miercuri, 18 septembrie 2024

Necesitatea separării tehnologice


Iată că ceea ce am numit „marea separare tehnologică” ajunge să devină nu doar un trend într-o lume multipolară, ci o necesitate. Episodul pagerelor explozive este unul care se va dovedi de cotitură. Practic, luptătorii Hezbollah făcuseră un pas tehnologic înapoi pentru a nu le fi ascultate telefoanele și de aceea achiziționaseră pagere. Doar că acele pagere se bănuiește că aveau, în zona bateriei, un exploziv, care a fost activat la momentul oportun.

În articolul despre Taiwan vă povesteam despre erodarea cotei de piață a TSMC ca efect al acțiunilor ordonate de SUA. Ei bine, episodul exploziilor pagerelor este unul care va deveni istoric întrucât Taiwanul a fost implicat într-o operațiune de spionaj bine definită, în urma căreia au murit oameni. Nu e vorba că ar fi sau nu just ceea ce fac luptătorii Hezbollah. Problema de aici e faptul că dispozitivele produse în Taiwan au fost parte a unui joc de spionaj, iar asta va avea efecte majore.

Gold Apollo, constructorul pagerelor este unul dintre fabricanții preferați ai serviciilor americane și europene de spionaj. Nu prea îmi dau seama ce au avut în cap ăia de la Hezbollah în momentul în care au decis achiziția pagerelor de la Gold Apollo, dată fiind istoria acestei companii. Ca imagine atașată a articolului de azi, aveți un articol din CommonWealth Magazine, cel mai influent ziar economic din Taiwan. Ce se spune acolo? Că în ciuda tehnologiei învechite și neutilizate de către publicul larg, tehnologia utilizată de Gold Apollo îl face să fie furnizorul preferat de echipamente pentru guvernele din SUA și mai multe state europene. Pfff, păi cu asemenea CV ce mai cauți să intri în afaceri cu ei?

Dincolo de incident, devine absolut clar că, în lumea de azi, stăpânirea tehnologiei este esențială. Nu-ți mai poți permite să cumperi nimic făcut într-o țară care poate fi bănuită de colaborare cu o tabără opusă din punct de vedere geopolitic. De aceea cel mai sigur este să-ți faci tu tot. 

V-am tot povestit atât aici cât și pe Telegram despre eforturile rușilor de a înlocui fiecare piesă tehnologică occidentală. Chiar dacă asta înseamnă întoarcerea cu câteva generații în urmă, mișcarea este considerată justificată din punct de vedere strategic. De asemenea, în China se înlocuiesc în masă microprocesoarele occidentale cu cele produse în țară. Operatorilor rețelelor de telecomunicații li s-a pus în vedere înlocuirea tuturor componentelor occidentale cu unele produse domestic. Sunt mișcări clare din punct de vedere strategic.

O altă trăsătură esențială a viitorului multipolar al lumii este modul în care se vor defini „zonele de atracție”. Alături de ecosistemul economic, de aprovizionarea cu materiil prime, al dotării armatei, devine din ce în ce mai clar că hotărâtor va fi nivelul de independență tehnologică. Pentru a fi o putere a lumii care vine trebuie să fii autonom aproape din toate punctele de vedere: al materiilor prime, alimentar, financiar, politic, militar, diplomatic s.a.m.d. Însă, caracteristica cea mai clară se va dovedi cea tehnologică. Practic, în noua lume nu te vei putea numi putere dacă nu vei fi capabil să-ți produci propriile echipamente, să ai propriul design, să controlezi tehnologia utilizată în spațiul tău vital. Iată de ce rușii refuză înlocuirea importurilor occidentale cu cele chinezești, preferând mai degrabă o perioadă de „asceză tehnologică”, de înapoiere, până când reușesc să-și construiască local toate componentele de care au nevoie. 

