luni, 25 noiembrie 2024

România întoarce armele


Ieșirea pe primul loc a „pro-rusului” Călin Georgescu este un eveniment care a „răsturnat masa” jocurilor mărunte ale slugarnicei politici dâmbovițene. Este deosebit de interesant fenomenul. Niciodată până acum nu ne-am confruntat cu așa ceva. Iar acest candidat, aparent venit de nicăieri a demonstrat mai multe elemente pe care le vom discuta în continuare.

În primul și-n primul rând, Călin Georgescu a avut o campanie electorală în care nu a cheltuit niciun ban. A reușit, în schimb, să genereze un efect de wow prin capacitarea unei mase substanțiale de voluntari, canalizați extrem de bine. Deschid o paranteză pentru a-i sublinia elementul acesta unui potențial candidat care nu m-a ascultat! Jocul lui Călin Georgescu a fost abil instrumentat. S-a bazat pe puterea progresiei geometrice. O lungă perioadă de timp a evoluat banal, dar pe măsură ce masa de voluntari creștea, evoluția sa în sondaje părea de neînțeles. Toți au avut impresia că a apărut de nicăieri, cu toate că sunt ani buni de când Georgescu se află în campanie electorală. 

Evoluția lui Călin Georgescu de la aceste alegeri este, fără doar și poate, un merit al anilor de când se marketează, cu toate că de multe ori nu prea convingător. Și-a pus singur cărămidă peste cărămidă, cu o cerbicie greu de înțeles pentru mulți. Totuși, trebuie să recunoaștem că jocul său nu ar fi fost posibil fără un boost pe care l-a primit în această campanie. Permiteți-mi să las pe mai târziu acest subiect.

Din punct de vedere obiectiv, Călin Georgescu a venit pe un teren care i-a fost propice. Este cât se poate de clar că figurile împinse de partide nu satisfac electoratul. Pe cine ar putea impresiona o figură banală precum cea  a covrigarului din Buzău, o prostie pură precum cea a lui moș Teacă Ciucă, un comportament de galerie precum George Simion, o tanti spălăcită, aflată într-o perpetuă menopauză politică sau târla de independenți împinși de diverse zone ale nemuritorului „Să Trăiți!”? E cât se poate de clar că, în târla aceasta, Georgescu se distinge. Arată mai bine, are maniere, vorbește corect și, chiar dacă uneori alunecă în fanfaronism, își găsește resorturile pentru a-și reveni. 

În plus, Georgescu se distinge inclusiv prin programul său politic. Este singurul candidat care susține că nu e tocmai o axiomă ideea ca UE-NATO ne vor binele. E singurul care vorbește despre pace, în condițiile în care, în atmosfera sufocantă a politichiei autohtone, a spune pace echivalează cu a fluiera în biserică. E singurul care arată cauza subdezvoltării, indicând necesitatea ca România să-și producă intern cât mai mult din necesarul propriu. E singurul care vorbește despre securitatea alimentară și energetică. Și, de ce să n-o spunem, e singurul care pare spălat.

Din aceste privințe, Călin Georgescu pare a-și fi găsit culoarul ideal de propulsare. Fără doar și poate, față de cocliții împotriva cărora candidează, el este o lumină. Dar asta, desigur, nu exclude și fața nevăzută. Să nu fim copii. N-ai cum să ieși la lumină fără ca cineva să nu pună puțin umăr. Călin Georgescu, prin backgroundul său, a fost întotdeauna un om al sistemului. Chiar dacă s-a separat, chiar dacă a jucat singur, nu putem ignora amestecul sistemului. De altfel, abia acum treburile devin interesante. 

Sistemul a fost cel mai retrograd jucător din istoria postdecembristă a României. La fel cum a fost și pe vremea socialism-comunismului autohton și, de ce nu?, la fel cum a fost inclusiv înainte de intrarea noastră sub umbrela Moscovei. Aș vrea să înțelegeți că noi putem vorbi de „Sistem” în România cam de prin 1920-1930. De altfel, la nivel mondial noțiunea de „Sistem” este una de dată recentă, cele mai vechi fiind totuși de pe la sfârșitul secolului al XIX-lea. 

