joi, 19 decembrie 2024

Ce poate ieși din ceea ce se vede cu ochiul liber?


Am rămas dator cu o promisiune. În urmă cu două zile am postat pe canalul meu de Telegram un grafic al evoluției acțiunilor Enron, cu comentând că voi reveni asupra sa. Cum revenirea nu s-a produs ieri - așa cum promisesem - unii cititori m-au tras de urechi, reclamându-mi că nu au înțeles mesajul, așa că sunt dator cu explicații. Nu a fost în intenția mea să nu mă țin de cuvânt, dar deseori lucrurile nu se desfășoară așa cum ne-am dori. Mă rog, iată-ne acum gata să ne așezăm la discuție.

Cine a fost Enron? O răsfățată a piețelor. Fondată în 1985, prin fuziunea unor jucător regionali, Enron a devenit rapid cel mai mare jucător de pe piața energiei americane. Între 1996 și 2001, compania a primit din partea cunoscutei reviste Fortune titlul  “Most Innovative Company in America”. De menționat că în 2001 a primit cel mai mare „premiu” al existenței sale, anume „cel mai spectaculos faliment”. Graficul atașat ne arată colapsul gigantului care fusese răsfățatul piețelor. Abia după faliment s-a constatat cum, în spatele unei structuri corporative aparent solide, se ascundea o fraudă contabilă de neimaginat. Auditul companiei fusese asigurat de un jucător global și respectat de pe piața de consultanță, Arthur Andersen LLP, companie care și-a găsit sfârșitul după acest scandal.

Enron a fost o victimă a celebrei crize „Dotcom”, în care companii necunoscute ajungeau la cotații absolut aberante, pe baza unor previziuni de-a dreptul imposibile. Practic, orice pagină web care pretindea că oferă un produs sau un serviciu putea deveni vedetă doar pe baza unui „potențial” care era imposibil de realizat. Dar nebunia atrage după sine mulțimile care, visând la cai verzi pereți, ajung să trăiască într-o realitate absolut paralelă, din care se trezesc doar când li se termină banii. Atunci începe jalea. 

Mega criza în care trăim acum a fost comparată cu multe crize anterioare. Ce-i drept, din anumite puncte de vedere seamănă cu fiecare în parte, însă din punct de vedere al magnitudinii este unică. Nicio altă criză din istorie nu se va compara cu ceea ce urmează să apară. 

Dacă veți studia indicii pieței americane veți vedea grafice similare celui al Enron în perioada de dinainte de prăbușire. Încă din 2008 le spuneam cititorilor mei ca, atunci când văd formându-se  grafice exponențiale, să știe că deznodământul n-are cum să fie altul decât prăbușirea la zero. Așa s-a întâmplat mereu și, de fiecare dată, excesul a fost justificat de așa-zisul argument „de data asta este diferit”. Aiurea, mereu a fost la fel deoarece întotdeauna e  vorba despre lăcomie. 

De ce-au ajuns piețele americane atât de umflate? Din dorința politicului de a contracara China. SUA vrea să arate că este în continuare „jucătorul suprem” și pentru aceasta umflă la extrem orice narațiune. Au fost mai multe narațiuni care au umflat așa-zisele rezultate excepționale ale economiei americane. Mai țineți minte când urlam precum câinele la lună în ceea ce privește falsificarea datelor de pe piața muncii? Scotea Administrația Biden niște cifre de-ți creștea tensiunea întrucât aveai impresia că nu mai înțelegi lumea în care te afli. O spuneam pe șleau și veneau deștepții care ziceau plini de emfază: „Cine te crezi tu să contești autoritatea unor instituții respectabile?”. Da, chiar așa, cine sunt eu să am pretenția că mă uit clar, dându-mi jos ochelarii colorați în roz cu care ni se recomanda să citim statisticile? Iaca acum se demonstrează că datele de pe piața muncii din trimestrul 2 au fost falsificate de la A la Z! Cine a avut dreptate???

Însă chestiunea care nu-mi dă pace este narațiunea cu privire la AI. La ora actuală inteligența artificială este cea care impulsionează cotațiile. O companie banală precum Nvidia a ajuns vedetă bursieră doar ca efect al propagandei. Și nu e vorba doar de ei întrucât toți granzii IT vorbesc aceeași limbă, a AI-ului eliberator. Am spus de mai multe ori că AI-ul de azi este dotcom-ul de ieri. Nicio diferență între ele. Dar, pentru a nu fi acuzat de părtinire trebuie să vin cu argumente. Să începem.

