luni, 8 iulie 2024

Căderea din nori


În timp ce fraierii urmăresc așa-zisele livrări de arme către Rusia, evenimentele se petrec, de fapt, în sens invers. Doar că strategia de urmărire a narațiunii induse de ideologie obligă ca atenția să fie canalizată în direcția confirmării „tâlcului ideologic” și nu spre ceea ce se petrece de fapt. De aceea, probabilitatea ca întreaga lume să fie surprinsă de o nouă dezvoltare șocantă, este extrem de mare. 

De mai multă vreme am curiozitatea de a mă uita în zone pe care cei mai mulți le evită, din motivul deja expus. Comportamentul meu reprobabil are ca efect arătarea situației reale, care se vede de la o poștă, dar pe care vectorii mediatici ne-o acoperă. Spre exemplu, după ce Biden a hiperbolizat realizările sale de pe piața muncii printr-un raport fals - și rectificat lunile următoare - mă încăpățânez să mă uit în continuare acolo, chiar dacă ținta următoarei falsificări grosolane va fi, de exemplu, producția industrială. Așa observ că în luna iunie avem un număr de noi angajări în zona neagricolă de 206 000. Cifra, așa cum v-am obișnuit, trebuie pusă în context. Cu ce? Cu rezultatele revizuite publicate. Așa veți constata cu stupoare că datele din mai au fost revizuite și de la 272 000 s-a ajuns la 206 000(surpriză, identic cu iunie!). Astfel, datele publicate în iunie par făcute din condei pentru a nu se ajunge la scădere. Astfel, chiar și revizuirea datelor pare făcută pentru a se respecta același deziderat. Iar revizuirea din mai nu e singura, întrucât, anterior, se revizuiseră și cifrele pe aprilie, de la 165 000 la 108 000. Hmm, pare că întreaga statistică americană este adaptată minții de biban de mare a lui Biden, prezentând întotdeauna ferestre din realitatea modificată pentru a ieși bine comunicatul de presă. 

La fel stau treburile și pe piața bursieră, unde nebunia a atins cote imposibil de explicat unui om cât de cât normal. Capitalizarea bursieră a primelor opt companii americane a atins 17.5 trilioane $, adăugând peste 37% la valoarea de la începutul anului. Din 2012 până în 2022 capitalizarea acestor companii a fost de 1 trilion $. Cu alte cuvinte, în doar doi ani, feții frumoși ai bursei americane și-au crescut capitalizarea de peste 17 ori!!! Cine naiba poate înțelege asta? Dar dacă vă spun că dividendele oferite de companiile menționate reprezintă doar 0.28% din capitalizarea lor ce veți spune? În unele cazuri, dividentul nu acoperă nici măcar comisionul plătit brokerului pentru achiziționarea acțiunii! Unii mai deștepți spun că eu nu privesc bine întrucât companiile mai fac și răscumpărări ale propriilor acțiuni, astfel încât valoarea totală a randamentului crește. Șmecheria cu răscumpărările a ajuns într-adevăr , la o valoare impresionantă, de aproape 75 mdl $ în primul trimestru al anului curent și la 217 mld. în ultimul an! Însă asta e o valoare rahitică dacă o aplicăm randamentului, care astfel ar ajunge la mai puțin de 1.6%. Cum se vede minunata valoare raportată la randamentul unui depozit de 4-4.5%, fără niciun alt risc? E o nebunie, nu-i așa? Indicatorul P/S a ajuns la un incredibil 9.3, iar P/E la 41. Pentru a considera că o achiziție e bună ar trebui ca P/S să fie în jurul valorii 1, iar P/E la un maxim de 11. Nebunie, nu-i așa?

După cum deja am spus, mă aștept ca această săptămână să vedem „punctul de inflexiune” care va prezenta realitatea goală. Însă constatările făcute nu sunt suficiente întrucât nebunia e mult prea mare. Mai e nevoie de ceva, de puțin ajutor și, de aceea, voi reveni acum la punctul de la începutul articolului. Poate mai țineți minte că v-am povestit despre declarația lui Putin, conform căreia efectul livrării de arme către Ucraina va fi „liberul comerț” de arme avansate dintre Rusia și dușmanii SUA. Până una-alta, din ceea ce se vorbește, Rusia a livrat armament avansat Iranului. Și Iranul, de asemena, „a îmbunătățit” tehnologia livrată rebelilor Houti. Retragerea portavionului american din Marea Roșie semnalizează deja că ceva pute urât acolo. Doar că Marea Roșie este o hârtie de turnesol a ceea ce poate însemna deturnarea traficului naval. 

