În timp ce estul Ucrainei arată din ce în ce mai rău, războiul continuă. Spuneam cu ceva timp în urmă că lucrurile vor începe să arate urât în zone din ce în ce mai diverse. Și iată că lucrurile încep să se miște. Deraierea Statului Islamic și radicalizarea extremă a grupării după ce a obținut bani și arme reprezintă o față a ecuației. Situația din Israel și Teritoriile Ocupate o altă față. Tensionarea situației din Marea Chinei de Est poate fi văzută ca un alt element al puzzle-ului.
Sunt lucruri despre care am vorbit și pe care le-am intuit. Conflicte mocnite care oricând pot degenera în cataclisme. Nu-s vorbe mari ci realități. Într-o lume în care populația nu are chef de războaie câțiva inconștienți se joacă aiuristic cu chibriturile în jurul butoaielor cu praf de pușcă. E un joc periculos!
Astăzi vom vorbi de un alt front deschis împotriva Rusiei. E o zonă intens comentată, anume materiile prime. Întrucât un conflict deschis cu Rusia este imposibil, SUA atacă decisiv veniturile dușmanului. Se dorește ca, prin scăderea veniturilor din tranzacționarea materiilor prime, bugetul Rusiei să fie lovit frontal. Și chiar este, iar indirect se lovește decisiv și bugetul armatei.
Ieri am asistat la o nouă scădere a cotațiilor petrolului. Teoretic e vorba de o concurență între membrii OPEC în ceea ce privește menținerea cotelor de producție. Practic lucrurile miros de la o poștă a manipulare. În vârful acțiunilor de scădere a prețurilor se află compania saudită de stat Armaco, mai cunoscută și sub numele de Arabian-American Oil Company. Cu toate că la nivel declarativ statele din zona Golfului par afectate, viermele scăderilor e reprezentat de Arabia Saudită care forțează niveluri din ce în ce mai joase. Spre exemplu ieri, Aramco a forțat o nouă ieftinire a petrolului destinat pieței americane. Aceasta spre disperarea unor state dependente direct de exporturile de petrol precum Iran sau Venezuela.
Întâmplător sau nu, direct afectați sunt rușii și aliații lor. Calculele americanilor sugerează că un preț al petrolului de sub 90$ lovește bugetul rusesc. În mod cât se poate de ciudat, Aramco a ieftinit prețul pentru clienții americani, dar l-a majorat pe cel destinat pieței asiatice. Pare limpede, nu-i așa? Lucrurile însă nu se opresc aici.
Pusă în fața unei situații delicate, Rusia și-a regândit și structura rezervelor internaționale. Astfel, pentru a se proteja, și-a majorat deținerile de aur și le-a diminuat pe cele de monedă(în special pe cele în dolari). De altfel, pentru cei care au urmărit evenimentele, datoria Ucrainei față de Rusia va fi plătită cu aur din rezervă. Așa se face că Rusia a depășit rapid Elveția și China în ceea ce privește cantitatea de aur din rezervă, ajungând să ocupe locul șase. Nu e foarte sus, dacă ținem cont de faptul că rezerva Rusiei este mai puțin de jumătate din rezerva Franței care ocupă locul cinci și de aproximativ șase ori mai mică decât cea declarată de SUA. Chiar și așa surprinde faptul că, în ciuda existenței unui cumpărător de talia Rusiei, prețul aurului continuă să scadă.
Aici chiar avem o ciudățenie. Pe vremea când pe piață erau doar cumpărători mici, prețul aurului creștea isteric. Apariția unui cumpărător major - Rusia - duce prețul aurului în jos. E clar că avem de-a face cu o altă mișcare concertată îndreptată clar împotriva Rusiei. Oricât de mult s-ar iluziona rușii cu stabilitatea istorică a aurului, realitatea este că atunci când ai nevoie de bani trebuie să-l vinzi. Un preț mai mic al aurului înseamnă o valoare inferioară a rezervei ceea ce, din punct de vedere psihologic este devastator.
Jocul economic e net în defavoarea rușilor. Le va fi aproape imposibil să lupte pe un teritoriu în care americanii au absolut toate armele. La prima vedere e ca și cum un sălbatic având în mână un ciot s-ar lupta cu un soldat dintr-un tanc. Însă mai e un element de care până acum nimeni n-a ținut cont. Actualele distorsiuni nu produc efecte doar asupra Rusiei, ci și asupra unor companii și state care n-au de-a face cu actualul conflict. Rusia momentan nu e periculoasă deoarece are speranțe și așteaptă ca armele aruncate de americani în luptă să se întoarcă împotriva inițiatorilor. Ieftinirea extremă a petrolului lovește și industria extractivă americană. Scăderea sub 90$ a barilului pune sub semnul întrebării investiții de zeci de miliarde de dolari atât în SUA cât și în zona Golfului. Stagnarea investițiilor echivalează cu șomaj și mișcări sociale. În special pseudo-democrațiile Golfului își țin populația în frâu prin intermediul unei mituiri perpetue. Orice dezechilibru, chiar și precar, poate degenera în mișcări radicale.
La fel stau lucrurile și pe piața aurului. Deja prețurile nu mai justifică investițiile de până acum. Multe companii miniere vor trece pe minus cu consecințele cunoscute. Mai mult, se vorbește din ce în ce mai mult despre fenomenul Peak Gold. Însă, o stagnare a extracției poate produce o problemă de „alimentare” a pieței și, automat, creșteri de prețuri. Creșteri care pot fi oprite cu ajutorul aurului american din rezervă. Aici însă se pune o întrebare: cât aur mai e în rezerva aia? Manipularea unei piețe de 1000 t/an se poate dovedi destul de problematică, mai ales dacă faci asta din anii '50 și ai la dispoziție doar vreo 8000 tone.
