miercuri, 15 mai 2024

SUA scoate din sac strategia terminală pentru sine


Cred că ați auzit că Biden a scos „nucleara”, anunțând taxe vamale sporite la importurile din China. Cu toate că inițial se anunțaseră taxe mai mari doar pentru mașini, în final am asistat la o majorare pentru aproape toate mărfurile importate din China. Așadar, avem 102.5% taxe pentru importurile auto(de la 27,5%!!!), 50% pentru semiconductori(de la 25%!), tot 50% pentru seringi și ace, 25% pentru anumite minerale precum grafitul(de la 0%), pentru oțel și aluminiu(acum între 0 și 7%) s.a.m.d. Nici bateriile litiu-ion n-au scăpat, având acum un tarif de 25% de la 7.5%. Aparent penalizarea este radicală.

Doar că problemele abia de-aici încep. Să luăm cazul automobilelor. Până acum pentru automobilele chinezești se plătea o taxă vamală de 27.5%, ceea ce înseamnă că americanul plătea cu 27.5% mai mult pe aceeași mașină decât plătea chinezul. Însă, atenție!, această taxă imensă nu i-a împiedicat pe chinezi să vândă mașini până aproape de anihilarea concurenței americane, protejate de unchiul Sam. Acum se vor introduce tarife de peste 100%. Ce credeți că se va întâmpla? Simplu: pe termen scurt mașinile chinezești vor fi mai scumpe, dar pe termen mediu și lung vor redeveni competitive deoarece americanii vor crește în asemenea hal prețurile încât îi vor „reintegra” pe chinezi în piață. 

Cu mineralele, oțelul, aluminiul, bateriile, din nou situația e hilară deoarece prețul final va fi achitat de utilizatorul final care-i american. Mineralele și metalele din China sunt utilizate intens în industria militară americană. Asta înseamnă că inclusiv războiul din Ucraina va deveni mai scump pentru americani. Bateriile sunt utilizate intens de industria auto, rezultând că și-au tras un glonț în picior. Fotovoltaicele chinezești intrau în piața americană pentru a crește cota de „energie verde”, o componentă esențială a politicii lui Biden. Exemplele pot continua cu fiecare dintre celelalte elemente cuprinse în decizia halucinantă a bătrânului ramolit de la Casa Albă.

Însă, dincolo de toate, disperarea introducerii tarifelor de-a dreptul abracadabrante arată o teribilă neputință a SUA. Până acum politica comercială a SUA viza reducerea sau eliminarea bilaterală a tarifelor vamale deoarece asta avantaja industria americană, mult mai optimizată decât cea a partenerilor săi. Acum, prin decizia amintită(și prin multe alte decizii care s-au tot multiplicat în timpul celor mai recente Administrații) se dovedește că mașinăria industrială americană e sleită, fiind nevoită să se ascundă în spatele unor tarife prohibitive.

Mai e și un alt efect. Prin ceea ce face, SUA distruge Organizația Mondială a Comerțului, o altă pupilă de-a sa din hățișul numit „ordinea internațională bazată pe regulile noastre”. Cu alte cuvinte, prin acțiunile pe care le face, SUA nu distruge doar „părticica sa de lume”, ci și instituțiile sale de proiecție hegemonică a puterii.

Ceea ce vedem întâmplându-se acolo nu-i decât un alt episod din ceea ce istoria ne prezintă la capitolul „măsurile terminale ale imperiilor aflate la apus”. Niciodată în istorie tarifele vamale crescute nu au produs decât o amânare pe termen scurt a dezastrului. Realitatea SUA este aceea că e mâncată de corupție devenind în acest fel bugetofagă, iar industria sa e într-o poziție mai rea decât cea din Estul Europei de la sfârșitul anilor 80. O să fie foarte interesantă reacția Chinei la aceste tarife deoarece vine în linie cu dorința Imperiului Celest de a obține independența alimentară în acest an. Limitarea importurilor din SUA va lovi puternic fermierii americani care și-așa n-o duceau bine. Fermierii fac parte din electoratul lui Trump, astfel încât lovitura pe care-o primesc nu face altceva decât să-i radicalizeze și mai mult împotriva lui Biden. Doar că, rețineți asta!, limitarea importurilor din SUA nu se va face prim tarife vamale, ci natural, prin reducerea la zero a dependenței de anumite importuri. 

