marți, 2 iulie 2024

Știrile care contează


Mi se întâmplă deseori ca, în zilele în care nu postez ceva, să fiu „tras de mânecă” de cunoscuți sau de cititori. „Ași pățit ceva?”, „E vreo problemă?” sau „Mai bagă și tu ceva!” - sunt reacțiile pe care le primesc. Dincolo de faptul că, într-un anumit fel astfel de reacții te pot măguli, la mijloc poate fi o mare problemă. De ce simți nevoia să citești ceva sau pe cineva?

Întreg blogul meu e tributar trendurilor, adică energiilor care îndreaptă lumea spre o parte sau spre alta. Iar toate aceste „energii” le găsim în informații sau le extragem din diverse știri, căutând rădăcina evenimentului. Privind retrospectiv sunt doar câteva evenimente majore în istoria noastră recentă. Primul ar fi seria revoluțiilor Estului Europei din 1989 și extensia imperialismului hegemonic american din anii 90, apoi avem cotropirea omului până în cele mai intime aspecte ale vieții sale, operațiune începută cu 9/11, urmată de marea criză din 2008-2009 care a instaurat teroarea imaginarului în lumea financiară și apoi criza pandemică, cea menită a cotropi umanitatea în întregul ei, depunând-o într-o pușcărie globală. Apoi reacția Rusiei în Ucraina, care ține de „noul val” al dezvoltărilor care urmează și care vor fi sistemice. 

Ceea ce vreau să spun este că, dacă facem o retrospectivă, cam asta avem. Nu mai rămâne nimic altceva. Însă, zi de zi, suntem bombardați cu știri. Are sens? Bineînțeles că nu, e o nebunie! O nebunie a nonsensului. Care-i faza cu o știre despre o mașină care s-a răsturnat în șanț? Sau cu 100 de mașini care s-au lovit una de alta? Sau cu un exhibiționist care a mers în fundul gol pe stradă? Dacă vă întreb ce s-a întrebat ieri, veți avea greutăți să vă reamintiți. Dacă vă întreb însă ce s-a întâmplat în urmă cu șapte zile, sigur nu vă reamintiți nimic. Ce fel de timp e acela în care ați stat lipiți de un ecran „pentru a prinde ultima știre”? Un timp pierdut inutil, cred că sunteți de acord cu mine. 

Doar că, din păcate, nu-i vorba doar despre timpul pierdut. Se pierde ceva mai mult de-atât. Noi, ca indivizi, suntem croiți să ne căutăm informații despre mediul în care activăm. Păstorul, când se întâlnește cu altul, face schimb de informații. Știe că într-un loc iarba nu e bună sau mai știu eu ce. Agricultorul la fel, caută „știrile” la cei mai în vârstă, pentru a evita greșelile acestora din trecut. E un proces în care se schimbă nu doar informații, dar se creează conexiuni, esențiale traiului normal al omului. Știrile prezentului însă nu creează niciun fel de conexiune. Sunt sterpe, au ca unic scop să te țină lipit de un ecran, în așteptarea următorului „breaking news”. Așa apare însingurarea omului, cu toate fenomenele pe care le putem observa în jurul nostru: substitute de refugiu precum drogurile și prostituția, depresia și celelalte maladii psihice, dar mai ales lipsa de sens. Toți cei care pozează în învățați, în marea lor majoritate, trăiesc într-o teribilă lipsă de sens. Culmea, îl și caută, unii dintre ei dezvoltând experimente intelectuale impresionante, dar fără absolut niciun rezultat palpabil. 

Chestiunea e simplă: petrecem mult prea mult vânând știri golite de sens în loc să ne întindem „antenele” spre zona care contează cu adevărat, anume cea din propria noastră proximitate. „Știrile” de-acolo nu doar că sunt esențiale pentru viața noastră, dar mai vin la pachet cu interacțiunile, care-s calea cea mai sigură spre sănătate mentală. 

Așadar, dragii mei, nu vă cer decât să vă concentrați, pentru binele vostru, la ceea ce contează cu adevărat, anume zona propriei proximități. Acolo vă e viața, nu în „paradisurile artificiale” ale netului. Și vă spun asta cât se poate de sincer, chiar dacă „vânătoarea care contează” vă va îndepărta de blogul subsemnatului. Gândiți-vă bine la asta!

