De mai mult timp am o obsesie, anume aceea că trendul în domeniul dispozitivelor de comunicaţie va fi dat din ce în ce mai des din China. De ce de-acolo, e simplu de intuit. În primul rând e vorba de o piaţă imensă. Apoi - şi cu siguranţă nu în ultimul rând - în China a devenit foarte simplu să produci tehnologie de vârf. Orice idee ai avea, găseşti rapid o groază de producători maturi, capabili să-ţi transforme cu o viteză uimitoare prototipul în produs finit. Acestea sunt principalele ingrediente ale exploziei producătorilor chinezi de dispozitive mobile.
Pentru un observator al pieţei chineze a electronicelor lucrurile arată incredibil din punct de vedere al dinamismului. Nu există zi în care să nu afli de vreo nouă companie sau de lansări de produse. În domeniul telefoanelor mobile, impresia pe care o am este aceea că deja producătorii chinezi concurează mai degrabă unii împotriva celorlalţi decât împotriva greilor planetei al căror program de lansări este insuficient de dinamic pentru o piaţă mult mai matură decât ar vrea mulţi să creadă. Astfel, mărci necunoscute aici(Meizu, Iuni, Ulefone, JiaYu, etc.) luptă dramatic pe acea piaţă imensă propunând produse novatoare.
O asemenea dinamică a pieţei nu are cum să nu genereze campioni, lideri de necontestat la care se raportează ceilalţi. Despre unul dintre aceştia vă voi vorbi astăzi: Xiaomi. Pentru o firmă lansată în 2010, evoluţia este incredibilă. Cu siguranţă, faptul că părinţii săi nu erau nişte novici anonimi a ajutat mult. Între primii finanţatori ai companiei se numără Temasek Holdings(vehicul investiţional deţinute de guvernul Singaporez), IDG Capital, Qiming Venture Partners şi Qualcomm. În anul fondării compania a lansat MIUI, un firmware Android în genul Cyanogen. Un an mai târziu lansează primul telefon mobil - MI1 - înregistrând un succes fabulos. MI este acronimul de la "mobile internet", sau, spun unii, de la "mission impossible". De-atunci au mers accelerat-ascendent, lansând produse de top la preţuri deosebit de avantajoase. La ora actuală Xiaomi are în portofoliu două telefoanele mobile, un phablet, un model de televizor, set-up box HD(o implementare destul de reuşita bazată pe Android) s.a.m.d. De asemenea, operează un cloud similar celui de la Apple.
Momentul în care compania a şocat cu adevărat a fost sfârşitul anului trecut când a reuşit să atragă fonduri în valoare de 11 mld. de dolari, fiind evaluată la 45 mld. dolari. Cifrele sunt incredibile, motiv pentru care Xiaomi a devenit cel mai valoros startup al anului. Să ajungi în mai puţin de patru ani să fii evaluat la acest preţ este cu adevărat o performanţă notabilă. Lucrurile însă nu se opresc aici. Compania pare a avea o strategie deosebit de articulată, dând lovituri impecabile de piaţă. Modul de lucru este unul consacrat deja: dezvoltă iniţial platforma software, după care lansează un produs perfect integrat.
Mare mi-a fost mirarea când am aflat că Duokan - un firmware alternativ pentru Kindle - a fost achiziţionat de Xiaomi. Teoretic aceasta ar sugera interesul companiei în domeniul ebook reader-elor. Aici însă piaţa e absolut diferită deoarece Amazon preferă să subvenţioneze dispozitivul hardware pentru a câştiga clienţi pentru propriul magazin. Are oare în vedere Xiaomi să se lanseze şi în comerţul cu cărţi digitale? La sumele pe care le are disponibile, cu siguranţă că poate să o facă!
O altă investiţie interesantă anunţată recent constă în achiziţionarea unei cote de 3% din producătorul Kingsoft. Lei Jun - fondator şi CEO al Xiaomi - a fost anterior CEO al Kingsoft, iar în prezent este membru al consiliului de administraţie. Pentru cei care încă nu ştiu, amintesc faptul că cei de la Kingsoft au reuşit să producă de la zero o clonă compatibilă aproape 100% cu Microsoft Office. WPS Office este disponibil atât pe Windows cât şi pe Linux, iOS sau Android şi reprezintă cel mai puternic(din punct de vedere al funcţionalităţii şi compatibilităţii produsului) concurent pentru Microsoft Office. Parteneriatul dintre Xiaomi şi Kingsoft poate fi benefic pentru ambele companii. Zvonurile din piaţă anunţă ca extrem de apropiată lansarea unui laptop Xiaomi. Se vorbeşte despre un produs de top, cu procesor Intel i7, 16 GB RAM, display de 15'' full HD la un preţ de sub 500$. Ca şi sistem de operare laptop-ul va veni preinstalat cu Linux şi-aici e o chestiune interesantă deoarece compania nu are încă în portofoliu o distribuţie a acestui sistem de operare. Sau, cel puţin, nu s-a aflat încă despre aşa ceva.
Cu toate că pentru unii multe dintre informaţiile pe care le-am dat aici nu sunt chiar noutăţi, cred că e util de văzut şi înţeles cum se nasc astăzi marile companii în China. Faptul că nişte "necunoscuţi" ajung peste noapte să valoreze de trei ori mai mult decât Lenovo(cel mai mare producător mondial de PC-uri şi deţinător al Motorola) spune foarte multe despre dinamismul unei pieţe care, până nu de mult, se limita să livreze copii ieftine ale liderilor mondiali. Uşor, uşor, similar Japoniei post-WWII, chinezii încep să-şi pună personalitatea în valoare şi să cucerească pieţele. Iar acesta, credeţi-mă, e doar începutul.
http://www.bunniestudios.com/blog/?p=4297
RăspundețiȘtergereDe citit, sa intelegi ma bine care-i treaba la chinezi.
Foarte misto! Mai ales ca amintirile legate de lucrul cu IDA imi sunt mai mult decat placute... Cu ocazia asta incep sa ma luminez intr-o problema: din articol imi rezulta ca MTK in continuare utilizeaza Nucleus-ul la nivelul de baza... Era cumva logic: tin minte ca primele telefoane ieftine produse pe platforma MTK mergeau strict pe Nucleus. Cum in zona s-a strans destul know how, e greu sa renunti peste noapte.
ȘtergereAcum, in ceea ce priveste experienta pe care au avut-o, sunt total de acord: e o diferenta de la cer la pamant intre modul perfect organizat si previzibil din Vest si cel heirupist din China. Ideea e ca experienta tine cumva de trecut, lucrurile se schimba si la ei in pas alert. Si oricum lipsa de compatibilitate este intre noi si ei, nu intre ei si ei. :-)
Superb articolul!
ȘtergereCel puternic supercomputer din lume este chinezesc. Se numeste Tianhe-2 si are o viteza de 33.86 PetaFLOPS (viteza maxima 54,9 PetaFLOPS).
RăspundețiȘtergerePentru comparatie (1PetaFLOP=1 milion GigaFLOPS):
- un procesor bun din ziua de azi are o viteza de aprox 50 GigaFLOPS
- cel mai puternic supercalculator din anii 70, Cray-2 avea o viteza de 1,9 GigaFLOPS
- HITACHI SR2201 un supercomputer construit in 1996: 200 GigaFLOPS
Tianhe-2 a fost construit in 2013, a costat 400 mil $, are 80.000 procesoare, 3 mil core-uri, 1 milion GB memorie si consuma 25 MW (CET Grozavesti produce 100 MW).