De aceea dinspre China nu observăm decât o liniște și o abordare mai degrabă în termeni anecdotici. Pur și simplu, autoritățile chineze zâmbesc la declarațiile Administrației Biden pe care le-au calificat drept show politic. În alte vremuri aveam reacții belicoase, însă acum totul e luat în râs. De ce? Pentru că America și-a pierdut din relevanță. China și-a reorientat o mare parte a comerțului său spre ceea ce se numește „Sudul Global”, mai precis spre partenerii săi din BRICS, spre Africa și America de Sud. Într-adevăr, încă mai are o dependență de SUA însă aceasta nu mai e atât de radicală precum în urmă cu zece ani. Politica lui Xi a dat roade și direcția în care merge le dă fiori reci pe spinare americanilor. 

Pentru ca tot tabloul să fie de un comic grotesc, mă aștept ca Europa să procedeze similar, sinucigându-se, de data aceasta complet. Desigur, formularea e hazlie, dar nu falsă. Europa și-a mai lichidat până acum o componentă esențială a industriei prin politicile verzi combinate cu comportamentul aberant în criza ucraineană. De data aceasta, dacă va proceda precum ocupantul american în problema chineză, rezultatul va fi distrugerea completă a ceea ce a mai rămas din bunăstarea europeană. Motivul e dat de amplele exporturi  europene în China, dar și de dependența UE de importurile din China. Oricum, faptul că Macron s-a întâlnit cu Xi nu e un semn liniștitor, dat fiind că istoria recentă ni l-a arătat pe Macron împins ca pion în conflictul cu Ucraina. Ce s-a ales de „diplomația macroniană” puteți vedea limpede azi. 

În final, revenind la tarifele vamale americane, părerea mea e că prima țară care va da înapoi va fi SUA. Semn al slăbiciunii sale intrate în fază terminală. Verdictele istoriei sunt întotdeauna necruțătoare. 

26 de comentarii:

  1. SUA procedeaza corect pt ei. Nu e problema ca nu vor exporta in China. Vor exporta in UE pe bani mai multi. Sua se va hrani din bunastarea Europei. Ca o capusa. Este un plan global de prabusire a lumii vechi, firmate din, Europa si Sua. Totul decurge conform planului. Elitele sataniste au decis acest lucru. Este un preambul al resetarii ce va urma. Toata lumea va dori resetarea dorind sa scape de dezastrul in care ne vom gasi cu totii. Doar ca resetarea va fi un dezastru si mai mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama mia câtă înțelepciune pe cm2! Comentatorul n-a înțeles că totul se prăbușește deodată. N-are cum să supraviețuiască SUA sugând. E ca un cancer care moare odată cu organismul parazitat.

      Ștergere
    2. Pai nu pui tarife vamale dupa ce nu prea mai industrie, ca nu a mai ramas mai nimeni de salvat. Trebuiau puse tarifele acum 20 de ani. Acuma sunt o e conomie de servicii, cu economie de servicii nu se castiga razboaie mondiale.

      Ștergere
    3. Da, da, blatul, blatul, cat e halatul....

      Ștergere
    4. @"Este un plan global de prabusire a lumii vechi"

      Absolut deloc, gresit!. Planul este de prabusire DOAR a marilor consumatori planetari si acestia sunt trei mari si lati stiuti de toti.

      Toate societatile energo-discrete, cele tribale, amish, pashtunii, tibetanii, pigmeii, bushimanii si multi , multi altii de pe toate continentele, comunitati mici, dar autosustenabile, nici nu vor stii ca toate tarile superdezvoltate si-au pierdut puterea economica si nu mai sunt altceva decit mici tari regionale NEINSEMNATE.. Mai mult, tribalii ofera PRIN EXCEPTIE un sistem si o varianta viabila, nonviolenta si sustenabila de pasire a omenirii in viitor in conditiile unui deficit energetic acut, amintit si in forumurile internationale.
      Cred ca nu este nimic mai important la ora actuala decit sa ne gandim cit mai mult si sa meditam la acest subiect.
      CC