Microsoft, unul dintre jucătorii de top ai lumii IT se confundă cu AI-ul. Compania se află în spatele OpenAI, astfel încât poate fi considerat un jucător de top. Ceea ce m-a derutat a fost faptul că, în interiorul Microsoft nu există o divizie de business AI. Da, ați citit bine. Intrând și mai adânc în problemă, observăm că Microsoft a pus la punct o grămadă de produse AI, dar care se bazează pe tehnologia OpenAI. De fapt, dacă vom studia mai atent vom înțelege că întreg jocul Microsoft pe această piață este cel de ... vânzător de putere de calcul, adică de servicii cloud. Cu toate că pare „all in”, Microsoft pare a aborda extrem de pragmatic întreg domeniul, doar că uneori nu se mai poate izola. De ce? Există o explicație pentru fiecare element pe care-l vedem, doar că ea trebuie găsită și, mai ales, acceptată. 

Am rămas surprins atunci când am citit că OpenAI cheltuiește 2.35$ pentru a produce 1$! Știați chestiunea asta? Când vreodată pe această planetă o asemenea statistică dezastruoasă a produs o vedetă în business? Vă las să vă răspundeți siguri. Între timp, citesc diverse rumori care, ușor, ușor, ies la suprafață. Se vorbește despre greutăți din ce în ce mai mari ale Microsoft în ceea ce privește finanțarea OpenAI care costă din ce în ce mai mult. În plus e în balanță inclusiv finanțarea propriilor inițiative. De exemplu,  Wall Street Journal spunea prin 2023 că Microsoft pierde în medie 20$ pe user pe lună în afacerea Github Copilot, generatorul AI de cod. 

De fapt, până acum toate marile companii au pierdut serios în lupta pentru „supremația” în AI. Și nici măcar n-a fost o luptă pentru podium, ci fiecare a alergat pentru a nu pierde startul. Amazon a băgat 75 miliarde $ în AI. Pentru a-și micșora cheltuielile a investit într-o divizie care ar urma să producă chip-uri AI. E un șah mai mult decât clar la Nvidia. Însă dincolo de strategie, mă întreb la ce anume se așteaptă toți acești oameni care aruncă sume faraonice pe geam?

Serviciile AI nu sunt unele ieftine în prezent. Costă destul de piperat. De ce? Simplu: pentru a funcționa au nevoie de hardware scump și de extrem de multă electricitate. Nu i-am văzut pe isteții de la „ideologia verde” protestând în fața evidenței care ne arată că un singur centru de date a ajuns să consume mai mult decât un oraș cu 10 000 de locuitori! Doar consumul de apă, necesară răcirii echipamentelor din centrul de date, a ajuns echivalentul consumului unui oraș cu 20 000 de locuitori. Statisticile sunt, pur și simplu de neimaginat. Însă foamea de energie a noilor centre de date este departe de a fi satisfăcute. De aceea companiile cochetează cu ideea de a-și face propriile centrale nucleare care să le producă energia necesară funcționării. 

OK, având în vedere costurile și faptul că la prețurile de acum nu se obține profit, ce prețuri ar trebui să practice cei care sunt în zona asta? Github Copilot costă între 10 și 40$/lună. O companie nu poate lua însă decât un pachet care costă minim 19$/lună. Dacă pentru fiecare utilizator se pierd în medie 20$, înseamnă că Microsoft ar trebui să practice prețuri între 40$ și 80$/lună. Pentru ce? Pentru un generator de cod? E doar o jucărie pe care un programator cu experiență n-o va folosi. Iar un programator începător, lăsat în seama Copilot, nu va învăța niciodată deoarece îi va fi mai ușor să pună o întrebare în loc să rețină ceea ce e de reținut. 

