Foarte mulți dintre cei cu care intru în contact s-au arătat interesați despre sistemul creditului social din China și m-au rugat să le explic modalitatea de funcționare. Ce-i drept, de mult vreau să abordez subiectul, dar, prins cu diverse alte evenimente, l-am tot amânat.
Dacă veți citi comentariile referitoare la sistemul implementat în China veți constata o puținătate a informațiilor, dublată de o multitudine a criticilor, motiv pentru care mă voi vedea nevoit să adopt o atitudine cât mai echilibrată. Pe scurt, sistemul funcționează în felul următor: fiecare individ pornește de la un scor situat la mijlocul unei plaje considerate a fi plaja cetățeanului normal. Fiecare dintre faptele pe care le faci îți pot crește sau scădea scorul social. Un exemplu: dacă ești prins fumând în tren ți se scad X puncte. Fapta este menționată într-o fișă detaliată a individului. Dacă ești un cercetător care reușește să facă o descoperire majoră, creditul tău social crește cu Y puncte.
Ar trebui să știți că acest sistem nu e unul nou. Diverse variante ale creditului social au tot fost folosite la nivel regional, iar pentru alcătuirea punctajelor autoritățile chineze au analizat în detaliu impactul, astfel încât să nu se ajungă la anomalii. Abia de anul trecut sistemul a fost generalizat și aplicat pe scară largă, urmând ca până în 2020 el să fie unificat la nivelul întregii țări.
Știrea care a șocat opinia publică occidentală a fost aceea că autoritățile chineze au început să limiteze accesul cetățenilor la călătoriile cu trenul sau cu avionul pe baza sistemului creditului social. Citeam într-un articol că, dacă ai un scor al creditului social mai mic de un anumit punctaj ți se interzice să mai folosești trenurile de viteză sau avioanele. Am fost șocat asemeni majorității cititorilor. E aberant să ți se interzică mersul cu trenul dacă, spre exemplu, creditul social îți este afectat de un comportament fraudulent în relația cu banca. Sau, așa cum spunea unul „mai deștept” într-un alt articol, din cauză că ai trecut de multe ori pe roșu la semafor.
Cercetând mai îndeaproape, am înțeles care-i faza cu interzicerea circulației cu trenurile sau avioanele. Într-adevăr, pe baza creditului social, unor cetățeni li s-a limitat dreptul de a circula cu aceste mijloace, dar nu din cauză că au avut un punctaj mic, ci din cauza infracțiunilor pe care le săvârșiseră, mai precis măsura s-a aplicat celor care-au fost vinovați de terorism sau tentative de terorism, celor prinși cu bilete false sau expirate, celor care-au fumat în tren s.a.m.d. Cu alte cuvinte, nu pentru că ai un scor mic din cauză că ai trecut pe roșu nu ți se dă voie să mergi cu trenul, ci din cauză că ai anunțat fals că e o bombă în tren sau chiar ai vrut să pui una. Adică infracțiuni care chiar justifică pedeapsa.
Știu că propaganda minunatului nostru sistem trebuie să arate că tot ce vine din China e absurd și inuman. Însă, puși în fața evidenței, aș dori să vă întreb dacă v-ați lovit de un asemenea sistem până acum. Nu vă grăbiți să negați, întrucât el e mai prezent decât credeți. Știați că aveți un cazier în care sunt enumerate faptele dumneavoastră penale și că pe baza acestui cazier vă pot fi interzise anumite drepturi? Sau că mai e și un cazier fiscal în care, de asemenea, sunt evidențiate infracțiunile fiscale? Știați că la fiecare amendă de circulație, în afara banilor, mai sunteți penalizați și cu un număr de puncte, iar la cumularea a 15 puncte în decurs de 1 an vi se suspendă permisul de circulație? Desigur că știați. Toate aceste sisteme sunt elemente de credit social existente în societatea noastră care, din câte văd, nu vă supără deloc. Ei bine, la chinezi,întreaga activitate e centralizată, existând un registru general al faptelor unei persoane. Diferența față de sistemul nostru este că în registrul chinezilor sunt menționate și faptele pozitive, cele care-ți îmbunătățesc scorul.
Nu trebuie însă nici să cădem în admirație. Am încercat să prezint obiectiv sistemul, fără a-l înfiera tovărășește, așa cum obișnuiește presa noastră propagandistică. Elementele negative ale sistemului de credit social constau, în primul rând, în faptul că multe dintre elementele sale sunt secrete. Altele pot produce erori. Spre exemplu, dacă n-am oprit la semafor, pe baza numărului mașinii, mi se scade creditul social. Dar dacă n-am fost eu la volan? Într-adevăr, după demararea investigațiilor și stabilirea vinovatului(de exemplu puteam să împrumut mașina unui prieten și el să fie cel care-a comis infracțiunea) înregistrarea respectivă mi se șterge, dar cât timp durează investigația apar acolo și mi se modifică scorul.