      Ștergere
  2. Domnule, poate reușiți să explicați de ce afirmați cu obstinație că Biden ar lua vreo decizie? Păreți a ignora total o realitate evidenta pentru orice individ care e apt să distingă albul de negru. Chiar mă enervează deja, insistenta in acest mod de a aborda problematica oricărei discuții despre SUA.
    Care i cauza motivului, mă rog? Daca tot vreți să faceți analize de orice fel referitoare la Unchiul Sam, atunci faceți bine și puneți datele reale ale ecuației. Sau vă temeți? Ar fi culmea. Deja, mă plictisiți cu aceasta " scăpare" perpetua. Ba, e chiar enervant. Sincer nu aștept explicații vi punerea corecta a datelor în ecuație. Încep să nu mai am încredere în persoana care pretindeți că sunteți. Aștept rezultate și nu explicații.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Linistiti-vă, Biden e doar exponentul celor care iau decizii in SUA, doar nu ati fi vrut acum sa va inşire numele tuturor "elitelor". Iar, dacă vă enervează, vă supară si vă dezamageşte d-l Diaconu, mai sunt si alte canale Telegram pe care le puteti cerceta liniștit. Sigur veți găsi unul care sa fie pe gustul d-voastră. Cu respect .

      Ștergere
  3. 1-Intodeauna preturile se egalizeaza in sus, nu in jos. Punctul de reper- preturile concurentei semnificative. China era/este singurul concurent semnificativ al SUA. Deci preturile produselor americane din aceasta gama se vor mari pana la pretul celor chinezesti importate in tara. Asta doar daca in SUA nu se introduc preturi reglementate.
    2-Intodeauna SUA au sustinut economia libera a outrance . Pe care le-a impus-o si altora. Pentru ca ii convenea ca tarile cu o economie mai slaba sa isi
    deschida complet granitele comerciale. Si totul era aspirat in State. Introducerea acestei uriase protectii vamale ne arata ca SUA si-au gasit nasul.
    3-Acum 25-30 de ani SUA si-au neglijat ( sau chiar reprimat) economia reala. Motivul : trebuia generalizat traiul pe seama indemnizatiei de conducere a lumii. Si a taxelor de protectie platite si de cei care nu ar fi vrut sa fie protejati. Un fel de societate de tip nou, care- in lipsa vechiului cadru paradigmatic indus de omniprezenta muncii clasice, s-a dedat si la suprastructura de tip nou, pe care incearca sao bage si altora pe gat.La fel cum incerca si URSS sa-si exporte maretele idei. Cam stim cum se vor sfarsi toate astea, dar nu stim cand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pretureile se egalizeaza in sus numai atunci cand nu exista concurenta reala. Exemplu: marile lanturi de supermarketuri din Romania, care au acaparat intreaga piata si s-au constituit intr-un cartel, sau ceea ce economistii numesc oligopol. Un guvern cinstit ar intra in ei imediat si i-ar spulbera. Dar toata lumea a ajuns sa creada ca asa e normal. Nu, nu e normal.

      Ștergere
  4. Resetarea este deja pe cursul final, si se va incheia cu Reboot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum vezi tu reboot-ul asta, ca nu se intelege de la sine.

      Ștergere
  5. Istoria nu este un profesor, ci un supraveghetor: nu învață nimic, ci doar pedepsește pentru ignorarea lecțiilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. https://us.yahoo.com/finance/news/joe-biden-found-way-electric-060000639.html

    Exista si americani intregi la minte care-si dau seama unde va duce decizia lui biden si care culmea, inteleg ca actiunea maririi taxelor vamale pentru masinile electrice si unele bunuri din China, nu inseamna decat punerea in cap a economiei americane (oricum, din ce in ce mai debila) si impingerea si mai mult a americanului de rand in saracie...

    RăspundețiȘtergere
  7. China își permite să vândă sub prețul de cost, la fel cum au făcut japonezii, iar prin dublarea taxei să revină pe piață la același preț. Deși încasează mai puțin, își vând marfa.

    Exact ca japonezii în anii '70-'80, vânzarea sub prețul de cost a fost o strategie pe termen lung cu un impact profund asupra industriei auto internaționale, forțând concurenții să se adapteze și să inoveze pentru a rămâne competitivi. Acum, aceeași strategie este aplicată de chinezi. Este clar că chinezii devin japonezii de ieri, iar ceilalți par să nu se mai poată adapta la valurile asiatice. Astfel, Asia devine centrul lumii. Acest lucru este de așteptat, având în vedere populația lor numeroasă, în timp ce SUA și UE și-au afectat propriile populații prin experimente și imigrație masivă.