Îmi revine obsesiv în minte direcția pe care o luase România în perioada comunistă. În timp ce URSS-ul refuzase inițial tehnologia informatică deoarece ar fi dus la înlocuirea omului muncii cu calculatoare, Ceaușescu mersese pe drumul opus, încurajând dezvoltarea microelectronicii și a informaticii. Puțini își mai amintesc de calculatoarele Felix sau de popularul pe atunci HC, clonă a Sinclair Spectrum, făcut în jurul unui microprocesor clonă a Z80, fabricat la(sper să nu mă înșel) IPRS Băneasa.  Designul microprocesorului a fost făcut la ICE Felix. Ideea pe care trebuie să o înțelegeți este că, în acea vreme, România lupta de la egal la egal pe piața IT. Într-adevăr, nu dădeam ora exactă, dar eram capabili să ne producem singuri o groază de componente, existând un ecosistem românesc. Uitați-vă unde am ajuns acum, când nu mai suntem capabili să producem nici tranzistori, când specialiștii lipsesc cu desăvârșire, școala producând doar indivizi specializați în utilizarea tehnologiei ocupantului. Asta ne califică, din start, într-o colonie atât a prezentului, cât mai ales a viitorului. 

Lecția pagerelor explozive este una cât se poate de clară pentru cotitura în care ne aflăm. De aceea repet cumva începutul articolului: dacă până acum separarea tehnologică putea fi văzută ca un capriciu, începând cu episodul pagerelor explozive a devenit o necesitate. Taiwanul, ca brand de țară, este compromis definitiv, iar cota sa din piața tehnologică se va deteriora de la o zi la alta. 

40 de comentarii:

  1. Daca explodeaza un pager cum poate arata o masina care explodeaza?

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutari, de cate zile Telegramul nu mai merge in "Preview Channel" eu neavand cont Telegram te urmaream in "Preview Chanell".
    Am cautat pe net si am gasit: "This is probably that some channels are internally “marked” as containing sensitive materials (maybe something offensive or politics-related)" sau "There can be one reason for this: the link preview option is turned off in your Telegram app."
    Daca ai schimbat vreo setare te rog sa-mi spui ca sa nu-mi mai bat capul. Multumesc mult !

    I also know some channels which are not available for a preview despite not being visibly marked and available in-app for everyone

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am săpat să văd de unde provine situația. Nu e de la mine, ci de la schimbările făcute de Telegram ca efect al arestării lui Durov. Probabil au pornit un program intern de categorisire a canalelor în funcție de „ofensivitatea” postărilor, iar canalul meu, cu siguranță, se află între cele care trebuie ostracizate. Așa că încep restricțiile, la început cele soft, gen asta cu previzualizarea web, după care, probabil, altele mai dure. O să văd ce e de făcut. Din păcate mi-e atât de greu s-o iau de la capăt...

      Ștergere
    2. Salutare! Confirm cele spuse mai sus, urmăream de pe web întrucât îmi este mai ușor să lecturez. Am intuit că totul se leagă de arestarea fondatorului, pare-se că au pus laba și pe telegram. Deja aveam probleme pe aplicație întrucât pe anumite grupuri nu mi se afișau comentariile deoarece am o versiune de telegram descărcată din magazin play.

      Ștergere
    3. e simplu ce e de facut. iti cumperi un server mic + un domain si un IP fix si iti instalezi un forum + blog dupa care rogi toti userii sa se mute pe jucaria ta...( daca tot zicea de "decuplare" tehnologica ...cred ca poti sa dai startul :D)

      Ștergere
    4. Pai nu e asa deoarece in momentul 2 ma trezesc ca ANCOM-ul sau tovarășul Rog baneaza IP-ul ala si s-a ales praful de toata independenta mea tehnologică. De ce crezi tu ca nu m-aș fi gândit la ceva atât de banal???

      Ștergere
    5. @Anonim 10:26: vezi că sunt mai mulți clienți independenti de telegram.

      Ștergere
    6. Eu, după lecturarea coversației dintre voi,mi-am găsit titlul volumului pe care îl voi așterne pe hârtie ,,Haiducii Mileniului Trei”

      Ștergere
  3. "indivizi specializați în utilizarea tehnologiei ocupantului." ... Bună observație. Sub motivația necesității compatibilității diferitelor infrastructuri ne specializăm doar în utilizarea tehnologiei ocupantului....

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo! Sunt 100% pe aceeasi linie cu tine si as mai adauga, chiar daca nu poti deveni independent in zona electronicii unde sunt necesare niste resurse fantastice, te poti stradui sa devii independent in zona de software si tot te poti securiza foarte mult, hai cu sfarsitul big cloud!

    RăspundețiȘtergere
  5. Este buna observatia cu separarea tehnologica dar este necesar sa specificam ca este o actiune necesara etapei pe care o parcurgem acum cand aparent avem 2 blocuri care se confrunta si inca exista cateva tari care au puseuri de personalitate crezand ca se pot conduce dupa o politica proprie.

