a atins apogeul de extindere permis de siliciu si Li-on.
Ștergerecorectiile sunt deja pe drum, vezi caderea nokia, RIM, HTC peste cateva luni si poate si LG (desi astia-s pe recuperare). Cand o sa pice aia mari (Apple, Samsung) o sa fie clar pentru tot omul, dar in schimb e cam limpede.
RăspundețiȘtergereDan, angajatii trebuie sa-si justifice salariile. Serios vorbind, cred ca-n Japonia toti se conecteaza si nu e departe momentul in care William Gibson va trece din SF in mainstream. Problema este ca am renuntat la industriile traditionale si obiectele realizate normal au devenit exponential de scumpe, gadgeturile astea noi devenind garbagge pentru muritorii de rand. Cand o sa ne vina mintea la cap si cand industria se va orienta pe produse de calitate si durabile, asa cum au fost si sunt ceasurile mecanice... multe lucruri se vor imbunatati in viata noastra. Tii minte cat durau aparatele din casele noastre pe vremea cand eram copii. Mai stie cineva cat functiona un televizor TEM? Ma-ntreb - de ce se prefera amplificatoarele cu lampi in locul celor cu tranzistori? De ce a reaparut discul de vinil?
RăspundețiȘtergerePentru ca vintage e cool. Dar nu faci bani seriosi din cativa hipsteri, ci din produse cu termen de expirare mic, gen telefon sau tableta la care nu poti schimba bateria Li-on ce moare sigur in 2-3 ani, masini de spalat de unica folosinta cu rulmenti ce pica in ~ 5 ani (marea majoritate dupa 2000 nu le mai poti repara), etc. See The Light Bulb Conspiracy.
ȘtergereCred ca noul boom al tehnologiei junk o sa fie la automobile. Deja se pregatesc sa bage tot felul de bling-blinguri in masini, sisteme de siguranta, urmarire, corectie, inregistrare, etc. Apoi urmatorul pas o sa fie cipuri bagate in capetele oamenilor care sa faca, sa dreaga si sa afiseze chestii, sa ruleze aplicatii, etc. Oricum acum oamenii (mai ales tineretul din ziua de azi) sta prost rau cu ganditul si le trebuie cate o aplicatie pentru orice (vezi aplicatiile pentru Android, tablete si altele). Google Glasses deja i-a obisnuit cu ideea asta de om cyborg.
RăspundețiȘtergereNu cred ca zona automotive se indreapta spre junk. Din contra, abia acum reuseste sa treaca din electro-mecanic in digital. Sistemele de directie se vor imbunatati foarte mult ( electronic roll control, electronic power steering, rear axle steering ) si treptat vor trece din zona super lux in zona masinilor de masa. La fel pe partea de avertizare si vizualizare cu sistemele de tip radar sau head up display. Sa nu uitam de partea de comfort cu sisteme precum active noise vibration control. Personal nu as paria insa pe ideea celor de la Google legata de masina fara sofer. Aduce mult cu ochelarii, piata nu cred ca vrea un astfel de produs.
RăspundețiȘtergereExtrem de dificil de condus fara sistemele astea. Am condus un Audi A6 full-option de la Bucuresti la Cluj si am facut tot drumul in juma' de ora. Tot conceptul este gandit pt confort si siguranta. Drumul a fost o placere si nu m-am simtit in pericol nici macar o secunda. Si am consumat doar 1.3L tot drumul. Acesta este rezultatul inovatiei si al tehnologiei de ultima ora. In plus, cand ma plitiseam apasam pe un buton si mi-o si freca.
ȘtergereAsa a zis si tata cand a vazut prima data o masina cu ABS si airbag.
ȘtergereDin pacate, la intrebarea ta finala as paria mai degraba pe varianta cu imbecilizarea. Semnele si comportamentul consumatorilor in directia asta merg.
RăspundețiȘtergereUrmatoarea revolutie vor fi device-urile pentru brain-enhancement. Iti iei un device pe care il conectezi la cap (o casca probabil) si-ti poti face creierul mai performant. In viitor vei putea sa-ti cumperi o casca cu cunostinte de finante, una cu cunostinte despre karate etc. Prea putini vor fi cei care vor spune pas unei astfel de tehnologii pentru ca nu vor mai fi competitivi pe piata muncii. Desigur cu atatia "specialisti" in orice domeniu, salariile vor fi mai mici. Enjoy the future!
RăspundețiȘtergere