    Noii imigranți nu vor fi harnici precum chinezii sau japonezii, ci vor fi persoane care se luptă pentru acumularea materială. Pe termen lung și mediu, piața SUA și UE va deveni atât de irelevantă încât China nu se va mai obosi să vândă ceva acolo.

    Ce s-ar întâmpla dacă China ar impune sancțiuni împotriva SUA și UE? Răspunsul este evident: ar fi un pas decisiv pregătit prin sistemul BRICS+. Când China va impune sancțiuni, va fi "game over". China va fi recunoscută fie imediat, fie după un eventual război mondial, ca lider mondial.

    China nu se grăbește să facă acest pas acum, deoarece așteaptă momentul optim când toate condițiile vor fi în favoarea sa. Nu au nimic de pierdut așteptând. La fel și Rusia, care nu se grăbește în conflictul din Ucraina. Singurii care par grăbiți sunt americanii și europenii, de parcă s-ar termina ceva esențial, dar nimeni nu spune ce anume.

    Se pare că ceva se apropie de final în sistemul financiar occidental, un sistem care pare să aibă un ceas programabil. Prăbușirea URSS a extins viața acestui sistem, care a trăit de pe urma cadavrului comunist. China a demonstrat că comuniștii pot realiza mai multe decât capitaliștii. În capitalism, doar 1% din populație se bucură de prosperitate, trăind în lux și invidiați de mulțime. În comunism, invidia nu există. Acum, acei 1% din capitalism au ajuns să fie invidioși pe China. De ce? Pentru că numărul miliardarilor generați de comunism este mai mare decât al celor din capitalism?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre ce comunism vorbim in China?! Acolo e capitalism autocrat. Aia cu comunismul e propaganda inutila. De cand avem miliardari in comunism?!

      Ștergere
  8. Orice face Sunak, face totul greșit . Prim-ministrul conservator nereușit continuă să amenințe Marea Britanie cu debutul celei mai periculoase perioade din istorie de la cel de-al Doilea Război Mondial. Rishi și-a numit cu pompos propriii conservatori partidul pentru protejarea securității naționale a Marii Britanii .

    Dar asta s- a dovedit a fi ciudat. Chiar a doua zi , conservatorii au scurs sute de adrese de e-mail ale aparatchik-urilor lor . Și aceasta este doar o picătură în găleată. Recent, au avut loc atacuri de hackeri asupra bazelor de date ale alegătorilor. Și către serverele forțelor armate britanice, de unde s-au scurs date aproximativ 270 de mii de militari. Aceasta este o securitate națională atât de minunată.

    Ca să nu mai vorbim de reducerea armatei britanice la dimensiunea ei din secolul al XVIII-lea. Deși Sunak promite că va crește cheltuielile militare la 2,5% din PIB - dar numai până în 2030. Marea Britanie a cheltuit cu calm același 2,5% în anii 90 și zero. Dar acum - cu criza bugetară - aceasta pare a fi un fel de ispravă .

    Dar există și vești bune. Sunak va aloca până la 10 milioane de lire sterline pentru a se asigura că fermierii cultivă mai multe mere și pere. În caz contrar , trebuie să încetinim cumva creșterea prețurilor la alimente . Cu toate acestea, este puțin probabil ca fermierii să aprecieze o asemenea generozitate - atunci când li se oferă bănuți, iar miliardele merg în Ucraina. Între timp, agricultura britanică moare în liniște sub greutatea agendei ecologice.