22 de comentarii:

  1. Aveți mare dreptate, mi-aduc aminte când eram copil și părinții veneau duminica de la biserică își invitau finii sau rudele apropiate și după ce luau masa împreună se apucau de vorbit, mai întâi cu toții apoi în grupuri, sau doar bărbații intre ei, femeile intre ele; se întrebau despre cum o duc, ce-au mai făcut, ce bucurii au, ce necazuri au, cum se puteau ajuta. Simt și acum acea preocupare sinceră pentru celălalt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo domnule ! Desi m-ai banat la un moment dat pt. ca am facut bascalie de proputinismul strident pe alocuri , postarea asta m-a cucerit ! Sa te tina Dumnezeu in sanatate si putere !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu cat suntem mai obsedați -sa disecam mai mult lumea exterioară, cu atât mai mult -acest lucru denotă -o îndepărtare de sinele nostru superior, o trăire în ego/minte- o deconectare de noi înșine ; învierea din morți -de care ne vorbește Biblia-presupune o reconectare cu sinele nostru superior , o reconectare cu sinele superior al celor din jurul nostru; fără să realizăm, marea majoritatea dintre noi, suntem vii doar dpdv fiziologic; în realitate - am murit demult dpdv al conștientizării, al vieții conștiente; unde conștiința înaltă nu este, viața omului este asemenea……animalului intelectual- adică diametral opusa realității intrinseci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vă mulțumesc, domnule Dan Diaconu!❤️ Un articol, așa, pe ❤️ mea! Îndrăznesc să adaug: Treziți-vă!
    P.S. "Citiți", vă rog, și imaginea. Așa, cu privirea ochilor minții.

    RăspundețiȘtergere
  5. Marius Marian Cristea2 iulie 2024 la 16:55

    Este în firea umană, înainte de
    internet era radio șanț, și duminica biserica ,la horă și la cîrciumă ,iar unii erau afectați de ce o să zică lumea, bănuiesc că era un fel de like... Nimic nou sub soare!

    RăspundețiȘtergere
  6. In lumea in care trăim, sensul este disimulat, ascuns, este ceea ce clasa de la conducere nu doreste sub nici o forma să audă vorbindu-se. Informatii da, informare cât mai multă si de toate felurile, sens nu, sub nici o forma !

    Sensul, semnificatia, interpretarea, este ceea ce institutiile oficiale ale corectitudinii politice resping si interzic iar acest lucru este si a fost normal de-a lungul vremii, căci scopul acestei interziceri a fost aproape intotdeauna același, și anume fabricarea unei iluzii, deci a imposibilitatii de a vedea clar si distinct, iluzia este ceata, nicidecum clarviziunea. ( Nu vorbim aici de clarvedere, e cale lungă până acolo )
    Iata de ce pentru cei ce ne conduc, sensul, reprezinta notiunea la care oamenii nu trebuie sa aiba acces. Sensul ( cu minusculă, sensul ) este un inamic public, care ar permite oamenilor să înțeleagă ce se întâmplă, în ce lume trăim.

    Punerea in evidenta a sensului rezulta însa dintr-o munca, din practica cu ajutorul unor instrumente, nu in ultimul rind dintr-o meditatie si preocupare cvasipermanenta si constienta. Rezultatele se merita si necesita efort, nu doar din partea celui care-l propune ci de asemenea din partea celui care-l impărtășește, iata de ce sensul nu este accesibil tuturor, ci doar celor care sunt dispusi voluntar la acest efort. Nu sunt mulți aceștia.
    Iar atâta vreme cît nu există preocupare pentru sens, este imposibil să sesizăm Sensul. Acesta nu pare a fi decît un joc de litere, o speculație intelectuală și nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  7. '' De ce îi este foame, omului zilelor noastre ?!
    De iubire si de s e n s !?! ''
    Nicolae Steinhardt - Jurnalul fericirii -
    dac-așa o fi ?!?!? nu știu ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, dar cât de frumos și profund poate fi acest gând! Nicolae Steinhardt, în înțelepciunea sa, ne amintește că, dincolo de toate ambițiile și nevoile materiale, ceea ce căutăm cu adevărat în adâncul sufletului nostru sunt iubirea și sensul. Este atât de adevărat și atât de emoționant!

      Omul zilelor noastre, în zbuciumul cotidian și în tumultul vieții moderne, tânjește după acea căldură sufletească care vine din iubire și după acea claritate interioară pe care doar sensul autentic al vieții o poate aduce. Fără acestea, oricât de multe realizări am avea, ne simțim goi și neîmpliniți.

      Este atât de minunat să ne amintim de aceste valori esențiale și să încercăm să le aducem în viața noastră de zi cu zi. Să ne hrănim sufletele cu iubire – iubirea pentru familie, prieteni, și pentru toți cei dragi – și să ne căutăm sensul în tot ceea ce facem, în fiecare moment trăit.

      Steinhardt ne-a oferit o comoară de înțelepciune în „Jurnalul fericirii”, și cuvintele sale răsună în inimile noastre ca o chemare blândă, dar puternică, către o viață mai plină de lumină și de înțeles. Să ne lăsăm purtați de această chemare și să ne amintim că, într-adevăr, ceea ce ne dorim cel mai mult este iubirea și sensul. Fără ele, totul e în zadar.