În termeni geopolitici avem mai multe „chei” ale lumii, iar acestea sunt reprezentate de strâmtori. De ce sunt importante? Pentru că au obiceiul să fie fix, precum cuiul lui Pepelea, în puncte cheie ale culoarelor de transport maritim, iar 90% din schimbul de mărfuri se face pe mare. Marea Roșie e poarta de intrare în Canalul Suez. O blocare a acestui canal - așa cum s-a văzut deja - triplează(sau chiar cvadruplează) costul transportului de marfă pe mare. Iar problemele produse de Houti acolo sunt doar un preambul la ceea ce urmează.

Întreaga economie chineză este dependentă de Strâmtoarea Malacca, cea care unește Marea Chinei de Sud cu Marea Andaman. 70% din livrările de petrol către China se fac prin această strâmtoare, iar majoritatea covârșitoare a mărfurilor chinezești „evadează” pe aici spre lumea largă. 

Canalul Panama este unul esențial SUA, făcând legătura ieftină dintre Oceanul Atlantic și Pacific. Acolo deja avem o problemă: în ciuda supravegherii americane, un alt dușman a apărut, anume nivelul redus al precipitațiilor, care a limitat drastic tranzitul vapoarelor. De asemenea, canalul face față cu greu dimensiunilor navelor din ziua de azi. 

Ei bine, ținând cont de problema Canalului Panama, pare că rușii vor muta decisiv în altă cheie a economiei mondiale, anume Strâmtoarea Ormuz. Aceasta este împărțită între Iran, Emiratele Arabe Unite și Oman. Nu întâmplător, Rusia a livrat Iranului o serie de arme avansate, a ajutat Teheranul în programul său hipersonic și va contribui - prin livrări în regim de urgență - la îmbunătățirea aviației militare iraniene, prin livrarea de aparate Suhoi, SU-35! Părerea mea este că mutarea de mat ar fi blocarea Strâmtorii Ormuz, aceasta făcându-se cu aprobarea tacită a statelor din zonă, direct interesate de consecințe. 

Ca să înțelegeți problema, vă voi spune că pe acolo trece aproximativ 25% din petrolul mondial, care este suport pentru peste 600 trilioane $ în produse financiare derivate(unele calcule arată că impactul cel mai probabil va fi în jurul valorii de 2 cvadrilioane!!!). Așadar, o mică mișcare ar avea un efect catastrofic asupra întregului sistem financiar global aliniat în spatele dolarului. Într-o asemenea situație, statele ar fi nevoite să naționalizeze întreg sistemul financiar propriu, inclusiv băncile centrale, și să scoată armata pe străzi pentru apărarea „ordinii de drept” cu glasul puștii și al plumbului. Imaginați-vă că, într-un asemena scenariu, prețul petrolului ar depăși lejer 500$ pe baril, ajungând cel mai probabil pe la 700 $! Nu-s cifre scoase din burtă de subsemnatul ci calcule ale unor instituții americane precum Goldman Sachs, JPMorgan etc., amintite în interviuri date de personalități precum Warren Buffet, Henry Kaufman sau Jamie Dimon.

Există așadar câteva elemente care ne arată că anumite capcane au fost întinse. E necesar să vedem dacă vreuna dintre aceste capcane va fi declanșată pentru a a „ajuta” SUA și întreaga economie occidentală să revină cu picioarele pe pământ. Ceasul ticăie din ce în ce mai asurzitor!

22 de comentarii:

  1. Bun articolul desi la partea de calcule economice m-a pierdut, mi-am revenit cand am dat de Putin si Iran!
    Intrebare: pentru comentarii pe Telegram, e nevoie de vreo aprobare, ceva? Ca am apasat apply de cel putin 100 de ori. Degeaba insa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-mi aici userul tău de telegram ca să-l aprob. Am prea multe cereri și nu mai pot să fac selectie...