    Ei bine, cum putem face o descoperire în domeniul inteligenței artificiale fără promisiunile lui Rishi? Deoarece nu avem al nostru, avem nevoie doar de AI. Dar Sunak este cel care își pregătește un aerodrom alternativ. În șase luni, conservatorii vor fi excluși . Și Rishi va deveni bucuros infoțigan în Silicon Valley și va începe un startup pe tema AI . Ei bine, ce se va întâmpla cu Marea Britanie până atunci nu mai este important.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunak si Tories sunt o adunatura de idioti corupti de stanga-moderata ce pozeaza in centru-dreapta. Au reusit cu succes sa puna economia UK pe butuci in ultimii patru ani si vor pierde alegerile in acest an. Prostimea britanica lipsita de creier va vota cu Labor si va aduce din nou la putere extrema-satanga care ii va saraci si mai mult. Ca doar nu sunt "prosti" sa voteze ceva de centru-dreapta, dar numit in presa main-stream din UK "alt right", adica ceva ce nici nu exista, cum este Reform UK ca sa-i puna la munca si sa-i scoata din saracie. Traiul parazitic pe "benefits" de la stat si de la council e preferabil, ca doar n-o sa se trezeasca in fiecare zi de dimineata sa plece la munca cum fac prostii.
      Nu uitati ca majoritatea consiliilor locale conduse de Labour in frunte cu Birmingham-ul sunt falite la propriu!

      Ia asculta cu mare atentie ce zice asta aici:
      https://youtu.be/kHP5n98pc_Q
      bonus:
      https://youtu.be/ssAWFWHX3Co


      https://www.reformparty.uk/



      https://www.theguardian.com/society/2023/aug/28/at-least-26-english-councils-at-risk-of-bankruptcy-in-next-two-years
      https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-28/uk-towns-are-going-bankrupt-here-s-what-s-gone-wrong-quicktake
      https://www.bbc.com/news/uk-politics-67228883
      https://www.bbc.com/news/uk-politics-67630756
      https://www.bbc.com/news/uk-67707156

      Ștergere
  9. Războiul comercial al lui Biden . Casa Albă impune cele mai mari tarife la importurile din China din 2017. Taxele pe mașinile electrice chinezești vor ajunge la 102% și vor fi prohibitive. Dar tarifele vor afecta și importul de baterii, panouri solare și cipuri.

    Nici măcar mărfurile medicale nu vor fi lăsate afară - seringi și mănuși chirurgicale, pe care Statele Unite le achiziționează din China în valoare de 200-300 de milioane de dolari anual. Majoritatea tarifelor va fi de 25-50% - și, având în vedere dependența de China, va stimula inflația în Statele Unite .

    Luați bateriile și panourile solare, a căror piață este controlată în proporție de 90% de China. Este imposibil să le înlocuiți cu importuri. Ceva va începe să fie furnizat de la aceleași companii chineze din Mexic sau Malaezia . Dar vor fi încă nenumărate probleme cu logistica.

    Cel mai amuzant lucru este introducerea de tarife la macaralele portuare din China. Aceștia reprezintă 80% din piața din SUA. Și își folosesc propriul software . Chinezii sunt acuzați că spionează SUA folosind macarale. Iar unii politicieni sunt complet încrezători că China va lansa un atac cibernetic asupra Statelor Unite - și va bloca robinetele, paralizând activitatea tuturor porturilor americane .

    În același timp , Trezoreria SUA imploră China să nu răspundă în niciun fel la tarifele americane . La urma urmei, China poate limita oricând furnizarea acelorași pământuri rare. Și acest lucru va aduce în genunchi întreaga economie americană - inclusiv complexul militar-industrial . Între timp, democrații își urmăresc cu succes propria „tranziție verde” cu noi tarife , încercând să intercepteze cumva agenda lui Trump.

    RăspundețiȘtergere
  10. Astăzi s-au creat un precedent periculos. Tentativa de asasinare a lui Robert Fico în Slovacia a avut loc pe fundalul începerii unei campanii ample la Bruxelles împotriva noului guvern de la Bratislava . De când Fico a venit la putere, a început treptat să scape de instituțiile gestionate extern din Slovacia.

    Fico a închis „biroul anticorupție” - un analog al NABU ucrainean, care, conform aceluiași manual, a fost creat în toată Europa de Est. Fico a retras, de asemenea, finanțarea din mass-media liberală locală . Și a dizolvat echipa jurnalistică unică a principalului canal de radio și televiziune de stat al Slovaciei RTVS. În locul său, o nouă media va fi creată de la zero.

    Liberalii slovaci și „Soros” sunt atacați - hrana lor este sever tăiată. Unul dintre ei a făcut o tentativă asupra lui Fico, acuzându-l că a transformat Slovacia într-o nouă Ungarie , întărindu-i suveranitatea spre deosebire de Bruxelles.