În mare, citind articolele critice despre creditul social, occidentalii se sperie. Mai mult, ei cred că acela e un sistem tiranic și se bucură de „norocul” pe care-l au că nu trăiesc acolo. Însă ei(ca și noi de altfel) nu realizează că un sistem aproape identic și mult mai tiranic le șlefuiește viața. Să iau un exemplu banal: Facebook-ul. Știați că utilizează un sistem tiranic de credit social? Blocarea utilizatorului e doar fața vizibilă a sistemului. Odată intrat în colimator audiența îți este micșorată și orice cuvânt interzis pe care-l folosești conduce la o nouă blocare. Partea interesantă este că Facebook-ul joacă în tabăra progresiștilor. Astfel, dacă tu îl înjuri pe-un progresist ești pedepsit cu suspendarea(asta mi s-a întâmplat mie pentru că l-am făcut pe un individ prost într-un comentariu la propriul articol, pe wall-ul meu). Dacă în schimb progresiștii mă înjură pe mine, nu doar că nu pățesc nimic, dar eu nu am nici măcar posibilitatea să-i raportez. Pur și simplu, meniul de raportare a conținutului nu mai există pentru mine.
Un lucru similar se întâmplă și pe Youtube. Clipul pe care-l încarci apare în căutări dacă e corect politic. Dacă nu, găsirea lui devine aproape imposibilă. Asta dacă nu cumva e șters pe motiv de „încălcare a unor standarde”. Motorul de căutare de la Google face același lucru: articolele din media de stânga, chiar dacă sunt pline de minciuni, sunt cotate ca adevărate și pozitive, în timp ce cele conservatoare sunt penalizate.
Însă, cel mai abuziv sistem care ni se aplică este cel din spatele cortinei. Puțini știu că sistemul creditului social funcționează mascat la nivelul serviciilor secrete. Absolut tot ceea ce scrii pe internet, tot ceea ce vorbești la telefon, pe chat-uri sau pe forumuri este înregistrat automat și evaluat, iar pe baza acestei evaluări ți se acordă un rating. Dacă vi s-a părut că atunci când ați aplicat pentru un job la stat sau la vreun privat ceva mai stelat vi s-a făcut o nedreptate și ați fost eliminat aiurea, poate e timpul să aflați că asta a fost cauzată de scorul „neconform” pe care-l aveți la „băieții veseli”. Așa-i că nu știați? Realitatea e mai înfiorătoare decât imaginația.
Știați că securiștii au acces liber la fișierele voastre de pe dispozitivele mobile? Știați că au acces liber la camerele foto și la microfoane, că puteți fi spionați fără nici cel mai mic obstacol? Poate vă simțiți mai siguri în proximitatea calculatoarelor și a laptopurilor voastre. Doar ați avut grijă să vă criptați informația sensibilă. Serios? Aproape că mă apucă râsul. Un râs aproape la fel de isteric ca atunci când văd cum un băiat isteț acoperă camera laptopului cu o bandă adezivă, sperând astfel că e la adăpost. E minunat să vezi atâta inteligență. Oare cei care au certitudinea că s-au pus la adăpost știu că driverele dispozitivelor de stocare sunt, pentru serviciile secrete, adevărați cai troieni care răspund prompt la comenzile de spionare? Știu oare că fișierul „ultracriptat”, atunci vrei să-l citești, apare în memoria RAM ca „plain text” putând fi extrem de ușor decriptat de băieții veseli? Asta în cazul în care keylogger-ul de la tastatură n-a funcționat atunci când setai complexa parolă care conține litere mari, litere mici, cifre, caractere speciale s.a.m.d.
De ce vă spun toate aceste lucruri? Ca să înțelegeți că sunteți subiectul unui sistem de credit social, însă mult mai ascuns și mai secret decât cel chinezesc. Cel puțin acolo indivizii știu că-s urmăriți, știu unde sunt urmăriți și pot astfel fenta sistemul, prefăcându-se conformi. În cazul nostru, creditul social funcționează mult mai pervers. Aparent crezi că ești liber, dar fiecare mișcare ți-e înregistrată și evaluată, iar consecințele scorului îți sunt aplicate fără să-ți dai seama. De multe ori acuzi un funcționar care se comportă abuziv cu tine, îl reclami și te cuprinde frustrarea când vezi că nu pățește nimic. În fapt nici nu bănuiești că acel funcționar abuziv e doar o poză în spatele căreia se ascunde adevăratul monstru. Care e mult mai evoluat și mult mai abuziv decât sistemul chinezilor.