Sistemul autohton este unul eminamente ticălos. Se mulează perfect pe dorințele ocupantului, având chiar inițiative menite a-i amplifica teroarea generată asupra populației autohtone. De fiecare dată când începe o ocupație, sistemul e generatorul terorii, comportându-se slugarnic în fața ocupantului. Sistemul autohton se deschide în fața sa, se lasă penetrat până-n măduva oaselor, nu face niciun gest de frondă, câștigându-și astfel încrederea. Însă, în ciuda comportamentului de-a dreptul scârbos, niciodată nu-și inhibă o funcție, cea a propriei supraviețuiri. Chiar dacă-și devorează șefii așa cum cere ocupantul, chiar dacă acceptă fără să clipească să fie penetrat, stâlcit, chiar și ologit, instinctul de supraviețuire nu-i moare niciodată. Și, la momentul oportun și-l manifestă prin ample lovituri de palat. Am văzut-o pregnant la 23 august 1944 și în 16-21 decembrie 1989. În ambele situații, sistemul s-a întors violent lăsându-i în afara jocului pe cei care nu mai erau „în cărți”. Așa, ca istorie, o să remarc faptul că am avut parte de fronde atât în timpul regimului băsescu, dar și în cel al lui Iohannis. S-au văzut mișcări laterale clare. Ceea ce vedem însă acum este ascuțirea unei lupte intestine: pe de-o parte vectorul Georgescu și de partea cealaltă vectorul Lasconi. Ciolacu nu există din punctul de vedere al acestei lupte politice - și asta, probabil, vi se va părea surprinzător. La momentul la care scriu aceste rânduri încă nu s-a decis cine va candida în turul 2. Din acest punct de vedere putem spune că se duc lupte intestine în sistem?

Pe moment nu mă pot pronunța. Ideea e că, în cele două mari evenimente ale trecutului, serviciile secrete aveau șefi cu personalitate, astfel încât trecerea sistemului dintr-o parte în cealaltă nu a ridicat probleme. De data aceasta, în servicii este o situație incertă. SRI nu are un conducător, fiind vorba acolo de o situație de provizorat până la alegerea președintelui. De altfel e ciudată situația, fiind foarte greu de înțeles ce anume a generat o asemenea stare de fapt. Ar fi interesant de revăzut declarația lui Hellvig de după părăsirea postului. La SIE avem o conducere stabilă, dar nu pare a fi una care să se ridice la nivelul celor ale trecutului(nu exclud posibilitatea ca tocmai discreția în care se află să fie un semn al faptului că se ridică peste cele conducerile anterioare; realitatea e că nu am date, ci doar bănuieli). Cu toate incertitudinile care planează, putem bănui că nu avem totuși o omogenitate, ceea ce ar putea crea probleme, Cheia, în această situație, e Lasconi. Dacă se va califica în Turul 2, va fi pentru prima dată în istorie când sistemul va fi împărțit la o manieră atât de evidentă, într-un moment critic al României.

Să ne înțelegem: trăim timpuri istorice. În asemenea momente, de obicei România întoarce armele. Fără doar și poate hegemonul este la apus. Ca să înțelegeți mai bine situația, vă voi spune că Lasconi e un fel de Kamala Harris: la fel de prostă(poate chiar mai rău), la fel de deranjată la cap(poate chiar mai rău). Așadar, o calificare a lui Lasconi în Turul 2 ar reedita meciul Trump-Harris pe peste Ocean, aici, la noi, transformându-l într-o bagatelă tragicomică. Dacă însă Ciolacu va fi cel din Turul 2, cred că putem să ne gândim mai limpede la întoarcerea armelor. 