Vine ănsă un alt aspect. OK, să zicem că e spectaculos domeniul, dar orice om revine la întrebarea de bază: se produce ceva viabil din toată chestia asta? Hai să nu ne uităm la prețuri pe moment! Dacă-i veți pune o asemenea întrebare unui manager al unei companii marii, vă va răspunde cu emfază că treburile sunt abia la început și că ceea ce urmează să apară este fabulos. Zău? Din nou trebuie să mergem să vedem datele reale. Recent, anumite companii s-au plâns că nu mai au date pe care să-și antreneze modelele noi deoarece, pur și simplu, datele de antrenament se epuizează. Ca să înțelegeți mai pe românește: tot ceea ce a produs umanitatea nu mai e suficient pentru antrenarea modelelor AI în vederea unor performanțe sporite. De aceea s-a venit cu ideea creață de a antrena AI-urile de generație ulterioară cu ... date produse tot de AI. Vă uitați strâmb? E ca și cum un dresor de la circ, specializat în dresura de câini, ar spune că și-a epuizat capacitatea de a dresa câini, motiv pentru care va utiliza câini care să dreseze alți câini. Oricât ar părea de penibil fix despre asta e vorba! Însă, ceea ce trebuie să înțelegem în subsidiar este ceva mult mai crâncen, anume că AI-ul și-a atins vârful. Iar după vârf n-are cum să vină altceva decât căderea. 

Suntem exact ca în pragul crizei imobiliare din 2007-2008 în care toată lumea era cu capul încins, asta până când a venit cineva și a dat cu apă, scoțând lumea din visare. Exact la fel e acum, doar că la altă scară întrucât nu avem doar buba AI, ci multiple alte bube. Să vă mai dau un exemplu: zona crypto.

Cotațiile Bitcoin s-au dus la cer deoarece Trump s-ar fi pronunțat în favoarea criptomonedelor. Sunteți siguri? Eu unul am spus-o de mai multe ori, dar nu m-ați crezut: Trump e un mare prost și, pe deasupra, e deosebit de manipulabil. Ați văzut cum l-a făcut Macron cu Zelenskyi? Imaginați-vă ce-i fac propriile servicii! Care-i totuși treaba cu zona crypto și de ce s-a îndrăgostit Trump de această tehnologie pe care, bag mâna-n foc că n-o pricepe? De fapt, toată treaba cu criptomonedele reprezintă o capcană în care-a fost atras Trump. Sub nicio formă nu va avantaja Bitcoin deoarece, în ciuda imensei cote de piață pe care o are, Bitcoin nu e deloc scalabil. Marele interes este însă al mafiei bancare care ar vrea să impună Ripple, criptomoneda pe care o controlează(simbol XRP) sau Thether(simbol USDT), care-i un dolar digital. Nu vă faceți iluzii că veți vedea minuni. Sub nicio formă Trump nu va evada din mediul trasat de interesele FED. Astfel încât tot ceea ce vedeți pe piața crypto este o nouă umflare a balonului. 

Ne putem uita oriunde în economie și vom vedea fix același lucru: un exces de neimaginat. Până acum, câte un asemenea exces ieșea la lumină și exploda aruncându-ne în câte-o criză mai mică sau mai mare. Acum însă parcă ar fi deschis cineva Cutia Pandorei și toate excesele umblă liber. Oare ce poate ieși din asta?

25 de comentarii:

  1. "Oare ce poate ieși din asta?"

    Vine curtea constitutionala si decide ca actiunile nu au voie sa scada. Nu ai voie sa vinzi in pierdere .i Si gata. S-a rezolvat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta nu e curte judecatoreasca, e o curte formata din libidinosi, lingusitori , hidosi si basinosi

      Ștergere
  2. Ati sesizat bine si momentul pentru alarmare spre iesire, deoarece:

    "cotitura" este deja formata si confirmata,
    pe orice grafic v-ati uita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce poate iesi? Continua Marea Resetare. Nu e evident?

    Articolul a fost scris privind cu lupa si descrie crapaturile. Abordand insa in ansamblu AI-ul va deveni indispensabil oricarui proces. Chiar si oamenii vor fi obligati sa se conecteze daca vor vrea sa fie parte din sistem (ex. nici tu nu vei mai accepta angajati "tampiti" pt ca refuza sa se conecteze la AI si astfel vor fi de 100 de ori mai putin eficienti decat ceilalti; cu toata bunavointa insa nu-ti vei putea permite sa nu fii in randul lumii pt ca automat devii necompetitiv).

    Ramane de vazut daca pionierii AI vor avea de castigat sau vor da faliment. Marea Criza care urmeaza oricum va schimba totul. Insa pasii inainte facuti de AI vor conta enorm si noi vom pasi cu drag si spor in Noua Lume sclavagista.

