luni, 6 decembrie 2010

De doliu

Azi se împlineste un an de la dezastrul numit realegerea lui Basescu. Mai urmeaza incă 4?

21 de comentarii:

  1. De ce dezastru?
    Parca stiam ca starea de fapt a unei natiuni nu depinde de un om, sau chiar guvern.
    Asa cum comunismul n-a tinut de Ceausescu (ci de cei 23 milioane), nici rahatul Romaniei de azi nu are treaba cu Baselu.

    Pe de alta parte, rolul principal al politicienilor este de a fi imperfecti si... perfecti tapi ispasitori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce-am avut si ce-am pierdut. Nu alegerea lui Basescu e marea tragedie, ci faptul ca nu prea am avut alternative. Indiferent cine ar fi iesit, am fi inotat in laturi. Nai dom'le cu cine, n-ai cu cine :(

    RăspundețiȘtergere
  3. inca unul care are nevoie de tatucul atoatestiutor!

    RăspundețiȘtergere
  4. In primu' tur am votat cu Crinu', l al doilea n-am mai mers ... si am ajuns sa regret ca am fost si la primu' :)

    RăspundețiȘtergere
  5. De unde dezastru ?

    Fara "oranjgutani" cum le zice AC mai ajungeam noi asa rapid in prag de faliment si lehamite generalizata fata de clasa politica ?

    Eu zic ca au facut o treaba excelenta pentru subminarea vechiului sistem muribund... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. vargas: cand un singur om ajunge sa conduca dictatorial toate institutiile statului nu mai tine de 23 de milioane ci de unul. La fel a fost si in cazul Ceausescu. Un dement urmat de o turma de imbecili.

    Alex Nicolin: In locul lui Basescu era mai bun si un sac de cartofi. Daca intre Iliescu si Vadim ar fi iesit Vadim ai fi sustinut acelasi lucru? Oricum in tara asta nu vei avea niciodata prea multe alternative viabile...(Acum o fac pe lupul moralist. Eu n-am mers nici in primul tur nici in cel de-al doilea. Mare greseala!)

    Anonim: Esti un prost si-atat!

    Flavian: Nu stiu de unde placerea asta a ta maladiva pentru demolare, dezastre s.a.m.d. Inteleg ca ai doi copii. Chiar ti-ar placea sa se indeplineasca scenariul tau?

    RăspundețiȘtergere
  7. zi mersi ca ai apucat sa sarbatoresti ceva...ai mai trait un an. Daca era Joana ma indoiesc ca mai aveai chef de caterinci.. :)
    @Alex: si eu am fost dezamagit de Crin...nu prea stiu cum or sa arate viitoarele alegeri..asta daca se mai tin. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Base&CO nu sunt decat [sper] ultimii dintr-o lunga succesiune de imbecili comunisti [sau comunistoizi] care domina politica romaneasca de mai bine de 60 de ani. Orice om cu putina minte i-ar vrea pe toti basculati cat mai rapid la fosa septica a istoriei, impreuna cu tot socialismul pe care il cara dupa ei.

    De aici pana a spera la falimentul Romaniei ca stat e totusi cale lunga. Nu cred ca un astfel de eveniment ar schimba ceva, in afara de inlocuirea "esalonului 1", cu "esalonul 2", exact asa cum s-a intamplat acum 21 de ani. Singura sansa a Romaniei este discreditare publica si credibila nu numai a comunismului, ci a etatismului, dirijismului, socialismului si a oricaror doctrine care pun puterea statului deasupra libertatii individului!

    Din acest punct de vedere, aproape toata "fauna" politica romaneasca e la fel de vinovata, indifernt ca promoveaza socialismul "clasic", pentru mase, socialismul elitist, pentru clientela politica, sau socialismul oportunist, doar de dragul ciolanului. Singura solutie viabila este o "extinctie masiva" venita din pierderea completa a credibilitatii in fata alegatorilor - un fel de K/T politic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alex Nicolin: Ceea ce sustii e idealism pur. N-o sa se intample niciodata ceea ce astepti tu. Nu uita ca in SUA sunt unii care asteapta sa se intample asta de cativa zeci de ani. Au asteptat si intre timp unii dintre ei au cam murit. Puterile se legitimeaza prin vot. Nu cred ca exista alt sistem mai bun(si asta chiar daca eu si probabil multi ca mine cred ca unora ar trebui sa le fie interzis votul).

    Realitatea noastra este ca pana acum n-am facut decat sa pierdem timpul. N-are sens sa asteptam minuni. Nu se va schimba nimic de la sine, ci numai fortat de populatie. Din pacate Romania a ratat posibilitatea schimbarii de sus in jos(cum a fost cazul Cehiei). Drama este ca acum lucrurile trebuie sa se schimbe de jos in sus, iar asta nu e deloc bine deoarece presupune in prima faza haos. Iar haosul nu mai spun ce inseamna ca stie toata lumea...