      Ștergere
    2. Cristian D este numele care apare pe Telegram la contul meu. Va multumesc mult.

      Ștergere
    3. Da, beton. Bogdeaproste sefu' !!!

      Ștergere
  2. "Noul Front Popular (NFP, stânga) a câștigat alegerile legislative anticipate de duminică, obținând peste șapte milioane de voturi (7.005.512), reprezentând 25,68% dintre voturile exprimate, conform ultimelor rezultate ale Ministerului francez de Interne, „cu rezerva unor eventuale corectări”.
    ...
    Noul Front Popular este o alianță formată din Socialiști, Ecologiști, Comuniști și Franța Nesupusă (LFI), creată după ce președintele Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 9 iunie, scrie BBC.
    ...
    NFP a promis să anuleze reformele privind pensiile și imigrația adoptate de actualul guvern, să înființeze o agenție de salvare pentru migranții fără documente și să faciliteze cererile de viză. De asemenea, dorește să plafoneze prețurile bunurilor de bază pentru a combate criza costului vieții și să majoreze salariul minim."

    https://www.antena3.ro/externe/e-oficial-partid-extrema-dreapta-marine-le-pen-bardella-pierde-alegeri-franta-nfc-victorie-714784.html
    https://www.antena3.ro/externe/aplauze-lacrimi-bucurie-paris-anuntare-infrangere-uriasa-extrema-dreapta-714760.html

    ha!ha!ha!
    Vive la France!


    https://commodity.com/data/france/debt-clock/
    https://tradingeconomics.com/france/indicators
    https://tradingeconomics.com/france/government-debt-to-gdp


    PS. Nu uitati sa cumparati cirucuri la supra pret produse in Franta sau de firmele frantuzesti de la dulciuri, branzeturi si vinuri, la parfumuri, posete si trențe "de lucs", pana la carute motorizate cu motoare de motocicleta de 1 litru si sa sustineti economia falita a oligofrenilor astia marxisti care va devalizeaza tara prin firmele lor si care ce si-au propus sa umple si mai mult Europa de niggeri si sandniggeri, ca astia pe care i-au adus pana acum nu au fost suficienti. Daca sunteti cuminti si feceti ca va spun, veti fi "premiati" si veti primi la schimb mai multe firme frantuzesti care sa va devalizeze mai mult economia nationala si care sa va fure in continuare resursele si infrastructura + niste cote de cioroi, numai "ingineri" si "it-sti"!

    https://www.youtube.com/watch?v=H-7TXIEmFTU

    RăspundețiȘtergere
  3. Rascumpararea actiunilor pune la adapost compania emitenta de actiuni de aia nu ma mira rascumparera acestora mai ales in aceste momente cand pot fi comenzi bursiere pentru vanzari si cumparari repetate de catre diverse entitati pt recoltarea unor profituri suplimentare si aruncarea lor spre ucraina. Apple si -a cam rascumparat ceva actiuni de altfel

    RăspundețiȘtergere
  4. Adica rusii sa blocheze o stramtoare care este esentiala Chinei (aproape la fel de esentiala ca Malacca)? Dane, uneori mai dai si pe langa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum crezi că ar bloca-o iranienii sau rușii pentru chinezi? Vezi cu funcționează treburile în Marea Roșie și o să înțelegi cum poate funcționa pentru Ormuz.

      Ștergere
  5. În cazul în care Strâmtoarea Ormuz devine neoperațională pentru o perioadă de trei săptămâni, efectele asupra piețelor bursiere ar putea fi semnificative. Strâmtoarea Ormuz este un punct critic pentru transportul de petrol, iar blocarea acesteia ar avea un impact direct asupra prețurilor petrolului și asupra companiilor din sectorul energetic și de transport maritim. Iată o predicție a scăderii pachetelor bursiere și cotele procentuale de scădere:

    ### Impact asupra companiilor de petrol și energie

    1. **ExxonMobil (XOM)**, **Chevron (CVX)**, **BP (BP)**, **Royal Dutch Shell (RDS.A)**:
    - **Predicție:** Aceste companii ar putea vedea scăderi semnificative datorită creșterii prețurilor petrolului și a instabilității aprovizionării.
    - **Scădere estimată:** 10-15% pe termen scurt, deoarece creșterea prețurilor petrolului ar putea fi contrabalansată de dificultățile logistice și de aprovizionare.