    Vestea buna este ca nu vom sta mult in ea. CEL care ne-a salvat acum 2000 de ani va veni si A Doua oara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rabinul Yeshu ben Iosif (și vă rog nu asociați conotații negative acestui titlu) nu mai vine din simplu motiv că n-a venit nici prima oară, din moment ce e un personaj fictiv, inventat, cu istoria plagiată din cea a altor persoane/personaje precum Mithras și alții.

      Nu-mi e clar, și tind să cred că nici ție, ce anume a salvat acest personaj.

      Dacă visezi la Apocalipsele prgramate de unii, țin să-ți trag atenția că îți visezi genocidul și că promisiunile de viață veșnică pe care ți le fac nu se vor materializa.

      Ștergere
    2. Hai, lasă-mă! Dar de unde știi? De unde aplombul acestor afirmații? Doar pentru că nu mai este în trend creștinismul? Să ne lămurim: pe de-o parte avem o Carte, mărturii și o întreagă filosofie cu baza în creștinism, bașca frontierele științei (este prea amplu ca să pot detalua aici); pe de altă parte te avem pe tine, un neica-nimeni în târg! Pe cine să cred...?! P.S.: DACĂ DUMNEZEU NU EXISTĂ (ȘI CRED), N-AM PIERDUT NIMIC, DAR DACĂ EXISTĂ, AM CÂȘTIGAT TOTUL! (un filosof creștin, cu origini evreiești...); ce ți-este și cu evreii ăștia, "niște evrei" , cum ar spune și președintele vostru, unul Iohannis...

      Ștergere
  4. Legat din Open AI pierzi detalii din vedere, si anume ca el este oferit partial gratis, dar prin asta este testat de sute de milioane de utilizatori prin intrebarile lor la o scala de neimaginat si al carui cost de neimaginat nu este luat in calcul

    Nu ai amintit nimic de bula Tesla, nebunia de pe Quantum Computing etc

    RăspundețiȘtergere
  5. AI-ul nu este un "panaceu universal". Este doar o unealta care in anumite situatii aduce anumite beneficii, iar in multe alte situatii este complet inutila.
    Conform ultimului studiu "Tech Talent" realizat de Linux Foundation, domeniile in care Generative AI este implementat, cel mai utilizat si aduce ANUMITE beneficii reale sunt:
    - Data Analisys and Reporting
    - IT Infrastructure Monitoring
    - Software Developement: Testing
    - Network Management & Security
    - Project Management Tasks
    - System Maintenance and Updates
    - Quality Asurance and Testing
    - Customer Support and Helpdesk Services
    - Sales and Marketing
    Cu alte cuvinte este doar o forma de automatizare primitiva. Probabil folosita in companiile care nu isi permit sa angajeze (suficienti) specialisti IT adevarati. Per total frectie la picior de lemn.
    Oricum, fara interventie si mentenanta permanenta si performanta umana AI-ul este complet inulil.

    Ca si specialist "tech", niciodata nu am investit in companiile de "tech". Tot timpul au fost extrem de supraevaluate. Am preferat investitiile in companii ce produc produse absolut banale de care are nevoie toata lumea in permanenta si care se consuma cum sunt Procter & Gamble, Unilever, Coca-Cola Comp, Walmart, LVMH, etc. Astea tot timpul au fost mai sigure si mai realiste si au adus profituri chiar daca au avut urcusuri si coborasuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Network Management & Security
      In nici un caz, aici chiar e nevoie de un uman.
      Definitia "automatizare primitiva" e perfecta. De fapt chiar asta este.

      Ștergere
    2. Generative AI = "E ca și cum un dresor de la circ, specializat în dresura de câini, ar spune că și-a epuizat capacitatea de a dresa câini, motiv pentru care va utiliza câini care să dreseze alți câini."


