miercuri, 30 martie 2011

Cloud competition


Aşa cum era de aşteptat, lucrurile încep să se precipite în business-ul internet. Tot mai multe lansări, mutări ale unor aplicaţii din mediul desktop în online şi creşterea concurenţei sunt semnele unei mişcări despre care am vorbit de mai mult timp: migrarea aproape totală spre online. În aceste condiţii, iniţiative precum Google Chrome OS încep să capete sens, în timp ce o multitudine de apps-uri răsărite peste noapte susţin noua paradigmă.

A făcut senzaţie lansarea Amazon Cloud Player, o aplicaţie care, în combinaţie cu Cloud Drive, îţi permite să-ţi muţi colecţia de muzică în cloud-ul Amazon pentru ca după aceea să-ţi fie accesibilă oriunde. Primii 5 GB sunt gratuiţi. Interesant e că dacă te apuci să cumperi muzică de la Amazon, piesele cumpărate îţi devin accesibile în cloud player, fără a-ţi afecta limita de stocare. Spaţiul suplimentar se taxează cu un dolar pe an pentru fiecare GB suplimentar .  

Cu Cloud Player, Amazon atacă direct Apple care, prin al său iTunes deţine peste 65% din piaţa de muzică digitală. De asemenea, ia faţa Google care are în plan lansarea unei aplicaţii similare, dar momentan pare pierdut în detalii. Desigur, în această strategie agresivă, Amazon riscă foarte mult deoarece industria muzicală susţine că o producţie muzicală trebuie cumpărată pentru fiecare device pe care se doreşte redarea sa. Opinia pare stupidă la prima vedere. Din punctul de vedere al industriei muzicale, o piesă pe care o ascult pe un CD,  pe computer şi pe telefon trebuie plătită de trei ori. Cu toate că în realitate aşa ceva nu se întâmplă, industria muzicală americană are puterea de a mişca lucrurile, mai ales că centralizarea sistemelor de distribuţie s-ar traduce în venituri fabuloase pentru producători. Pentru a evita o confruntare directă, Amazon încearcă să utilizeze un tertip: la nivel declarativ şi, într-o oarecare măsură practic, Amazon susţine că nu face altceva decât să pună la dispoziţie spaţiul de stocare, partea de copyright plasând-o în grija utilizatorului. Care utilizator, desigur, moare de nerăbdare să le mai achite nişte bani producătorilor de muzică. Business-ul despre care am vorbit promite să crească cifra de afaceri a Amazon, dar, de asemenea, implică un risc de ordin legal care, tind să cred că a fost luat în calcul. Probabil acesta este şi motivul pentru care momentan Cloud Player nu este disponibil decât în SUA. 

Desigur, acesta este numai un exemplu. Personal cred că lupta dintre giganţi, dincolo de business-ul pe care-l reprezintă fiecare aplicaţie în parte, este o luptă pentru impunerea propriului cloud. Cu cât eşti mai cunoscut în domeniu, cu atât vei atrage în viitor mai mulţi producători dornici să-şi găzduiască propriile aplicaţii în cloud-ul tău. Aceasta deoarece, pe măsură ce o aplicaţie devine mai cunoscută şi mai utilizată are nevoie de resurse suplimentare, ceea ce se traduce într-o notă de plată mai mare. Altfel spus, deţinătorul de cloud are asigurată o cotă parte din succes. 

7 comentarii:

  1. Se precipita lucrurile mai ales pe piata americana. Piata europeana, si nu mai vorbim de cea romaneasca, e ca de obicei departe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema e ca si in aceasta competitie va fi neplacut pentru cei care vor alege producatorul care nu va deveni dominant.

    Cum au trecut in uitare si cardurile XD sau discurile HD si au devenit semi-uitate cardurile Memory ProDuo de la Sony.

    Portabilitatea intre doua din cele mai mari sperante ale cloud-computingului ar fi o realizare foarte mare, poate mai mare decat poate duce actualmente concurenta din domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare mie, sau vorbim de monopol în lumea virtuală? Norişorul fiind structura monopolistă?

    RăspundețiȘtergere
  4. Constantin Gheorghe: E greu de dedus asta. In afara granzilor avem o groaza de alti mici jucatori, iar migrarea actualilor ofertanti de hosting catre un model cloud este o chestiune doar de timp. Spre exemplu, RackSpace deja ofera servicii cloud la preturi incepand cu 11$/luna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa nu-mi place chestiaasta cu totul in cloud... Nu stiu de ce mi se pare orwelliana chestia. Daca totul ecentralizat Politia Gandirii are mult mai putin de lucru - doar are totuldespre tinein norisor. Cred ca urmatoare investitie pe care o fac e in stocare. A mea. Personala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tendinta e mutarea informatiei de pe hard disk pe serverul furnizorului de servicii.Asta te face dependent de furnizorul de internet si de furnizorul fiecarui serviciu in parte. Miscarea urmareste controlul informatiei si, asa cum a spus un alt comentator, ma face sa ma gandesc sa-mi cumpar inca doua hard-diskuri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca este să ne gândim şi mai departe, putem să ajungem şi la ideea prin care, în viitor, pot fi interzise spaţiile de stocare personale, totul fiind disponibil online.. nasoale perspective..

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)