Nu în ultimul rând, dacă gluma se îngroașă, putem asista la situații radicale. Triunghiul Rusia-Iran-Venezuela poate folosi opțiunea nucleară, oprind unilateral livrările și aruncând în derizoriu binomul petro-monetar Arabia Saudită-SUA. O oprire unilaterală a livrărilor ar arunca prețul petrolului la peste 200$/baril, cu consecințe dezastruoase pentru economia mondială. Însă, din nefericire, principala victimă ar fi Europa. Cu o economie din ce în ce mai fragilă, cu grave dezechilibre energetice, Europa ar urma să încaseze cele mai grave lovituri.
Desigur, scenariul descris este unul extrem. Deocamdată avem de-a face cu un joc de-a șoarecele și pisica. Ceva similar jocurilor dintre submarinele atomice ale URSS și ale SUA din perioada Războiului Rece. Însă, cum bine știm, în spatele unor asemenea jocuri nevinovate stau ambiții și frustrări greu de cuantificat.
După măsurile "inteligente" și "patriotice" luate de Puțin am spus că rușii vor mânca ceai cu gheață.
RăspundețiȘtergereSaudiții au interesul să afle nivelul maxim suportabil al barilului de petrol, nivel care să nu le permită americanilor și rușilor să facă parte din piață. :)
"Europa ar urma să încaseze cele mai grave lovituri..." de imagine, în timp ce Rusia va retrăi momente istorice, cum ar fi cele din 1917. :)
P.S. Nu cred că Putin ar risca să-și scoată GP-ul de la Sochi din circuitul Formulei 1 sau, mai grav, să nu organizeze Rusia 2018 pentru te miri ce nucleare. Dictatorii, oricât de patrioți ar fi, au și ei micile lor tabieturi.
E intr-adevar cam aiurea, dar ce dracu' putea sa faca Putin? Era imposibil sa stea pasiv si sa admire cum UE + NATO i se infiinteaza la granite. E vorba de un complex istoric al rusilor.
ȘtergereMarea problema a lui Putin e aceeasi cu a tuturor conducatorilor rusi de pana acum: n-a reusit sa croiasca o economie interna coerenta, cu toate ca a stat(si sta) pe un purcoi de bani.
"În iubire stă, în general, tot sensul vieții, al existenței. Poate fi iubirea față de familie, de copii, față de patrie. Este un sentiment care stă la baza fiecăreia din acțiunile noastre", a declarat liderul de la Kremlin.
ȘtergereIubire și... ceai cu gheață. :)
Da, când politrucii securiști se simt datori față de "mapă", populația trece la regim.
Dezvălui în premieră că urăsc oligarhia financiară mai puțin decât oligarhiile securiste.
Una e să se strângă niște frustrați cu cucul mic, împliniți într-un sistem dinamic, să pună la cale nu știu ce nefăcută... globală... și cu totul altceva o gașcă neevoluată genetic, uitată în vârful statului, care încearcă o intrare în istorie ca la manual.
E totuși o diferență uriașă între primatele subnutrite din Coreea de Nord și elefănțeii semiretardați... americani. Cel puțin în privința... greutății (vieții). :)
Unde apare informația că Ucraina va plăti datoriile către Rusia în aur? (n-am prea reușit să aflu pe internet).
RăspundețiȘtergereAm mari dubii că petrolul poate să rămână la cotațiile actuale $75 - $80 pentru o perioadă mai mare (să zicem 1 an).
Personal cred că mai repede americanii vizează o lovitură concertată (un fel de mega-cacialma care se desfășoară acum):
- aur în jos
- petrolul în jos
- mișcare fx care deja a trimis rubla la 46
Totul ca să poată să le taie rușilor spațiul de manevră cu taierea gazului spre Europa iarna asta.
Oricum rusii ar fi mari prostovani dacă se apucă să vândă aur ca să oprească deprecierea rublei!
Vezi aici: http://deschide.md/ro/news/externe/6995/Ucraina-PL%C4%82TE%C8%98TE-GAZUL-lui-Putin-cu-AURUL-din-rezerva-de-stat.htm
ȘtergereDeprecierea rublei se va opri cind se va pune in miscare nationalizarea emiterii ei prin schimbarea statutului BC a Fed Ruse dintr-o institutie ABSOLUT STRAINA, condusa de FR intr-una nationala, si de asemenea cind se va porni purgerea si curatarea tarii de tradatori/agenti straini. Oricit de mult ar vrea sa evite acest ATAC DIRECT adresat vestului(si sa fie acceptata in rindul lupilor rapitori), Rusia va fi nevoita cit de curind sa schimbe macazul cu 180 de grade, indiferent citi vor muri in acest proces. Istoric la ei DOAR ASTFEL a putut supravietui NATIA SI IMPERIUL LOR. Vestul de SUTE de ani priveste catre est ca la o prada muuult dorita pentru rupere in bucati si devorata. La ei se va da ultima lupta a CIVILIZATIILOR.
ȘtergereCITANONIMUS
Iar legat de manipularea prețului aurului și de cât aur mai este la Fort Knox.
RăspundețiȘtergerePoate vânzarea s-a făcut exclusiv din aurul depozitat de noi, germanii, francezii, etc în beciul NY Fed, iar rezerva de la Fort Knox e tot acolo. Asta ar fi fenomenal!
Poate avem un bottom la aur, iar americanii cumpără (cu dolari din tiparniță) la $1150 aurul cumpărat de alții la $1700-1900!
Ce părere ai?
aurul are mai mult o valoare psihologica , cu ce devine o tara mai valoroasa daca are aur ... india e plina de aur de ex , care nu tine de foame ...
RăspundețiȘtergereIndienii au trimis o racheta spre Marte. ;)
Ștergere