    Dupa Marele Razboi de care nu ne desparte mult timp (chiar si tu ai scris despre asta) lumea va fi atat de zdrobita incat nevoia de unire va veni de la sine. Toti isi vor da seama in mod natural ca nu mai are rost sa mearga fiecare pe cont propriu si este mai bine sa se uneasca. Atunci va fi si unul destept si foarte apreciat de catre toata lumea care va fi privit drept Salvator ce va sustine acest demers de globalizare completa.

    Pana acum tot ce se petrece este conform Planului despre care s-a tot vorbit. N-ai observat asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. ...microelectronica , nu IPRS

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Microelectronica le "producea" la modul că cipurile erau de import și la Microelectronica erau doar încapsulate in rasina

      Ștergere
    2. IPRS - Întreprinderea de piese radio și semiconductori, iar sigla de pe componente este litera B cu o codiță jos ca litera grecească.
      La IPRS se fabricau componentele active, diode, tranzistori și circuite integrate analogice utilizate în aparatele de radio și televizoare fabricate de Electronica și Tehnoton, fabrica de la Târgu Mureș și Electronica Industrială.
      De asemenea erau componente utilizate pentru uz industrial.
      Pe lângă circuitele analogice erau fabricate și circuite digitale logice de prima generație TTL cu tensiunea de 5v.
      La Microelectronica au fost fabricate circuitele digitale din generația următoare în tehnologie C-MOS cu tensiunea de 12v. De asemenea circuite specializate analogice ( ceas electronic în 2variante cu 12 sau 24h pe afișaj, cu alarma sau fără, ceasurile de Oltcit sună cunoscut?,), z80 ( procesoare) și restul de circuite integrate necesare unui calculator, memorii ram, eprom, interfețe. Au apărut și cataloage care descriau producția de la fiecare fabrica cu o scurtă descriere a fiecărui tip de circuit integrat.
      Datorită relațiilor bune cu francezii, Ceaușescu a adus tehnologia de fabricare a semiconductorlor cu germaniu, în perioada anilor 60, perioada când a fost începutul pentru mașinile Dacia.
      Colaborarea cu SGS Ates a dus și la producția în România de componente care erau marcate în codurile SGS și trimise firmei.
      După vizita lui Ceaușescu în SUA și convorbirile cu Nixon, a primit licențe pentru realizarea de componente în tehnologie pe siliciu și pentru realizarea circuitelor logice TTL, celebrele CDB seria 400.

      Ștergere
  7. Da, probabil "nu era in regula pentru sistem" ca o persoana FARA cont pe Telegram (deci mai greu de identificat) sa citeasca ceva scris de o persoana care are cont... Se putea citi anonim ceva scris de tine si nu e bine.... Sau poate sunt eu paranoic....

    RăspundețiȘtergere
  8. Există totuși ceva informații că Mossad-ul ar fi interceptat transportul pagerelor din Taiwan. Plus că directorul Gold Apollo spune că pagerele ar fi fost fabricate sub licență Gold Apollo de o firmă din Ungaria, denumită BAC.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu separarea tehnologica iti dau dreptate, insa strict pe cazul cu pagerele explozive eu vad situatia in felul urmator:
    1. Cunosc echipamentele de comunicatii incepand cu anii 80. Am reparat telefoane in anii 90, 2000, stiu cum arata inauntru statiile radio de la cele chinezesti pana la Hytera, Motorola, Yaesu. Nu exista condensatori asa cum erau in anii 80 in care poate avea loc explozibil, acum condensatorii au 1mm, de cei mai mari vorbesc. Bateriile nu explodeaza in halul asta nici daca le dai foc, cel putin LiPo cel mult se umfla.
    2 Acele pagere au fost pregatite din timp de evrei, si la sfatul lor, membrii hezbollah le-au cumparat,asigurati fiind ca au convorbiri private. I-au pacalit ca pe copii, ca sa nu zic ca pe idioti. Ca explozibilul poate fi detonat la o comanda de la distanta, asta nu contest, pentru ca e posibil, dar NU CRED varianta conform careia orice pager sau orice telefon mobil poate exploda in felul asta. Daca doriti mai multe detalii va pot arata la microscop placi de baza de telefoane din ziua de azi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și ce avem noi cu Războiul fratricid dintre Iacobini si Hagareni?! Asta durează de vreo 4 milenii și se va sfârși...la sfârșitul lumii asteia.Rasa alba--urata de ambele tabere-- a suferit mult și încă mai suferă din partea amândouă taberele
      .Asa ca...va las pe voi sa încheiați, fiecare după inima lui.