Ați uitat să spuneți că în China copiilor celor care au un scor prost li se interzice accesul la unele universități. Sunt mult mai multe de spus, o să vă dau doar un singur exemplu mai jos, pt că e datoria dv să vă documentați atunci când scrieți un articol.
RăspundețiȘtergereOne Chinese citizen remarked: “They will check what kind of friends you have,” she said. “If your friends are all high-score people, it’s good for you. If you have some bad-credit people as friends, it’s not nice.”
Păi nu e normal? Echivalentul din lumea noastră e BAC-ul: dacă nu-l iei n-ai acces la facultate. Nu mai ascultați toată propaganda ieftină. Încercați să porniți de la premisa că și ăia sunt tot oameni.
ȘtergereCopilului unui chinez care are un scor prost i se interzice să se înscrie la o anumită universitate de prestigiu din Beijing pt că ta-so n-a plătit rata la timp și a mai trecut și pe roșu. Cum echivalează asta cu BAC-ul?
ȘtergereAsta nu-i adevărat. E fake news occidental. In realitate social credit-ul functionează ca un cazier extins.
Ștergerehttps://chinadigitaltimes.net/2018/07/college-rejection-threat-highlights-social-credit-blacklists/
Ștergerechinadigitaltimes.net:
ȘtergereRegistrant Contact Information:
NameRegistration Private
OrganizationDomains By Proxy, LLC
AddressDomainsByProxy.com
Address14455 N. Hayden Road
CityScottsdale
State / ProvinceArizona
Postal Code85260
CountryUS
Phone+1.4806242599
Fax+1.4806242598
Email
Administrative Contact Information:
NameRegistration Private
OrganizationDomains By Proxy, LLC
AddressDomainsByProxy.com
Address14455 N. Hayden Road
CityScottsdale
State / ProvinceArizona
Postal Code85260
CountryUS
Phone+1.4806242599
Fax+1.4806242598
Email
Technical Contact Information:
NameRegistration Private
OrganizationDomains By Proxy, LLC
AddressDomainsByProxy.com
Address14455 N. Hayden Road
CityScottsdale
State / ProvinceArizona
Postal Code85260
CountryUS
Phone+1.4806242599
Fax+1.4806242598
Email
Un articol insuficient documentat, care denota doar frustrarea pe faptul ca ati fost blocat pe Facebook. O parere cu adevarat obiectiva ar fi insemnat o mai buna cercetare a sistemului creditului social din China, care este extrem de intrusiv in ceea ce priveste viata personala a cetatenilor, lasand la o parte aspecte gen fumat in tren, traversat neregulamentar si altele.
RăspundețiȘtergerePăi și creditul social din România cu ascultări ilegale, „probe” la care n-are acces apărarea, protocoale și alte aberații nu-i intruziv?
ȘtergereBineinteles ca il consider si pe acela si intruziv, si abuziv. Dar din punctul meu de vedere nu se compara cu magnitudinea proiectului din China. Ce se intampla acum acolo mi se pare ingrijorator (milioane de camere de filmat peste tot, judecarea cetatenilor in functie de optiunile lor de viata personala, ce cumpara, cum isi petrec timpul liber etc.) si mi se pare ca l-ati tratat superficial. No offense. Sper ca acela sa nu fie un "pilot", care o data testat pe un sampling suficient de mare (imens..), sa genereze si altele... Articolele dvs sunt curajoase, incepusem sa le urmaresc recent pe FB. Cu unele rezonez, cu altele nu. Dar ca idee, o cercetare mai amanuntita si argumentata in elaborarea lor, v-ar acorda mai multa credibilitate. :)
ȘtergereNu trebuie luate de bune toate informațiile care vin via media occidentală. Am prieteni chinezi și i-am rugat să-mi explice exact cum stau lucrurile. Într-adevăr și ei sunt îngrijorați deoarece multe elemente sunt secrete, dar, ca idee, sunt extrem de mulți oameni care au cuvinte de laudă pentru sistem. Ăștia, desigur, nu se aud în propaganda occidentală, dar cred că trebuie să cădem de acord că și ei sunt tot cetățeni și au dreptul la cuvânt.
ȘtergereOricum, spre deosebire de big brother-ul american, ăsta cel puțin e cât de cât transparent.
Dvs aveti prieteni chinezi, prieteni rusi, prieteni din serviciile secrete, din societatile oculte, din diplomatie, din... Si, nu stiu cum se face, dar toti acesti prieteni au in mare masura opinii pe care le-as grupa in spectrul conservator/ populist / anti free trade /anti UE / pro-totalitar (Rusia si China nu sunt altceva).