    RăspundețiȘtergere
  10. Dane - pana una alta tu esti cel care insisti cu dezastrele... :)

    Eu prefer un faliment curat acum si o reconstructie pe baze solide, in loc sa treaca si copii mei prin ce-am trecut noi in ultimii 20 de ani.

    Mai mult, chiar insist de atata vreme ca toate transformarile astea ne vor ajuta sa construim o lume mai buna pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu cred ca e idealism, e pur si simplu pragmatism. Poporul este indobitocit in asa hal incat practic nu mai am nicio speranta. Lumea voteaza ademenita cu o punga de zahar sau o galeata cu sigla partidului. Alegerile se castiga cu autobuzul si cu urna mobila. Practic democratia este pura bataie de joc. Realitatea e ca romanii inca nu s-au trezit inca din visul ceausist. Daca mai zaboveam doar cativa ani in comunism, ajungeam ca cei din Korea de Nord - indocrtinati pana la idiotizare.

    Schimbarea nu se poate produce peste noapte, dar nici nu poti sta cu ochii'n soare o viata, asteptand sa se schimbe ceva de la sine, depinzand de mila unor politicieni sau de disperarea unor conationali care numai au ce pierde. Eu nu sunt genul de om care sa stea si sa astepte - eu vreau sa fac! De-asta mi se pare asa de exasperanta situatia actuala. E ca si cum ai fi legat de maini si niste imbecili ar cotrobai prin bunurile tale, ravasind totul si furand mare parte. Asta vreau eu sa se opreasca, odata pentru totdeauna.

    Eu si multi din generatia mea nu mai vrem sa acceptam pasivi titlul de "generatie de sacrificiu", pentru ca suntem deja a 3-a sau a 4-a la rand. Pana cand sa se gaseasca prostii care sa repare si sa puna la loc ce-au distrus sau au furat o sleahta de nomenklaturisti? In romania, democratia a devenit nu numai un mod de legitimare a furtului, ci un furt in sine!

    Cehii, polonezii, chiar si ungurii au avut mult mai multa coloana vertebrala [si ceea ce sta la capatul ei] si au cam scapat de naparcile rosii care le cotropisera tarile timp de 45 de ani. In '89 Romania nu avea nevoie nici de o revolutie de catifiea ceha, nici de o lovitura de stat prost mascata, cum s-a intamplat, ci de o aplicare stricta a Punctului 8, dar cu metodele Revolutiei Franceze. Comunistii au ucis 800.000 de romani, multi dintre ei facand parte din elita acestui popor. Oare cati dintre acesti paraziti ar fi trebuit sa muste tarana pentru a impiedica raul sa avanseze?

    RăspundețiȘtergere
  12. @alex, desi sunt de acord ca intregul spectru politic are o singura ideologie, provenita din scoala de cadre si adaptata noilor realitati economice, nu cred ca e asa de usor de schimbat...
    Gandeste-te ca sunt mai bine de un milion de bugetari obligati sa aibe o mentalitate asemanatoare... multe milioane de pensionari nascuti crescuti si traiti in acea perioada si ca... suntem o tara de asistati!

    Cine sa provoace schimbarea cand pe buzele atatora apare parerea: statul nu se implica destul in rezolvarea crizei...?

    Eu cred ca se implica... sponsorizeaza aceleasi buzunare ca si pana acum cu sume asemanatoare, acum acest lucru numindu-se politica keynesiana...

    @Dan - legea salarizarii unice, reforma pensiilor, eficientizarea sistemului bugetar chiar prin concedieri... sunt masuri asa de proaste?
    Nasol e ca nu se pot aplica din cauza unui intreg sistem politic in care ei (toti) muncesc doar pentru ei iar noi... tot pentru ei muncim chiar daca ei ne permit sa pastram mai putin de 50% din efectele muncii noastre. Asa ca te contrazic: un sac de cartofi ar fi fost mai rau!:))

    RăspundețiȘtergere
  13. scuza-ma, e o prostie sa spui ca de dezastrul unei tari e vinovat presedintele.

    Dar asa suntem noi romanii invatati cu tatuc. Tot presedintele e vinovat si de faptul ca se aduna mizerie in fata blocului sau ca nu strange zapada iarna de la usa fiecaruia, pana acolo ajunge nesimtirea romanilor. In tarile civilizate nici nu prea se stie cine e presedintele.