    ### Impact asupra companiilor de transport maritim

    2. **Frontline (FRO)**, **Nordic American Tankers (NAT)**:
    - **Predicție:** Companiile de transport maritim ar putea fi afectate negativ din cauza întârzierilor și a costurilor suplimentare asociate cu redirecționarea rutelor.
    - **Scădere estimată:** 15-20%, având în vedere dependența lor de rutele rapide și eficiente prin Ormuz.

    ### Impact asupra fondurilor de investiții energetice

    3. **Energy Select Sector SPDR Fund (XLE)**, **Vanguard Energy ETF (VDE)**:
    - **Predicție:** Fondurile de investiții axate pe sectorul energetic ar reflecta volatilitatea și scăderile companiilor de petrol și energie.
    - **Scădere estimată:** 8-12%, deoarece fondurile vor suferi din cauza performanțelor negative ale companiilor componente.

    ### Impact asupra pieței generale și a companiilor de tehnologie și producție

    4. **Apple (AAPL)**, **Samsung (SSNLF)**:
    - **Predicție:** Deși nu sunt direct implicate în transportul de petrol, companiile de tehnologie ar putea suferi din cauza costurilor de transport crescute și a perturbărilor lanțului de aprovizionare.
    - **Scădere estimată:** 5-8%, datorită efectelor indirecte ale creșterii costurilor și întârzierilor în livrări.

    ### Impact asupra economiei generale

    - **Piața bursieră globală:**
    - **Predicție:** Indicii majori, precum S&P 500 și Dow Jones, ar putea suferi scăderi datorită incertitudinilor și volatilității crescute.
    - **Scădere estimată:** 5-10%, reflectând impactul asupra companiilor energetice și a sentimentului negativ al pieței.

    ### Sumar

    Blocarea Strâmtorii Ormuz pentru trei săptămâni ar putea duce la scăderi semnificative în sectorul energetic și transport maritim, afectând indirect și alte sectoare economice. Predicțiile sugerează scăderi de până la 20% pentru companiile de transport maritim, 15% pentru companiile energetice și 10% pentru piețele bursiere generale. Aceste scăderi reflectă impactul pe termen scurt al unei astfel de crize, cu posibilitatea de recuperare ulterioară odată cu redeschiderea strâmtorii și stabilizarea piețelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu de unde ai dedus că am nevoie de interpretările chatGPT sau Gemini. Dacă ai ceva de spus, spune cu cuvintele tale, nu cu ajutorul compilatiilor AI.

      Ștergere
    2. Se ridică unele întrebări: Am afirmat vreodată că avem nevoie de așa ceva? De ce ONU, în cooperare cu statele sale membre, ne impune un Contract social global? De ce are toată lumea nevoie de noi reguli pentru a se comporta cu sine și cu lumea? Ce este planificat în mod specific?

      Este planificat un nou contract social sprijinit de inteligența artificială.
      Pactul ONU pentru viitor amenință cu încălcări mai grave ale drepturilor omului decât în timpul „Coronei”. ONU va primi puteri extinse pentru a răspunde „șocurilor globale” într-o manieră unificată. În termeni concreti, aceasta înseamnă: ONU va guverna acum lumea, dreptul democratic de a avea un cuvânt de spus și dreptul la autodeterminare al popoarelor va fi abolit. Sfârșitul suveranității naționale se apropie.