      Ștergere
    2. Eu cred că de fapt, toate carcasele au fost fabricate de o fabrică militară din Israel, prin presare din trotil (TNT), care nu explodează chiar dacă-i dai foc ci arde ca o lumânare. TNT explodează numai de la micuța capsă de fulmicotton, acționată electric.
      Eu personal, am ars multe macaroane de trotil de artilerie pe care tatae le ținea în pod. Dumnezeu a avut alt plan. Doar interiorul electronic mai era de la firma de pagere, dar și acela, modificat.

      Ștergere
  10. Pentru a fi o putere a lumii care vine trebuie să fii autonom aproape din toate punctele de vedere: al materiilor prime, alimentar, financiar, politic, militar, diplomatic s.a.m.d. Comentariu la ce ati spus: unul din cel mai important este sectorul financiar, doar ca aici nu prea cred ca este nimeni suveran. Toate bancile centrale nu apartin tarilor ci apartin acelor privati. Mi-ar placea sa dezvoltati aici ca sa inteleaga toata lumea plus ca de aici vad ca ar trebui pornit binenteles avand o armata puternica care sa te apare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Asa este in ceea ce priveste trecutul nostru, dar trebuie sa recunoastem ca e mult mai greu sa te tii pe picioare decat sa te tarasti. Ceausescu a spus odata ca Romania trebuie, cu orice sacrificiu !, sa atinga un anumit nivel ( neprecizat atunci ) pana in anul 2000, altfel nu va mai prinde niciodata trenul tarilor care vor reusi sa se dezvolte. Vad ca l-am pierdut ( deja demult) impreuna cu multi altii. Ceea ce ne-a lipsit a fost increderea elitei de atunci in capacitatea poporului roman. Iar convingerea elitei de atunci a fost prelungirea convingerilor si atitudinelor elitelor anterioare , in mare parte alogene, pentru care romanul nu era decat o vita ( daca si atat )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu !Ce a lipsit a fost credința in Dumnezeu a conducatorilor și ce a prisosit a fost lupta lor împotriva Bisericii.Degeaba inteligenta(lor și a oricui), dacă e folosita împotriva lui Hristos.Zadarnica viziunea conducatorului-va amintiți linguselile care îl copleseau?--dacă nu era orientata spre Adevăr....

      Ștergere
  12. dependenta de tehnologia vestului e mortala, treaba asta a fost sesizata cel mai bine de coreea de nord.

    RăspundețiȘtergere
  13. Se pare ca sunt si ungurii implicati. Devine interesant.

    RăspundețiȘtergere
  14. ca un fel de concluzie, pt indivizii din liban deplasarea cu dacia 1300 e mai sigura decat cu alte masini !

    RăspundețiȘtergere
  15. Dle Dan de cateva zile nu am access la nici o postare Telegram la sectia Comentarii!!! Rog, doresc sa stiu de ce! De este intenționat, rog comunicati si voi părăsi cuminte canalul dvs. De nu e cu intenție, rog asistați in rezolvare!
    Pe telegram sunt cu username-ul de mai sus: @gigixb
    Vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te gasesc. Ce-ti spune când vrei sa comentezi?

      Ștergere
    2. "Sorry, this group is not accessible!! intr-un chenar! Nu ca nu pot comenta , nici macar nu pot să vad comentariile! Nici unul, la nici o postare!!
      Acum am mai schimbat permisiuni la acces la datele mele...E posibil sa ma1 vezi acum!

      Ștergere
    3. Te-am adaugat manual. Sper să-ți mearga acum...

      Ștergere
    4. MERGE!! Văd comentariile! Am dat "request to join..." Astept aprobarea pt a putea comenta!
      Mulțumesc!

      Ștergere
  16. Ce mai zgandare Israelul al 3 lea Razboi Mondial!
    Cica se apara!
    Atacand asiduu!
    Sper sa aibe Back Up-ul sperat, in caz de necesitate!
    Ca vad ca evreii au 3 sau chiar 4 "boase", in loc de maxim 2!