Alegerile, ca de fiecare dată, sunt un joc al sistemului(pe care nu trebuie însă să-l limitați doar la serviciile secrete). Acum e vorba de un joc de supraviețuire deoarece suntem într-un moment critic al istoriei. În funcție de cum se va juca acum vom ști dacă vom face pasul spre noua lume în avangardă sau după ce vom îndura încă un moment de teroare. Vedem ce ne rezervă viitorul, însă câteva elemente sunt mai mult decât clare:

  • media tradițională a pierdut definitiv jocul; au fost remarcabile văicărelile unora ca Pândaru sau Chireac; pentru ei vine mare suferință!
  • sistemul de partide al României este expirat și din ce în ce mai puțin relevant;
  • trebuie să se stopeze finanțarea politicii de la stat întrucât e clar că sunt bani aruncați aiurea;
  • lumea cea nouă începe să se vadă dibn ce în ce mai clar; dacă România va întoarce armele, avem șansa să recuperăm imens din ceea ce am pierdut până acum. Altfel ne va fi teribil de greu. Asta însă o vom vedea peste două săptămâni.
P.S. Am avut dreptate în ceea ce-l privește pe Ciucă. Asta însă pare o veste bună pentru el. Oricum, între funcția de președinte și-o ciorbă de fasole, sigur ar alege cea de-a doua variantă!

15 comentarii:

  1. Toti oamenii lui Simion in primul rand (si cei ai doamnei Pacuraru, si cei ai lui Terhes, si cei ai lui Ciolacu, si cei ai lui Ciuca) vor vota Calin Georgescu in turul 2.
    Calin Georgescu nu are cum sa piarda Presedintia Romaniei, in fata nimanui!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Tsunami" s-a starnit!
    Cei ce mai lupta impotriva Rusiei, Chinei, Iranului, si Coreei de Nord, sunt doar sinucigasi!
    Nu le urmati exemplul!
    Izolati-i!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cind vrei sa fii suveran si (de exemplu)
    - refuzi sa mai iei parte la activitatile Tratatul de la Varsovia,
    - refuzi si cooperarea dezavantajoasa din CAER,
    - refuzi sa mai faci imprumuturi la bancile occidentale, ajungind singura tara din lume fara datorii externe,

    mai intii faci foamea si ingheti de frig. Apoi, cind esti deja bine fezandat, estul, vestul, nordul si sudul isi dau mina, fac o hora, organizeaza o lovitura de stat, ii executa sumar pe conducatori si instaureaza democratia. Ca sa fie invatatura de minte pentru alti doritori de independenta si neatirnare.

    Pe de alta parte (tot de exemplu),
    - cind ai intrat in UE si ai cedat o mare parte din suveranitate (+ resurse) in schimbul unor margele de sticla colorate (bani de pepsi, hrana intens procesata, managementul serviciilor publice, banci straine etc.),
    - cind ai intrat in NATO si ai mai cedat o parte din suveranitate (+ taxa de protectie deghizata in cumparaturi de avioane, tancuri etc.) in schimbul unei securitati iluzorii,
    - cind te indatorezit la banci straine pe zeci de ani inainte si platesti tribut anual (dobinzi) ca pe vremea turcilor,

    nimeni nu mai are interesul sa dea lovituri de stat sau sa-ti execute conducatorii fiindca, oricum, cei carora le-ai cedat suveranitatea sint si cei care ii vor numi si inscauna sau mazili. Sigur, ei nu au vreo preferinta speciala pentru una sau alta dintre marionetele obediente/santajabile pe care le-au selectat si pe care ti le pun pe lista ca sa le stampilezi democratic in cabina de vot. Adica, esti absolut liber sa alegi tusea, junghiul sau orice alta boala care ti se pare mai suportabila decit celelalte.

    Pe scurt, daca nema putirința (creier + muschi), aspiratiile suveraniste conduc la ruina si faliment, iar renuntarea voluntara la suveranitate te plaseaza in clasa de echivalenta a lui Prikoke: esti executat ritualic, dar măcar mori sătul si la caldurica.