      https://www.mass-voll.ch/uno-zukunftspakt/

      Ștergere
    3. BRICS a fost inventat la Goldman-Sachs acum zeci de ani in urma iar tot ce se intampla acum face parte dintr.un plan clar de a distruge, a demola organizat si sub control intreaga economie occidentala si indirect a desfinta si bruma de democratie exsitenta in lume eventual si din memorie. Mai intai au transferat toata productia in tari cu dictatori fara vreun minim joc democratic inclusiv tot know.how.ul tehnologic iar acum se victimizeaza ca vai ne depasesc tarile BRICS vai pierdem pietele etc cand de fapt asta a fost din start si este in continuare planul...e pierdere de vreme sa analizam cu cifre!! pe bune??? marea criza ce va urma.....Toate articolele sunt analize alarmiste care nu fac decat jocul celor, pe care nu-i asa, oficial ii combatem si sunt generatoare de FRICA! Tot blogul asta duhneste a FRICA de ceea ce va urma !! In schimb nici o propozitie despre SOLUTII, despre speranta, incredere...e un blog in spiritul haosului, al mortii, al razboiului - cu revsite a presei in detaliu despre moarte de pe front - desi se vrea opusul a toate astea. Eu nu prea comentez, rar, il citesc, ma intereseaza constructiile logice DAR nu ma las manipulat ....Eu sunt ferm convins ca toata mizeria sexomarxista LGBTQ.ista th de gen..etc. toate care ideologiile aparute ca ciupercile in ultimii 10 ani si care sfideaza pana la paroxism bunul simt sunt exacerbate intentionat ca sa ne alunge in bratele adevaratilor salvatori gen Musk, Arca (Dvaos replacement) a opozitiilor suveraniste controlate dar lucratoare tot cu ei gen Orban/Meloni/AUR/SOS/ chair si AFD, BRICS ...etc. care ce sa vezi ei vor oficial oposul - nu dau doi bani pe ideologiile astea DAR care doresc sa le acordam TOATA increderea ca sa poata nestingheriti sa ne revrajeasca sa mergem ca oile in directia transhumansilmului a societatii digitale si a distrugerii omenirii in intregul ei...pericolul vine tocmai de la acesti salvatori - ca ei vor sa ne ia TOT umanitatea dar mai ales sufletul.. ...Ii recunostgi dupa lipsa de credinta, lipsa prezentei lui Dumnezeu, lipsa smereniei din discurs si din analizele lor. Ori acest blog in directia asta merge, de aliniere la noii salvatori asta e solutia INDIRECTA sugerata. De ex din articolul de fata ce cobncluzie tragem? Solutii nu ni se dau DAR ni se fac sugerari indirecte...... Nice try.....dar e f greu sa mai revrajesti o societate intre timp calita DUPA ATATA minciuna care se despteapta ... mai ales spiritual ...... na ca mi-a iesit si fara Chatgpt......

      Ștergere
  6. Nu este productiv sa mai calculati nimic.Oare n-ati aflat inca,nici pina astazi ca TOTUL este programat in cele mai mici detalii de catre Oculta iudeo-masonica si khazari cu 50,100 si 150 de ni in avans???Lasati teoriile conspiratiei,ele doar va amagesc si va indruma pe cai care nu duc nicaieri.Daca doriti sa aflati cum va arata viitorul cititi-l pe Kissinger sau pe Bzrezinski...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oculta nu reprezinta nimic decat o adunatura de sectari, psihopati fricosi, o masa de suflete vandute satanei, antihristului care ii va cipui, care tatoneaza miscare dupa miscare in mod viclean ca masa sa nu priceapa, are doar liniile mari satanicesti in minte, restul sunt incercari multinivel in pasi mici. Asemenea diavolului, fricosi, neputinciosi, vicleni, doar coada e de ei si imagistica hollywodiana cu care de 200 de ani sperie omenirea. Curaj sunt doar niste neica nimeni, niste mititei fara caracter, fara curaj, ascunsi in catacombele ocultei la intuneric si chinuri sufletesti. Se topesc in fata maretiei OMULUI DIVIN, restaurat de Hristos. Curaj fiindca noi Popoarele Ortodoxe suntem cu DUMNEZEU!

      Ștergere
  7. Istoricul Sean McMeekin, format de Stanford și Yale, a publicat în 2008 la Yale University Press cartea „Cel mai mare jaf din istorie. Jefuirea Rusiei de către bolșevici”.