    RăspundețiȘtergere
  17. 🤣🤣🤣 De ieri, de cand cu explozia simultana a mii de pagere ale Hezbollah, si de azi, de cand au aruncat in aer alte sute sau mii de statii de emisie-receptie ale aceluiasi Hezbollah, incep sa cred:

    1) ca atat avionul lui Prigojin,
    2) cat si elicopterul lui Raisi,

    au fost doborate tot de catre Mossad, printr-o explozie initiala a unor dispozitive de comunicatii! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  18. Talvar=Shulfar, va zicea cu cateva luni in urma, citez:

    "Nu exista riscul declansarii unei conflagratii globale!"

    Na, ca dupa nici 3 luni, nu-l mai crede nimeni!

    Asta ii mai trebuie/lipseste Romaniei:

    participarea la un razboi mondial, cu viitura pana la brau! 😅😅😅

    RăspundețiȘtergere
  19. Cine p.m. mai foloseste pagere in ziua de azi?
    Asta I un arhaism ANACRONIC al anilor 90.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt ultrafolosite în zona serviciilor de informații. Motivul e simplu: comunicația unidirecțională fără ca dispozitivul să poată fi localizat. Pagerul n-ai cum să știi unde e. Trebuie doar să fie în zona de acoperire a stației pentru a primi mesajul.

      Ștergere
    2. Daca prin intermediul echipamentelor actuale a fost asa mare deranjul, ganditi ce putere vor avea cand vor introduce GPS-urile cuantice peste tot. (masini, telefoane mobile, etc)
      O cunostinta din Australia postase recent, foarte exaltat, acest comentariu (l-am tradus in romaneste): ‘‘Compasurile cuantice, alimentate de atomi de rubidiu ultra reci, sunt aici pentru a ne conduce într-un viitor dincolo de GPS-ul tradițional. Exploatând domeniul misterios al mecanicii cuantice, acești senzori futuristici promit o precizie și o rezistență de neegalat, asigurându-ne că ne vom găsi întotdeauna drumul - chiar și atunci când GPS-ul se... pierde.
      Acum, imaginați-vă asta: primii respondenți curajoși care salvează situația cu o precizie extrem de precisă, vehicule autonome care trec fără probleme de la jungla de beton la jungla reală și rețele logistice globale care funcționează cu o eficiență de neegalat. Așa este - nu îmbunătățim doar navigația; deblocăm o lume în care fiecare pas pe care îl facem este ghidat de aceleași forțe care ne modelează universul.
      Așadar, puneți-vă centura de siguranță și îmbrățișați aventura pe măsură ce ne îmbarcăm în această călătorie revoluționară, atom cu atom. La urma urmei, cu toții am avea nevoie de o busolă cuantică în viața noastră, nu-i așa?’’ (inchid citatul)

      Da-ti o simpla cautare a termenilor ‘Quantum compass’ si ‘Atom interferometer’ – e de-ajuns sa vedeti cine il foloseste deja.

      Ștergere
  20. BREAKING: Hillary Clinton accuses Elon Musk of 'threatening to r*pe' Taylor Swift.

    @GeneralMCNews

    RăspundețiȘtergere
  21. BREAKING: Taylor Swift's endorsement of Kamala Harris seems to have backfired, potentially driving more voters away than attracting them, as two-thirds of voters say her opinion makes no difference at all.

    @GeneralMCNews

    RăspundețiȘtergere
  22. crearea unui sistem pe două niveluri între diferite tipuri de pasageri, în funcție de aspectul lor:

    Reprezentanții Căilor Ferate din Turingia de Sud au avertizat împotriva „persoanelor cu un trecut de migrație”. Deja pe calea ferată de stat Deutsche Bahn măsura e implementată. Controlorii deja nu mai solicită biletele străinilor.


    RăspundețiȘtergere
  23. Dacă e adevărat ce spun taiwanezii, că pagerele sunt făcute în Ungaria și că ei n-au nici-o vină, întrebarea este, s-a făcut cu știința guvernului ungar? Este bine-cunoscută prietenia dintre Viktor Orbán și Netanyahu.

    De fapt, e un fenomen mai general. Mulți politicieni de „extremă” dreapta, naționaliști sau suveraniști sunt mari susținători ai Israelului. Exemple: Orbán, Meloni, Geert Wilders, chiar și Le Pen, Bolsonaro, Milei. Chiar și la noi PSD, în perioada lui „suveranista”, de pe timpul lui Dragnea, făcea curte asidua Israelului. Mai nou, și cei de la AUR. Anul trecut Simion a avut o întâlnire foarte cordială cu ambasadorul Israelului.

    Care să fie explicația?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)