    Bibliografie:
    https://youtu.be/EFUmRRehwj0?si=hIER0xNwKydgkUPQ

    RăspundețiȘtergere
  4. Romania vede intorsul armelor ca pe o virtute. Acum, depinde de context si de intentia adevarata.In sept.1944, Finlanda a iesit din razboiul contra URSS. Seful statului, maresal Mannerheim i-a scris, ca explicatie, lui Hitler, cam urmatoarele: daca se pierde razboiul, Germania va ramane tot Germania, pentru ca a fost, este si va fi o tara mare.Dar Finlanda s-ar putea sa dispara. Finlandezul si-a asumat razboiul alaturi de Germania si apoi a negociat si s-a inteles cu cel de care depindea supravetuirea. Un gest leal si firesc pe care l-au inteles atat neamtu', cat si rusu'. Parca e altceva decat modul in care obisnuim noi sa intoarcem armele. Acum, nu stiu care va fi rezultatul final, dar votul a demonstrat faptul surprinzator ca exista inca in Romania destui oameni informati, cu capul pe umeri si imuni la circaraie si panglicarii.

    RăspundețiȘtergere
  5. @trebuie să se stopeze finanțarea politicii de la stat întrucât e clar că sunt bani aruncați aiurea;


    Dar sunt partide noi făcute pe genunchi doar sa ia ăla 5% și să primească banii de la stat. Un amic și-a făcut partid fix pentru asta. Și o duce bine mersi 4 ani daca ia 5%. Nu au candidat la prezidențiale și participă doar la parlamentare.
    Sunt multe partide micuțe care iau banii statului.


    RăspundețiȘtergere
  6. Ma intreb daca americanii sunt acum multumiti ca ne-au fortat sa dam pe gratis ucrainienilor bateriile antiaeriene Patriot. Pt. care am platit bani grei. Daca sunt multumiti de cele minim 500k voturi antisistem generate doar de prostia asta. Sau daca UE e multumita de blocajul Schengen prin intermediul Austriei. Care a mai generat minim 500k voturi anti-sistem. Sau de ecologismele de 2 lei stil interzicerea centralelor de apartament si electrificarea auto care sunt o sursa nesecata de voturi. Bravo baieti. Culegeti ce ati semanat. Continuati asa si urmeaza si alte tari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Maică-mea zice că o luat Banii pensionarilor să-și facă Ciucă și ciolacu campanie și românii nu mai validează nici un hoț la putere.
    La mama i-au mărit pensia cu 1 leu. Fix 1 leu.
    Așa să îi ajute Dumnezeu cu 1 leu. Cât au dat atât să primească.
    Dumnezeu e sus și mare și când vă v-a face să plângeți voi, veți plânge mai amar decât 1 leu mărit în bătaie de joc la pensionari că să râdeți de ei. Dumnezeu vede când râdeți de pensionari.

    RăspundețiȘtergere
  8. Romania refuza ca sa ridice arma impotriva cuiva!

    Sloganul: "Cine nu e cu noi, e impotriva noastra!" ... "... si de partea dusmanilor nostri!" este gresit din/prin conceptie!

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca as fi un observator obiectiv, as fi extrem de curios de alegerile parlamentare. Mult mai mult decat de turul 2 al prezidentialelor.

    In ce priveste asa-numita prostie a candidatilor (doar pe Lasconi o mentioneaza DD in acest articol, insa este cvasi-omniprezenta in toate listele electorale din ultimele 4-5 scrutinuri electorale) nu m-ar deranja atat de tare, insa e atat de ingemanata cu ticalosia, viclenia, egoismul si fariseismul, incat candidatii pe care ii etichetam noi, din prostie, ca fiind prosti, reprezinta pur si simplu cancerul poporului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Diaconescu, pana acum in toti acesti ani ati sustinut ca sunt sub ocupatie. Ca serviciile conduc tot. Acum brusc nu va puteti pronunta? Pe bune? Adica ocupantul s-a dat la o parte si ne lasa sa alegem noi poporul? Serios? De ce s-ar da la o parte ocupantul? Doar stapaneste tot...energie...market...banking ... tot. Si sa presupunem ca acest Calin Georgescu este de buna credinta. Cum poate le sa schimbe ceva? de unul singur? Domnule Diaconu ati scris un articol in care demonstrati ca iti trebuie zeci de mii de functionari ca sa pui in administratie ca sa conduci o tara... Acest Calin Georgescu a fost membru al clubului de la Roma. O alta masonerie. In plus amesteca religiile , este un ecumenist. Adica el Il tradeaza pe Dumnezeu ... dar este loial poporului roman. Serios? De ce nu mai folositi logica dnule Diaconu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Două chestii:
      1. Nu mă numesc Diaconescu;
      2. Mai citește articolul și vei găsi răspunsurile. Dacă nu le găsești, mai citește iar și iar până apar răspunsurile! :)