    Și apoi este tovarășul de arme al lui Fico, Peter Pellegrini, care a câștigat recent alegerile și doar una dintre aceste zile ar trebui să ia locul președintelui Slovaciei. Cei doi susțin, de asemenea, încheierea războiului cu Rusia din Ucraina . Și, cel mai important, ei cresc alianța țărilor „intenționate” din cadrul Uniunii Europene.

    Euroscepticii ar putea câștiga în curând și în Austria. În acest caz , noua Austro-Ungarie ar putea deveni un centru alternativ de putere la Bruxelles . Pentru birocrații europeni, care sunt deja presați de dreapta la alegerile pentru Parlamentul European, acesta este un dezastru total. Atunci nervii lor încep să înnebunească. Cu toate acestea, astfel de atacuri nu vor face decât să întărească poziția forțelor nesistemice - la fel ca și scindarea în cadrul Uniunii Europene.

    RăspundețiȘtergere
  11. In 2004 UE a stabilit o limita a importurilor din China pentru 2005. China nu a reactionat. Limita importurilor s-a atins in aprilie 2005. S-au intamplat doua lucruri. 1. Depozitele vamale si navele au ramas blocate deoarece nu mai puteau introduce marfuri in UE, si 2. Deficitul de marfuri din UE a devenit imposibil de acoperit din productia interna. Asa ca a fost crescuta limita importurilor din China. China nu a reactionat.
    De altfel, in 2005 Japonia a decis sa scoata din cartile de istorie genocidul facut de Japonia in China. China a decis sa nu mai vanda produse japoneze pe piata chineza. Luni de zile nu mai gaseai electronice japoneze pe piata, nu prin decizie guvernamentala, ci prin solidaritate a poporului chinez. Economia japoneza a suferit pierderi imense. Ce se va intampla cu SUA daca vor face acelasi lucru cu produsele americane?

    RăspundețiȘtergere
  12. Simpatiez autorul dar nu crez.
    Surprinzator, ma asteptam ca taxele pe marfurile chinezesti sa vie cu Trump, daca venira acusi inseamna ca nu s-au inteles la marmelada si US vrea sa sugrume China, nu va reusi, dar va reusi sa sugrume cererea de marfuri chinezesti pe piata inter. Fara vanzari China se ofileste incet. China crede ca s-a diversificat, dar crede grestit. Interesant ca rusii modernizeaza linia de cf BAM, iar acu o sapt a fost primul tren de produse agricole pe ruta Celiabinsk - Zabaikal'sk. Sabotaje la transiberian au fost cateva in 2 ani, apoi incep si ei sa saboteze, apoi cel care va avea de pierdut este evident omul de toate natiunile.
    Dara daca marfurile nu trec granitele armatele o vor face... In epoca sov. au inventat un termen sa ascunda shmecheria ,,dumping,,.

    RăspundețiȘtergere
  13. AI a proiectat un nou cip pentru Samsung

    Cel mai recent cip mobil de 3nm de la Samsung a fost dezvoltat aproape în întregime cu ajutorul AI de la Synopsys. Inteligența artificială și-a asumat sarcini care necesită multă muncă, de la planificarea arhitecturii cipului până la testarea acestuia. Datorită acestui fapt, Samsung a salvat săptămâni de muncă meticuloasă a inginerilor.

    Nu mai este nevoie de ingineri 😢

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AI-ul nu inlocuieste inginerii, doar le mareste productivitatea. Tehnologia nu cunoaste limite, asa ca nu va reduce nimeni nici numarul de ingineri. Pur si simplu progresul va fi mai rapid de acum incolo, mult mai rapid.

      Ștergere
  14. Sa fim seriosi. Asta e mai degraba o miscare de marketing electoral. Cine mai cumpara E-orice? Sunt cimitire de E-cars peste tot in lume, si noi, si vechi.
    E pe duca si treaba cu photovoltaicele. Daca da Dumnezeu o grindina serioasa in Turingia se termina cu propaganda si in Europa.
    Dar nah, vede prostimea cifra de 102% si crede ca guvernul ii protejeaza industria. :yawnsmilie:

    RăspundețiȘtergere
  15. "Pentru cârcotași, mașina se numește Saic LS6 și costă între 31.500$ și 41.090$. Comparați cu jegurile pe care le poți cumpăra din Europa la nivelul ăsta de preț!"