    Romanii ar trebui sa puna mana sa munceasca si nu sa iasa la intins mana sau sa injure presedintele ca nu le da, pt ca productivitatea noastra raportata la cea a unui chinez este 10%, si platiti de 10 ori mai bine.

    La noi se sta numai la cafea la serviciu si se injura la basescu, ca din vina lui nu suntem ca nemtii sau japonezii care muncesc de le sar capacele.

    Suntem niste indivizi carora le curg prea mult balele la emisiuni gen gadea unde am impresia ca singurul subiect este basescu, si sa ma scuze cei care le apreciaza, dar sunt cel putin niste creiere spalate, ca sa fiu indulgent.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu numai ca statul se implica in mersul crizei - statul este cauza crizei! In criza romaneasca s-a suprapus atat incompetenta guvernelor occidentale, care au umfalt bula creditarii cu tiparnita din dotare, cat si incompetenta guvernelor locale, care impreuna cu BNR, au deschis larg usile acestui adevarat tsunami monetar. De parca raul nu ar fi fost suficient, odata cu spargerea inevitabila a bulei, guvernele de pretutindeni au aruncat banii contribuabililor pentru salvarea intereselor speciale. Unii cu QE-ul si "Stimulus Bill", altii cu borduri, fantani, santuri si parcari - adica pe fiecare cum m-a dus capul.

    Atunci cand economia "duduia" deficitele au persistat peste tot, datorita populismului unor politicieni care au vrut sa-si multumeasca electoratul amanetandu-i in fapt viitorul. Ceea ce au facut insa doar politicienii autohtoni este sabotarea fatisa si deliberata a economiei romanesti prin sufocarea sistematica a antreprenoriatului veritabil cu birurui, relgamentari si incalcari flagrante ale termenilor contractuali. Daca ar fi sa-i judecam pe politicieni dupa legile de inspiratie stalinista din vremea "Iepocii de Aur", atat de draga slehtei bolsevice, multi s-ar face vinovati de subminarea economiei nationale, doar ca de aceasta data dovezile nici macar n-ar trebui fabricate sau cautate prea mult, ci sunt evidente pentru toata lumea.

    Dihotomia creata de oranjgutanul-sef intre "bugetari" si "privati" nu este decat un tertip comunist, reminiscenta a "luptei de clasa" prescrise de MArx si Engels. Nu bugetarii sunt de vina, nici macar pensionarii sau asistatii sociali de meserie. Principalii vinovati sunt politicienii si sistemul corupt si defect pe care il reprezinta - statul asistential ajuns in ultimul stadiu de degenerare. Nu impotriva bugetarilor - profesorii?, doctorii?, politistii? - trebuie indreptata ura cetatenilor, ci impotriva sistemului insusi, care e precum o halca de carne mustind de viermi. Tocmai de aceea e necesara o condamnare a socialismului, asa-zisa "condamnare a comunismului" de acum cativa ani nefiind altceva decat o mascarada politico-electorala pusa in scena de acelasi individ cu apucaturi de mahala. A condamnat si el comunismul exact cum a condamnat Hrusciov stalinismul, dupa ce l-a slujit in prealabil cu credinta mai bine de 20 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  15. romania nu are nevoie de democratie occidentala , la fel ca rusia , in romania cel mai potrivit ar fi o dictatura prezidentiala . basescu s-a dorit un fel de putin dar nu prea i-a iesit , oricum cu un om capabil si binevoitor ( pentru romani ) ca presedinte si cu puteri crescute , noi romanii am duce-o mult mai bine decat cum o ducem acum , din pacate am ajuns la concluzia ca suntem o natie insuficient de civilizata pentru a forma o democratie de tip occidental in care clasa medie e ajutata si nu trasa mai cu forta la fund ...

    RăspundețiȘtergere
  16. @Mike

    Decat asa dictator, mai bine lipsa. Bleaaaahhh...

    RăspundețiȘtergere
  17. Basescu a fost ales prin excluderea alternativelor mai rele. Practic, in turul 2 a fost un vot de NU pentru Geoana...

    Acuma, dupa ceva timp, cred ca mare diferenta nu ar fi fost (totusi, mereu va fi o diferenta). Macar asta e nebun si sper sa isi ia pastilele, celalalt ar fi fost prea marioneta in mainile altora din jurul lui.