      Ștergere
  11. Asta a fost o operatiune de maestru, coordonata genial… cel putin o parte a serviciilor isi merita banii, ar putea chiar cere o marire :) :) :) … Probabil partea care a ajuns la concluzia ca sunt totusi prea multi tampiti in actiune si ca s-a depasit o limita de siguranta … vine 23 august :) :) :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Păi dacă nu scotea pe Sosoaca acuma vă dați toți seama că ajungea președintele României.
    Nu mai suportă nimeni pe dâmbovițeni cu politica lor de covrigi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Relativ corectă analiza, cu o singură mențiune, Călin Georgescu de care unii stiu de 12 ani de când Chioru l-a propus ca soluție în locul lui Boc care tocmai se împiedicase, dar care Călin, a refuzat categoric să intre în slujba unui sistem ticăloșit, deci acest Călin nu se poate spune că a apărut chiar de nicăieri pentru că reșaparea lui s-a tot încercat de câtva timp încoace.
    Dacă vei aplica celebra înțelepciune a acestui popor, probabil că și al altora, precum că tot ce este prea frumos, nu stă în picioare din cel puțin 2 motive aș spune eu, ori nu este făcut să dureze ori este “altceva”, posibil un “măr otrăvit”.
    De Călin G. s-au spus și scris destule, este orice doar un cvasinecunoscut și în niciun caz un găunos din punct de vedere al viziunii pe care o are, cel puțin despre domeniul lui, domeniu de care așa cum cariera sa a demonstrat-o, a fost bun și pentru celebrul și controversatul Club de la Roma, și pentru ONU dar și pentru țară.
    Dacă cineva îl urmărea pe Gigi Becali în transmisiunea celor de Ghiță TV, avea plăcerea de a mai savura încă un “porumbel” care și-a luat zborul din gura lui slobodă, anume, la întrebarea celor de la GTV despre surpriza Călin G., după ce Gigi terminase de elogiat pe Simion și viitorul lui de președinte, Gigi a zis cu oarecare amuzament că nu-și face griji din cauza lui Călin și că pentru el oricum nu este o surpriză, pentru că mai bine de o lună în urmă, un personaj “misterios” al cărui nume nu l-a divulgat, i-a spus că în turul 2 va merge unul Călin Georgescu, ca și proiect al unora din Prici port (sic ! ) Aka 😎Bridgeport - Connecticut, dar el s-a amuzat copios în stilul său caracteristic, proclamând drept campion, pe al lui Simion. ( rima este total accidentală )
    Sunt susținătorul teoriei conform căreia, poporul Român a fost și este protejat, dovadă fiind istoria din spatele său, motiv pentru care înclin să cred că indiferent de cei din umbra lui Călin Georgescu, dincolo de orice fel de analiză care ar încerca să explice sub o oarecare logică ceea ce tocmai s-a petrecut sub ochii împietriți ai multor golani din politica dâmbovițeană și nu numai, ceea ce va urma pentru noi în final, va fi de bun augur chiar dacă nu va apărea de la început așa . Cât privește emoțiile pentru turul 2, ca și în cazul lui Trump, orice tentativă de a “asasina” imaginea lui Călin prin mass media, nu va face decât să-l martirizeze și să-l valideze în conștiința celor mulți care a-au săturat de cloaca care dăinuie de peste 3 decenii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Bravo Călin Georgescu ! Jos mafia PSD-PNL-USR ...
    Acum trebuie să fim atenți, în 1990 circula vorba :
    ,, La vremuri noi , tot noi ! ,, !?!?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)