ȘtergereAcum, pot sa inteleg (oarecum) daca dvs vreti sa echilibrati "propaganda" neo-marxista, printr-o voce care sa ofere argumente din spectrul contrar. Insa, ce am observat ca faceti, cel putin in ultimii ani, este sa scoateti pe piata niste povestioare nedigerate (cum este cea din articolul de fata, sau cea din postarea despre mileniali), care imbracate sub haina unei atot-cunoasteri de tip "iluminati" sunt atragatoare pentru un anumit tip de public, dornic sa isi panseze nereusitele prin teorii diverse, in special daca ele dau vina pe altii pentru numitele nereusite. In trecut, aveati un punct de vedere contrarian, dar argumentat, si veneam ca sa va citesc. Acum vin doar ca sa vad ce aiureli mai debitati. Pacat.
Fireste, in spiritul libertatii de expresie, nu veti lasa aceasta postare pe site, dar considerati-o un mesaj de la un cititor pe care l-ati indepartat.
Avand in vedere ca prea multi oameni valorosi pleaca din Romania si ca pe-aici raman numai prapaditii, pe cine mai spioneaza astia? tara asta e in moarte clinica. In curand vor fi si ei inlocuiti de la butoane cu altii...
RăspundețiȘtergereSă sperăm că această postare va putea fi citită și de către ungurii din centrele „vocaționale”. Sunt convins că o vor aprecia foarte mult...
RăspundețiȘtergereScuze, uigurii...
RăspundețiȘtergereNu-i nici pe departe asemanator cu Cel din China.
RăspundețiȘtergereExista deja 40 de milioane de chinezi afectati. Multi dintre ei nu pot cumpara un bilete de tren timp de un an sau autobuz pe motiv ca au fost consemnati de catre activista de cartier ca faceau galagie pe scara in timpul orelor de odihna a blocului, sau isi bateau nevasta, foloseau alcool in mod exagerat si dormeau pe o bancuta, nemaivorbind de inselaciune, coruptie ,hotie( doar citeva exemple) Aia da disciplina!
Este documentat de net!
Ma bucur ca ati subliniat totusi evidentul: suntem si noi deja intr-un credit social, ba chiar unul mai pervers decat cel pe care chinezii vor sa il implementeze...macar al lor e semi-transparent; dar vad ca lumea deja demonizeaza vizibilul...
RăspundețiȘtergereTip: Nu uitati ca blogspot (platforma pe care functionati) e detinuta de google! poate e timpul sa deveniti putin mai "independent" la captitolul asta
Am fost în excursie în Republica Populară Chineză şi este extraordinar ! Cultura multimilenară chineză îşi spune cuvîntul. În ultimii 15 ani au avut o creştere economică an de an exponenţială ! Totul a fost la superlativ în această excursie !
RăspundețiȘtergereCreditul social Made in China e doar un marxism 3.0, electronic(AI/IoT,daca vreti); o societate totalitara care reuseste sa puna in practica Controlul Absolut Total al boborului,perfect dezumanizant. Chinezii traiesc visul/cosmarul de aur al marxist-maoist-leninistilor.Tot inainte, mandri pionieri !
RăspundețiȘtergereChina e laboratorul cel mai performant al nwo; noul baros(so) cu care intunericitii de licurici vor izbi cu sete in oala de pamant a lumii, aka Europa.
Durerea este ca si noi suntem parte a oalei.
Corect ......
Ștergere"Gurile de leu" în care se șopteau denunțurile în republica Veneția, notate cu grijă de un funcționar pe care nu îl vedeai. Cînd răbojul se umplea, erai săltat, judecat de un tribunal secret, condamnat și uitat în temniță. Doar tehnologia evolueză, se schimbă în direcția reducerii numărului verigilor slabe și al zonelor moarte de supraveghere. Apetitul pentru zelul orb și prostia leneșă rămîne la un nivel suficient de înalt, nu cred că e necesar vreun efort semnificativ pentru a-l spori.
RăspundețiȘtergereSinistroza neo-marxismului luptătorilor sociali care infestează occidentul o găsim în interiorizarea rolului de cenzor. Haștagizații politicii corecte sunt convinși, acționează natural, reprogramați mult mai eficient decît orice fanatizare ideologică obținută prin partidele, organizațiile, cursurile de îndoctrinare de altădată. Chinezii sunt rămași în urmă și au probleme asociate numerelor mari, cuplate cu discrepanțe tehnologice și de asimilare specifice. Feisbucul din teritoriile imperiului occidental a devenit a doua natură, o otravă ubicuă.
RăspundețiȘtergere