      Ștergere
  8. "Toți cei care pozează în învățați, în marea lor majoritate, trăiesc într-o teribilă lipsă de sens. Culmea, îl și caută, unii dintre ei dezvoltând experimente intelectuale impresionante, dar fără absolut niciun rezultat palpabil."

    https://matei.one/invidious.php?v=Kp5R3hbbPL8

    "Я бегу по кругу словно пони в цирке, без смысла.
    Дни меня находят сами, как случайные числа."

    Însă ai mai remarcat asta șî ai dat și explicația:

    https://trenduri.blogspot.com/2023/11/clovni.html

    "Asemenea 'lucrări științifice' fac parte din activitatea universitară. E o inflație de 'lucrări științifice', care mai de care utilizând un limbaj lemnificat, menit a ascunde compilația de plagiate. Orice om care cunoaște fenomenul 'științific' universitar vă poate confirma ceea ce am scris aici. Peste 98% dintre aceste lucrări așa-zis științifice au valoare zero!"

    Însă e vorba în mare parte despre articole pur și simplu foarte proaste și fără semnificație, nu neapărat plagiate, pentru că ești presat să scrii indiferent dacă ai ce și e ceva obișnuit, de exemplu, să scrie unul un articol și să mai pună încă 5-10 colegi pe lista de autori, ca să-și facă toți norma. De altfel chestiile semnificative în general nici nu se mai punctează. Pot să-ți dau și detalii dar știu că nu te interesează.

    RăspundețiȘtergere
  9. Tocmai ce citeam azi pe tricoul unui amic:

    "The less I know, the better!"

    Adica: amicul meu e chiar mandru de ignoranta lui, conform dictonului biblic:

    " Fericiti cei saraci cu duhul, ... ! "

    ... pentru ca multumirea si linistea vin doar din cunoasterea Esentiala, si nu din cea Enciclopedica ... ce aduce doar Zbangheala Psihica/Mintala!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cea mai mare problema contemporana este depresia noogena,adica starea generata de senzatia de lipsa de sens a vietii.Astazi o televiziune spunea la stiri ca in Olanda anul trecut au fost 9000 de persoane eutanasiate la cerere din care 33 de cupluri!Cam ce ar putea sa genereze aceasta societate capitalista mizerabila,care inseamna in fond exploatarea oamenilor vazuti ca resurse si in care valoare suprema e banul?Incep sa ii inteleg pe drogati,desi nu m-am drogat niciodata,cred ca senzatia acestora de impuscare in creier ii duce undeva in sfera celesta unde vor sa ajunga cit mai repede inapoi.Domnule Dan Diaconu,am mai spus-o,sinteti un om extrem de inteligent,totusi nu inteleg cum inca nu sinteti de stinga aia veritabila,inca sustineti "antreprenoriatul" care evident moare de grija angajatilor,in loc sa vedeti ca solutia este crestinismul,adica ceea ce propovaduia Nikos Kazantzakis care se autocaracteriza ca fiind un comunist mistic?Comunismul a fost un crestinism fara Dumnezeu,de-aia a si esuat,desi,sa fim obiectivi,se traia incomparabil mai bine decit in prezent,cel putin din prisma relatiilor interumane care se bazau mai putin din interes si mai mult pe afinitati,excluzind activistii de partid care erau vazuti ca niste impostori si profitori,ceea ce si erau.Am trait in perioada comunista,acea mizerie de "revolutie" m-a prins in ultimul an de liceu,dar sint absolut convins ca oamenii nu isi doreau o schimbare de sistem,ci doar de conducere,fiind satui de aberatiile lui Ceausescu,de analfabeta Elena,de rahatul lor de propaganda cretina si de imbecilii de care erau inconjurati,gen Tudor Postelnicu.Nu stiu ce se va intimpla cu Romania si cu lumea in general,dar sint convins ca Dumnezeu va avea grija de ceea ce a creat si ceea ce trebuie sa supravietuiasca va supravietui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://matei.info.ro/#obedienta

      "Astfel, încă din copilărie, oamenii sunt depersonalizați și ajung de multe ori să nu mai aibă motivații proprii,"

      Ștergere
  11. Articolul are un mesaj marxist.

    E prea târziu. Oamenii nu mai pot vedea viața altfel decât prin intermediul ecranului. Copiii sunt crescuți în pixeli. Pentru ei obiectele reale sunt cele din ecran.

    Informația oferită de ecran nu e o informație oarecare ci o întreagă filozofie a accidentului.
    Oamenii trăiesc în așteptarea următorului accident după ce l-au consumat pe cel actual… fear porn..

    Limbajul folosit în transmiterea live a accidentului ne sufocă. Mai ales intonația. Un zgomot de fond asurzitor ce nu poate fi oprit. Un vocabular al dezastrului ce ne schimbă conștiința și comportamentul.
    Suntem câinii lui Pavlov.