      "Network Management & Security
      In nici un caz, aici chiar e nevoie de un uman"

      Este vorba de analiza si interpretarea log-urilor dupa care se creeaza raportari, adica se face "Data Analisys and Reporting", dupa care se pune Python la treaba si se automatizeaza prin CyberOps si DevNet fix pentru a reduce factorul uman. Nu este cea mai buna si cea mai inteligenta solutie, dar se practica.

      https://learningnetwork.cisco.com/s/certifications
      https://www.linuxfoundation.org/research/open-source-jobs-report-2024
      https://www.linuxfoundation.org/hubfs/LF%20Research/lfr_techtalent24_093024a.pdf

      Automatizarile se intampla pentru ca in IT este criza grava de specialisti adevarati. Iar prin "specialist IT" nu se intelege un idiot care freca Wordpressu' sau Reactu" si se crede tare, neintelegand cum stau lucrurile in domeniu nici daca le desenezi cu creioane colorate.

      https://www.technologyreview.com/2023/09/21/1079695/new-approaches-to-the-tech-talent-shortage/
      https://wp.technologyreview.com/wp-content/uploads/2023/09/HCL-e_Brief-v8_FNLpdf.pdf

      https://panorama.ro/vanatoare-talente-angajati-ideali-romania-lume/
      https://go.manpowergroup.com/talent-shortage

      https://www.globalknowledge.com/en-gb/resources/it-skills-and-salary-report
      https://cdn.bfldr.com/SDYPVW60/at/vfhxpgf7bh3qnc8bhnj9wk7/Skillsoft_IT_Skills_Salary_Report_2024.pdf

      Ștergere
  6. O întrebare care nu are legătură cu acest subiect: Cum naiba, România, membră UE, NATO, Schengen ,cu creștere economica încadrată în media UE, dar mult peste Germania, cu datorii mult sub plafonul atins de alte state, cu PIB peste Grecia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Finlanda, primește un downgrade de la Fitch?
    Ce interese sunt acolo?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem deficit bugetar de cca 10% - de departe cel mai mare din UE

      Ștergere
    2. Pt ca am dat tot ce avem in Ucraina. Cand platesti miliarde pe baterii Patriot si tradatorul de tara Johanis le da cadou gratis la aia care ne ocupa Bucovina, te miri ca faci deficit.

      Ștergere
    3. Simplu! Agentiile de rating se uita la tabloul general. Si ce avem?! O tara in care s-a dat o lovitura de stat! Ce e de asteptat?! Instabilitate politica, cadere economica, stagnarea investitiilor. Vor urma noi imprumuturi, evident cu dobanzi colosale, pentru ca clientul e insolvabil. Deci e semnal de "liber la belit cadavrul! Ce vedem noi?! O mermeleala cu adunarea noului guvern (toti stiu ce dezastru e in situatia financiara si se feresc ca dreacul de tamaie! In plus, din 22 decembrie plavanis e uzurpator de calitati oficiale conform cod penal, deci noul guwerner si politicile lui vor fi ilegale si ilegitime ( pe scurt, incertitudine politica si dezastru economic). Cine vrea sa investeasca in asemenea țară?! Si cu cine sa discuti?! Plavanis deja sta pe la usi, ca ilegitim, nu ca pana acum l-ar fi tinut de altceva decat o sluga de serviciu. De primit pentru serviciu a primit deja nimic pe nicaieri, iar dupa modelul slugii petrov-basexu, vor urma dosarele in asteptare, motiv pentru care a zis ca mai bine aranjeaza o paranghelie. Dovezi cu implicarea rusilor nu s-au prezentat, ba la "actor statal" implicat au iesit fire spre Franta si Moldova, deci ciocul mic si joc de glezne.

      Ștergere
  7. Sunt doar un observator, un om simplu impartial, care utilizeaza tehnolgia clasica.Cred ca cel mai mare pericol pe care il reprezinta AI, in viitor, este sa-i faca pe oameni si mai prosti decat sunt astazi.Ceva de genul; esti in padure si intrebi AI ce trebuie sa faci sa aprinzi un foc sa te incalzesti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnu' Dan, ce misto se vede pe grafic:
    cat de mult dar si brusc s-a apreciat actiunea Enron pe piata de carto(o)n/mucava, imediat dupa interventia/masluirea comisa de catre factorul de influenta "pix" in contabilitatea firmei, dar si cat de mult si chiar abrupt s-a depreciat, dupa descoperirea facaturii din pix a pretinsei profitabilitati.