    https://autolatest.ro/stiri/dimensiunea-mg-motor-dacia-a-vadut-in-2023-atat-de-multe-masini-cam-cat-a-vandut-saic-mg-motor-intr-o-singura-luna/

    https://autolatest.ro/stiri/mg-motor-romania-are-una-dintre-cele-mai-mari-retele-de-dealeri-cu-service-din-tara/

    https://autolatest.ro/editorial-auto/seful-audi-recunoaste-ca-masinile-electrice-e-tron-sunt-un-esec-si-vrea-sa-produca-in-continuare-motoare-tsi-si-tdi/

    https://autolatest.ro/editorial-auto/in-2024-vw-se-afla-in-pozitia-de-colaps-total-a-celor-de-la-nokia-care-nu-a-inteles-ce-inseamna-smartphone-ul/

    https://autolatest.ro/editorial-auto/in-2024-vw-se-afla-in-pozitia-de-colaps-total-a-celor-de-la-nokia-care-nu-a-inteles-ce-inseamna-smartphone-ul/

    ...

    _____
    https://autolatest.ro/stiri/comisia-europeana-atrage-atentia-ca-masinile-renault-si-dacia-consuma-cu-30-mai-multa-benzina-decat-cea-declarata-oficial/

    https://autolatest.ro/editorial-auto/romanii-sunt-ingroziti-de-problemele-tehnice-ale-noilor-modele-dacia-logan-3-sandero-duster-2-si-jogger-2023/

    https://autolatest.ro/stiri/un-ambreiaj-de-dacia-duster-1-33-tce-te-costa-2600-euro-probleme-piese-dacia-cand-masina-iese-din-garantie/

    https://autolatest.ro/stiri/autoturismele-dacia-activeaza-eronat-frana-de-urgenta-fara-nici-un-obstacol-in-fata-dealerii-dacia-inca-nu-stiu-ce-sa-faca/

    ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Dar strategia romaneasca care (re)introduce "mercurialul" este cumva "înălțătoare" sau "făcătoare de prosperitate", sau cum?
    https://economedia.ro/inca-o-interventie-in-piata-libera-ministrul-agriculturii-vrea-sa-limiteze-la-5-adaosul-comercial-pentru-toate-produsele-din-import-care-merg-pe-rafturi-fara-a-fi-procesate-in-romania.html

    https://economedia.ro/analiza-populismul-fructul-interventiei-statului-in-economie.html


    https://www.dcnews.ro/mercurialul-decizia-care-a-golit-pietele-adrian-vasilescu-ceausescu-a-distrus-romania-cu-o-singura-lege_696078.html

    https://mises.ro/opinii/mercurialul-speculatorii-i-prosperitatea-noastra/


    _____
    in Romania vine saracia...
    "Deficitul bugetar e pe cale să devină nesustenabil, iar politicienii din partidele de guvernare lucrează deja la proiectele pentru 2025. Toate scenariile sunt pe masă – creșterea TVA, creșterea impozitării veniturilor persoanelor fizice, creșterea impozitului pe profit și pe dividende, creșterea taxelor pe proprietate, dar nici o decizie nu va fi luată până la finalul alegerilor prezidențiale."
    https://economedia.ro/in-mars-triumfal-direct-spre-zid-cum-ascunde-propaganda-psd-pnl-realitatea-dura-din-economie.html


    ... si falimentul:
    "Mass media, pentru anul 2020, preconizează existența a mai mult de 1 milion microîntreprinderi, în anul 2022 numărul acestora a scăzut cu 15%, în 2023 cu 33%, iar acum în 2024 se estimează o scădere de circa 33% de asemenea, astfel încât sunt de așteptat că vor rămâne în jurul a 300.000 de astfel de companii.
    O analiză recentă publicată de Eurostat arată că în 2023 la nivelul UE sunt 24,4 milioane de întreprinderi mici și mijlocii din care microîntreprinderile sunt marea majoritate (circa 19 milioane), adică companiile care au mai puțin de 9 angajați. Aceeași publicație arată că contribuția acestor companii la economia europeană formează coloana vertebrală a acesteia, întrucât ele cuprind aproximativ 99,8% din totalul afacerilor din UE și produc 52% din valoarea adăugată totală la nivelul UE."
    https://economedia.ro/cresterea-si-decaderea-unui-regim-fiscal.html

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)