    RăspundețiȘtergere
  18. mike: sistemul tau nu pare rau pe hartie, dar din pacate in realitate nu ar functiona. Oricand este posibil ca acel presedinte, oricare ar fi el, sa derapeze. Sau sa fie binevoitor numai cu uni. Din fericire nu este posibil asa ceva in Romania in momentul actual, in ciuda pesimismului de sorginte antono-pont-ilesciana a autorului acestui articol.
    Altfel nu imi explic de ce atatia PDL-isti sunt in vizorul DNA, de ce justitia in cazul lor se misca destul de rapid, de ce procesul lui Vantu este amanat a neshpea' oara pe motive puerile, de ce instantele de judeacata dau verdicte contrare unor decizii ale CC. Nu cred ca ca basescu controleaza tot, asa cum sustine Dan. Pe de alta parte orice om politioc, Iliescu, Nastase, Ponta, Antonescu sau care or mai fi, au in fisa postului, ca d-aia sunt politicieni, concentrarea a cat mai multa putere in mainile lor pentru a-si impune programul politic. Chiar daca sunt de buna-credinta, nu asta este discutia aici.

    RăspundețiȘtergere
  19. Greu de zis. In primul tur nu am votat cu nici unul dintre finalisti. In al 2-lea tur nu am putut sa votez cu punctul G. Cred ca daca iesea G cosmetiza cat putea de mult treaba si ne trezeam cu un rahat si mai mare pe masa peste 3 ani, nu acum. E doar o opinie, lucrurile merg prost dar macar o stim.

    In ceea ce il priveste pe Ceasusecu e foarte simplu sa dai vina doar pe unul. Dar a fost un intreg sistem care l-a servit cu adulatie doar pentru a-si auto-pastra pozitia in sistem. Intreg aparatul comunist cu toti marii demnitarii de atunci sunt vinovati nu numai cizmarul semianalfabet cu 4 clase. Dar asta e o intreaga alta discutie.

    RăspundețiȘtergere
  20. Avem nevoie de lideri in posturile cheie din tara care cu adevarat sa isi dedice viata pentru binele poporului din care fac parte.
    Nu stiu cum ar putea sa sparga in mod pasnic bariera impusa de politrucii actuali si sa intre in sistem, apoi sa il schimbe. Poate numai daca am fi mai multi in acelasi timp sa asediem aceasta adevarata "cetate".
    De 20 de ani puterea e preluata rand pe rand de niste javre (cu exceptiile care intaresc regula) care nu se gandesc decat la capatuiala.
    Exista o situatie de comuna primitiva oriunde te uiti in Romania. De la colegii de firma care sunt organizati in diverse "clanuri" pana la clanurile politicienilor sau "oamenilor de afaceri". Toti avem obiective marunte conform "clanului" din care facem parte, dar nu avem o viziune clara despre viitor niste obiective de atins la nivel de tara nu de individ si/sau clan.
    Si eu m-am saturat de politrucii nostri care par programati in a distruge aceasta tara, tara mea si a voastra.
    As vrea sa vad pe cineva acolo la tembelizor care spune pana aici! de acum facem asa ca sa ne fie mai bine. Si apoi face nu mai vorbeste in vant.
    Am citit pana deunazi bloguri de genul acestuia sau a lui Flavian, cu interes, il citesc cu placere si pe Horea, dar ma apuca o furie si o deznadejde in acelasi timp pentru ca nu vad nici o solutie sa iesim din impas doar discutand si comentand in mod aproape sadic cum lucrurile se duc incet, incet din rau in mai rau.

    RăspundețiȘtergere
  21. Vad ca toata lumea se incapataneaza sa considere votul o alegere de 1 din 2, hai maxim din 3. In felul asta scenariul binecunoscut (4 ani unii, 4 alti) se repeta la infinit.
    In afara de banalele motiuni de cenzura opozitia s-a obisnuit sa nu faca nimic, stiind ca peste 4 ani le vine randul.
    Parerea mea e ca o data ce un partid a confirmat ca nu poate face nimic sa i se dea un vot de blam permanent (adica sa nu il mai votam vreodata).
    Asa ca la urmatoarele alegeri o sa fac prin excludere:
    - NU pt PDL
    - NU pt PSD
    - Nu pt UDMR
    - NU pt PNL (desi personal sunt pentru principiile liberale consider ca oamenii din acest partid lasa de dorit)
    - NU pt alde Vadim, Becali, Diaconescu etc
    si pus stampila pe unul din partidele ramase.
    In max 3-4 mandate clasa politica s-ar curata, mai mult ca sigur.
    Bine, o sa se trezeasca postacii de serviciu sa imi explice ca nu am cum sa votez niste necunoscuti, sigur nu o sa faca nimic. Dar tocmai asta e ideea, astia cunoscuti DEJA nu au facut nimic. :)
    Si pe final, recomand o mica lectura de seara, Ferma animalelor de George Orwell.
    De fiecare data cand aud discursul cretinoid legat de moguli, mineri ,Iliescu, Geoana imi aduc aminte de "bietii" porcusori care sopteau duios: "cum, vreti sa se intoarca oamenii?"
    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)