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnule Diaconu, va rog respectuos daca puteti sa ne explicati bomba cu tarifele MERCOSUR care ne va lovi ca un trasnet anul viitor. Sunt un agricultor as spune “ important” din Romania, iar la anul astept ultima bomboana de pe coliva. Poate puteti sa ne explicati si metode de a ne proteja, suntem disperati!! Si suntem multi!!!
    Cu respect!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E de așteptat să intre multe produse agricole ieftine. Singura „taxă” aplicată acestor produse va fi transportul, în rest vor intra ca-n brânză. Care-s soluțiile? Renunțarea la vânzarea materiei prime și avansarea către vânzarea produsului finit. Noi vindem grâu și importăm aluat congelat. În mod normal ar trebui renunțat la modelul acesta și vânzarea de către producător a ceva care e cât mai aproape de produsul finit. Noi vindem grâu și Turcia, țară aproape fără grâu, are cea mai dezvoltată industrie de morărit din zonă. Știu, e mult mai greu, sunt mult mai multe chestii care trebuie ținute sub control, dar ăsta e viitorul. Automatizarea face minuni în partea de procesare, deci întreaga treabă e controlabilă. E drept acum că e vorba de investiții și de o altă abordare, în principal în ceea ce privește piața de desfacere. Mă rog, sunt multe de spus, dar înțelegeți care-i direcția.

      Personal, aș încerca în fiecare an să mai fac câte un pas în direcția obținerii unui nou nivel de procesare. De ex, dacă aș avea fructe, aș face o facilitate de producție de gemuri și aș căuta clienți pentru gem vrac. Dacă aș produce grâu, aș începe cu o moară performantă(chiar nu înțeleg de ce nu se dezvoltă morăritul la noi; într-o criză noi nici capacitate de morărit nu avem, fiind condamnați să murim de foame).

      Ștergere
    2. "daca puteti sa ne explicati bomba cu tarifele MERCOSUR care ne va lovi ca un trasnet anul viitor"

      In primul rand trebuie sa va intrebati DE CE se semneaza alianta cu MERCOSUR?
      Este simplu de inteles: Europa de Vest NU ARE RESURSE NATURALE de nici un fel. Nici pentru industria petro-chimica de orice fel, nici pentru obtinerea energiei ieftine, de la termocentrale pe gaze pana la centrale nucleare. Asa ca agricultura europeana care este subventionata la greu, pentru ca in realitate este falita, va fi trecuta rapid si probabil integral pentru productia de plante necesare obtinerii "combustibililor bio", urmand ca alimentele populatiei sa fie importate aptoape integral din tarile MERCOSUR.

      https://autolatest.ro/stiri/din-ianuarie-2025-toate-masinile-bmw-diesel-pot-merge-cu-motorina-vegetala-hvo100-care-emite-cu-95-mai-putin-co2/



      In al doilea rand, intradevar solutia obligatorie de dezvoltare si de supravietuire este procesarea si vanzarea directa a produselor procesate cu o valoare cat mai mare. Le poti vinde mai intai en-gros si mai tarziu en-detail. De exemplu, daca produci grau, proceseaza graul fa faina si vinde mai intai en-gros cu tona si mai apoi proceseaza faina si vinde en-detail la zeci de grame producand placinte, merdenele, covrigi, grisine, fursecuri, cornulete, biscuiti, napolitane, etc. chiar si rulade si croissante cu crema, checuri, cozonaci, blaturi pentru torturi, piscoturi pentru tiramisu si diplomat, foi pentru saratele sau cremsnit, etc. fa-ti o mica fabrica de paine si de produse similare.
      Cu toate acestea, sa nu va puna dracu sa investiti in capacitati de procesare pe teritoriul Romaniei ca riscati ca statul terorist roman sa va puna pe butuci toate afacerile si sa pierdeti tot! Ungaria si Bulgaria sunt la o aruncatura de bat.
      Exista motive bine intemeiate pentru care din Romania se exporta materie prima ca grau sau lemn brut si se importa aluat congelat, biscuiti, napolitatne sau mobila.
      Produceti materia prima in Romania, o exportati si o procesati in afara de unde o si vindeti en-gros, si daca doriti sa vindeti si en-detail o puteti face atat in Romania cat si in afara. Dar nu faceti schema asta de capul vostru si pe o singura firma fara sa apelati la profesionisti.

      https://hotnews.ro/cui-spune-romnia-multumesc-de-masa-polonia-ungaria-si-bulgaria-sunt-tarile-care-pun-cele-mai-multe-alimente-n-farfuriile-noastre-52136

      https://www.taxadvise.ro/ro/serviciile-noastre/
      https://nomoretax.eu/our-offices-new/
      https://nomoretax.eu/about/



      In al treilea rand, ca tot se vorbeste despre: "Noi vindem grâu și Turcia, țară aproape fără grâu, are cea mai dezvoltată industrie de morărit din zonă."