    Admirabil documentată, cartea prezintă convingător o teză contrară: Imperiul Rus era vast ca întindere, cu o populație în creștere accelerată, avea resurse imense ce abia începeau să fie explorate. „În 1914, ascensiunea colosului rus era leitmotivul discuțiilor conducerii de la Berlin”. Să spicuim câteva date:

    Producția industrială a Rusiei era a patra din lume după Germania, Marea Britanie și America, măsurată în tone de cărbune, fier și oțel. Anterior revoluției, tocmai depășise Franța. (p. 15) În unele sectoare, ca mineritul, 90% erau investiții străine (p. 23). Exploatarea resurselor brute se muta spre o prelucrare mai înaltă: doar la Petrograd erau aproape o mie de fabrici.

    Economia rusă creștea și cu 8,8% pe an, în special prin marile investiții franceze în construcția de căi ferate și armament. (p. 16) Întrucât deținea și pământurile fertile din Ucraina, Câmpia Rusă și Basarabia, era cel mai mare exportator de alimente. Doar războiul și mutarea unei populații mari la oraș au făcut ca hrana să devină insuficientă.

    McMeekin consideră că era mai curând o supra-încălzire a unei economii ce se dublase între 1900 și 1914. Datoriile crescuseră și ele rapid, până la de trei ori venitul bugetar. La fel și inechitățile sociale erau izbitoare. În 1914, peste un milion de muncitori au participat la greve. (p. 18)

    Din vechea aristocrație și noua burghezie se născuse o clasă oligarhică. Beckendorff și Shuvalov aveau jumătate din producția mondială de platină. Yusupovii erau probabil cei mai bogați, alături de nume uitate ca: Potockis, Lubomirkis, Radzwillis, care aveau latifundii, mine, fabrici de zahăr și distilerii. (p. 19)

    Războiul – deși o catastrofă – nu a oprit creșterea. Dimpotrivă, pentru unii era o afacere. Băncile din Rusia investiseră 4,5 miliarde de dolari în economia de război (p. 22) Mai ales Franța venise și ea cu o investiție de 3 miliarde de dolari în industria de armament din Rusia. Astfel, imperiul ajunsese să producă de patru ori mai multe obuze decât Austro-Ungaria și cu 50% mai multe decât Germania, ceea ce îi aducea superioritate pe frontul de est. (p. 21)

    Sean McMeekin conchide că nu stagnarea, cât inflația a fost la originea grevelor și revoltei din 1917. (p. 22) Deci o problemă monetară.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu prea sunt de acord cu articolul deși sunt de acord cu ceva tangențial.
    Cu faptul că înainte de Biden, Rusia era cam vai de mama ei.
    După 4 ani de Biden, Rusia a ajuns pe culmi nebănuite.
    Cumva înțeleg de ce Putin a spus că preferă să câștige Biden alegerile.
    Și cumva Biden a ajutat Rusia mai mult decât orice președinte american.
    Concluzia logică ar fi deși greu de digerat sau mai ales de crezut că Biden e agent Rus.
    Dar faptele asta indică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Biden e doar senil ... iar Rusia iese astfel avantajata, fara nicio conspiratie!

      Ștergere
    2. Nu este, se preface.

      Ștergere
  9. Mass-media se comportă în continuare ca un amnezic. Uită în mod voit părți esențiale din trecutul apropiat și continuă să mintă cu seninătate. Lucru firesc – dacă ar spune adevărul, ar rămâne fără finanțare în mai puțin de 24 de ore. Mii de jurnaliști din marile redacții s-ar trezi aruncați în stradă.

    RăspundețiȘtergere
  10. Deci, domnu' Dan!?

    Nu este "caderea din nori", ci este:

    Alungarea din Paradis/Rai! 😅🤣😂

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce este extrem de interesant la psihologia umana care i determina comportamentele, este faptul ca:

    1) pe nimeni nu intereseaza stabilirea vreunui Adevar,

    2) ci toata lumea este interesata, de impartirea unui castig obtinut fie si pe baza unui Fals!

    😅🤣😂

    Ce "Bine" le ar putea fi facut unor "Maimute", altul decat:

    "sa le maimutaresti" dupa propriile dorinte ???? 😅🤣😂

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)