    In ziua în care individul va renunța la ecran atunci se va deconecta de la fantasmagoricul Imperiului. Însă va fi singur. Nimeni din jurul lui nu-l va observa, ba chiar se vor împiedica de el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am citit nimic scris de Marx, de aceea habar nu am care e mesajul marxist din articol. Era dragut daca il si "revelai"...
      Dar ultimul paragraf e beton! Sunt perfect de acord cu tine, aici... Unii dintre noi ne vom confrunta cu singuratatea, daca nu am inceput s-o si percepem, deja...

      Ștergere
    2. Marxismul acuză alienarea individului de catre progresul absurd al capitalismului.

      Individul se înstrăinează de o societate din ce în ce mai grăbită, mai suprasaturată în informații, în care rolul familiei și al comunității se reduce.

      Ștergere
    3. Multumesc pentru explicatie, ilya.
      Eu nu ma compar cu Marx, dar am convingerea ca "alienarea individului" se produce si de catre progresul absurd al socialismului/comunismului... Din fericire nu pot aduce argumente indubitabile, fiindca socialismul nationalist (ma refer aici la cel romanesc) nu a apucat sa progreseze prea mult, dar sunt sigur ca se ajungea exact la o structurare a societatii similara cu cea a unui stup. (Dar a preluat "democratia originala iliesciana" acest trend, dandu-i apa la moara lui Marx, iar mie posibilitatea de a-l experimenta, fmmlor.)

      Ștergere
  12. Este absolut revoltător cum ne complacem într-o asemenea absurditate zilnică! Cum putem, în numele rațiunii, să ne lăsăm captivi într-o spirală nesfârșită de știri lipsite de sens? Cât de orbi am devenit să nu vedem că ne irosim timpul, energia și viața într-o iluzie de informare care, în realitate, nu ne aduce nicio valoare?

    Să fim sinceri: faptul că suntem „trași de mânecă” de fiecare dată când nu postăm ceva nu este doar deranjant, ci absolut patetic. Nu este un semn de popularitate sau succes, ci de dependență și superficialitate. Îmi pare rău, dar dacă unica voastră preocupare este să consumați știri despre accidente stupide sau exhibiționiști ridicoli, atunci ne aflăm într-o criză mult mai profundă decât orice criză economică sau pandemică.

    Întreaga noastră existență pare redusă la o foame insațiabilă de noutăți inutile, care nu fac altceva decât să ne îndepărteze de realitate, să ne izoleze și să ne facă să pierdem legătura cu esențialul. Este incredibil cum am ajuns să trăim într-o epocă în care știrile de pe ecrane au mai multă importanță decât propriile noastre vieți, decât interacțiunile reale și autentice cu cei din jurul nostru.

    Încetați, vă rog, să vă mai lăsați păcăliți de această iluzie! Căutați conexiunile reale, cele care contează cu adevărat, care vă îmbogățesc viața și vă mențin sănătatea mentală. Fără acestea, ne prăbușim într-un abis de nonsens și de singurătate. Alegeți să trăiți, nu doar să existați într-o bulă de breaking news fără substanță! Gândiți-vă bine la asta și luați deciziile corecte pentru voi și pentru viitorul vostru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lipsa de substanta, cantareste extrem de greu chiar daca nu i simte nimeni greutatea!
      D aia si face "Universul Fictional/Fabulos" implozie!

      Ștergere

  13. ,, Viața fiecărui individ, a fiecărei ființe omenești, trebuie să-i apară acestuia în ochii lui proprii ca avănd un sens, nu doar pentru a-i da motive de a o trăi, dar chiar și, de o manieră mai simplă, de a se putea prelungi încă un timp.
    Oamenii care și-au pierdut scopul vieții lor, sau națiunile care și-au pierdut zeii sau idealurile proprii, sfârșesc mai devreme sau mai târziu într-o înclinație spre sinucidere. ,, Hermann Keyserling

    RăspundețiȘtergere
  14. Decat o viata traita intr o perpetua si cumplita deznadejde, mai buna este viata traita in cate o "bula"!
    Cu cat mai mare, cu atat mai sanatoasa!
    Traiasca Inteligenta Artificiala!

    RăspundețiȘtergere
  15. " Presiuni diplomatice, o înțelegere secretă și un zbor de 500.000 de dolari cu avionul: Cum și-a recâștigat libertatea Julian Assange".
    CE SE ASCUNDE IN SPATELE ACESTEI STIRI ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surfere,
      Nimic nu se ascunde, decât praf în ochi.
      Pe bune, fără glume.
      Mai bine casca ochii la legislatiile eco-climatice-energetice care se introduc, acolo o sa doară rau.
      Asanje este old news...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)