      Turcia exporta alimente procesate masiv in tari ca Romania si se dezvolta continuu pentru simplul motiv este intesata de FREE ZONES si totul se face prin companii turcesti care NU PLATESC TAXE. Practic vorbind, nu exista absolut nici o sansa de reusita intre un producator si un procesator turc care nu plateste taxe si unul roman care este cocosat de catre statul terorist roman. Exact aceeasi situatie este si cu alte tari care exporta masiv alimente in Romania cum sunt Spania, Italia, Olanda, Germania, Danemarca, etc. Romanul este pierzator pe toate planurile.

      https://www.trade.gov.tr/free-zones/general-outlook
      https://www.invest.gov.tr/en/investmentguide/pages/incentives-guide.aspx


      "Another important special economic zone in Istanbul is the Thrace Free Zone which provides for various activities which can be completed by setting up a free zone company here. One can open a company in Turkey in Istanbul Thrace Free Zone in the following sectors:
      ...
      – food processing and exporting;
      ..."
      "The advantages of investing in a free zone in Turkey
      – 100% VAT exemption;
      – 100% exemption for customs duties;
      – 100% exemption from corporate tax and income tax;
      – 100% foreign company ownership;
      ..."
      https://companyformationturkey.com/open-a-free-zone-company-in-istanbul/

      Ștergere
  10. Ripple si XRP sunt lucruri diferite. Cat despre folosirea XRP de catre mafia bancara... s-ar putea ca XRP sa fie exact calul troian prin care sa fie infipte strategic niste bete in rotile acestei mafii. Cine vrea sa inteleaga mai bine care e treaba cu Ripple si XRP, poate sa se informeze direct de la sursa. Sunt foarte multe interviuri pe YouTube cu Brad Garlinghouse, CEO-ul Ripple. Dar trebuie vazute in cheia potrivita.

    RăspundețiȘtergere
  11. AI e similar cu hype-ul crypto sau cloud.

    La crypto trebuia ca tranzactiile sa fie rapide si la costuri infinitezimale, la cloud totu era cu device-uri conectate .
    La crypto se incingea hardware-ul ca au folosit niste limbaje ciudate in loc sa se mearga pe maxima performanta data de C++, ASM sau Rust.
    Daca te uiti la toate monedele fac acelasi lucru fara sa rezolve problema principala: variatiile mari de valoare datorate speculatiilor.

    La cloud trebuia ca toate device-urile sa colecteze date de oriunde, totu se stoca si se decidea in cloud si se intamplau chestii inimaginabile.

    AI-ul va avea succes pentru ca tefeleii si cei de dupa ei nu vor sa mai asude cautand sau gandind manual preferand sa bata la prompt.
    Va exista o nivelare a speciei din pacate dar asta e... probabil doar cei ultra potenti mental vor putea depasi conditia

    Chiar daca sunt probleme si costuri uriase, rezultatele produse de modele actuale sunt remarcabile.

    Papusarii vor sa ne domine prin AI dar deja ei sunt cam expirati de dinamica evenimentelor. Proiectele de singularitate dau rateuri pentru ca independenta pare sa fie o calitate a entitatilor inteligente..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu toate blockchain-urile folosesc POW. Exista deja criptomonede care pot fi folosite cu consum foarte redus de energie si sunt create din ce in ce mai multe criptomonede utilitare (utility coins), care vor fi folosite pentru a rezolva diversele problemele ale acestui tip de tranzactii. Dupa ce infrastructura de tip blockchain va fi integrata in cea bancara, preturile se vor stabiliza, pentru ca bancilor nu le place genul asta de volatilitate.

      Ștergere
  12. Cand a falimentat Enron, a fost vorba de minciuna contabililor de la Arthur Andersen "companie care și-a găsit sfârșitul după acest scandal."
    Arthur Andersen se numeste acum Accenture si e bine mersi, mincinosii astia taie si spanzura inclusiv la Bucuresti. Dupa bula bancara din 2007-2008, toate agentiile de credit-rating, inclusiv Fitch, care au dat A+ instrumentelor financiare bazate pe ipotecare cu risc asa -zis dispersat, ar fi trebuit sa aiba aceeasi soarta. N-au avut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Accenture este jumatatea care era deja pe IT.

      Taxele si auditul au fost preluate in maj tarilor (si la noi) de EY.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)