Ieri seară Parlamentul cipriot a votat cu demnitate și, mai ales, pentru democrație. Taxarea din senin a depozitelor era o măsură nu numai nedreaptă, ci tembelă. Obligați fiind de mai marii Uniunii Europene să aplice o măsură stranie, ciprioții păreau a nu avea nicio cale de ieșire. Însă, până la urmă, planul european n-a ținut.
Pentru cei care au cât de cât legătură cu Ciprul era destul de greu de înțeles cum ar putea fi pusă în aplicare o asemenea măsură. În țările mai mari, voința populară se diluează ușor. În țările mici însă, circuitul populație-putere este mult mai scurt, iar voința populară e aproape imposibil de ignorat. Așa se întâmplă în Cipru. Ce-ar putea face o mână de parlamentari dacă ar vota împotriva poporului? Probabil să plece din insulă, deoarece e greu de crezut că ar mai găsi vreun loc unde să fie în siguranță. Cred că acesta este unul din motivele pentru care dictatul european n-a avut niciun vot pentru.
Realitatea este că Uniunea Europeană nu poate lăsa Ciprul să cadă. Nu este numai vina Ciprului pentru că are un sistem bancar supradimensionat. Să înțelegem un lucru cât se poate de simplu: este ilogic să ai un sistem bancar ale cărui active sunt de câteva ori mai mari decât PIB-ul. Din nefericire, Uniunea Europeană a permis dezvoltarea acestor monștri. Cum își poate asuma o țară salvarea unui sistem bancar dacă acesta e mai mare decât ea? E ca și cum o furnică și-ar asuma să ducă un măgar la spital atunci când îi e rău.
Însă realitatea e mult mai crâncenă decât credem noi. Ciprul nu e singura țară sufocată de bănci. Luxemburgul are active bancare de douăzeci de ori mai mari decât PIB-ul. Cum își poate asuma o țară liliputană problemele propriilor sale bănci? Realitatea e destul de deranjantă și ne demonstrează că sistemul bancar este de mult timp desprins de realitate. Credeți că vorbesc prostii? Hai să vedem care-s realitățile.
În Anglia, doar primele trei bănci(RBS, Barclays, HSBC) au active de peste trei ori mai mari decât PIB-ul, în Franța, tot trei bănci(BNP Paribas, Credit Agricole, SocGen) au aproape de două ori și jumătate mai mult decât PIB-ul. Belgia pare campioană absolută. Acolo o singură bancă(Dexia) are active de aproape două ori mai mari decât PIB-ul. La nemți, Deutsche Bank singură are active de 85% din PIB. La asemenea cifre gigantice mai are sens să acuzăm Ciprul?
În mod sigur, ceea ce li s-a propus ciprioților a fost un plan ticălos. Faptul că Parlamentul a avut puterea și înțelepciunea de a se comporta demn e un fapt lăudabil. Nu cred că europenii își pot permite să se expună unei „fisuri” și aceasta chiar dacă Ciprul este o țară mică. Există riscul declanșării unui val uriaș de neîncredere și, cu siguranță, nimeni nu vrea așa ceva.
Ideea inițială a construcției europene a fost aceea a unei uniuni de țări cu drepturi egale, în care membrii se ajută unii pe alții. Practic, ideea era aceea de a ne uni eforturile pentru a da coerență economiei întregului continent. Iată că n-a trecut mult timp și s-a ajuns la o turmă ineptă condusă de o vacă. E timpul să reevaluăm această realitate și să facem corecțiile. Până când nu e prea târziu.
Oare chiar aveam nevoie de aceasta Uniune Europeana?
RăspundețiȘtergereIdeea n-a fost rea, beneficiile imediate fiind... civilizarea fortata a estului. Problema e ca_catalizatorul procesului a fost tocmai sistemul socialisto-financiaristo-fascistoid de care s-au ingrijit indeaproape... bancarzii mononeuronati.
ȘtergereDupa integrarea serviciilor secrete si inchegarea "familiilor" politice ieuropene, orice principiu pare a fi degeaba ceea ce conduce la singura concluzie logica_ca bancarzii/serviciile secrete ieuropene/politrucii ieuropeni pot sa moara linistiti, odata cu marea "constructie".
Nimeni nu le va simti lipsa.
Colhozuri conduse de ceapişti au mai existat, insa evolutionismul a lasat de fiecare data... urme. :D
Dane, parca tu ziceai intr-un alt articol, cum ca America si Rusia si-au impartit Siria si Cipru intre ei. Atunci, toata sarada asta nu este tocmai o actiune de a "apropia" si mai mult Rusia de Cipru? Din cate vad, tot Ciprul e acum cu mana intinsa spre Rusia. Si banuiesc ca rusii nu o sa-i scoata din rahat pe gratis. O sa vrea vre-o banca sau doua, un contract "avantajos" de exploatare a gazului, etc.
RăspundețiȘtergereDa, posibil ca acum sa se joace jocul despre care vorbeam. Rusii vor si Grecia la pachet. Oricum situatia e extrem de complexa deoarece mai sunt amestecati si turcii si englezii. Ramane sa vedem cum se transeaza.
ȘtergereAici, in Grecia, se discuta destul de mult despre drumurile pe care le bat guvernantii ciprioti la Moscova in ultimele zile. Ce crezi ca ar insemna, din perspectiva geopolitica, o eventuala intelegere cu Rusia? Ce reactie ar avea turcii (despre care nimeni nu prea aminteste acum) daca rusii ar veni sa exploateze zacamintele de gaz ale Ciprului? Cat de mult le asigura americanii spatele turcilor si cat de interesata e America de resursele Mediteranei? Cum va reactiona Europa daca Ciprul va decide sa lase Rusia in apele ei teritoriale?
RăspundețiȘtergereSi, nu in ultimul rand, ne putem duce cu gandul la eventualitatea unui conflict armat in zona, conflict care sa se extinda ulterior? Nu, nu e o atitudine alarmista, e vorba una din caile - nedorite de noi, oamenii de rand - de a incheia perioada de criza economica, dar si de criza politica. Pentru ca iata ca in tot mai multe tari europene (si nu numai) lumea si-a pierdut increderea in oamenii care cer voturi, ca sa nu spun de-a dreptul ca oamenii sunt din ce in ce mai scarbiti de ipocrizia, nesimtirea, tupeul, indiferenta si cruzimea, in ultima instanta, a oamenilor politici.
Nici eu nu sunt alarmist, dar un mic/mare razboi pe teritoriul Turciei chiar nu m-ar mira... Iar daca ar castiga rusii, nu m-ar mira nici atat.
ȘtergereIn ceea ce priveste teoria ca politicienii din Cipru ar fi votat contra confiscarii de teama cipriotilor am un mare dubiu .
RăspundețiȘtergereMai degraba am impresia ca s-au temut de mafia ruseasca ex-KGB din banii caruia ar fi confiscat. Ori sa furi din banii mafiei ruse si dupa aia sa mai scapi cu viata e ceva din categoria "wishful thinking".
In rest nu pot decat sa remarc ca Putin a castigat runda actuala contra FMI/Washington .
Tare imi e teama ca Cipru o sa intre in sfera de influenta ruseasca .
Pai este in sfera de influenta ruseasca ! Ramane doar de recunoscut oficial , dar pe cine mai intereseaza un asemenea "mizilic" ?
ȘtergereSe incearca o noua reimpartire a influentelor , iar Europa din pacate nu v-a mai fi asa cum am fost obisnuiti sa o privim ! De noi nu imi fac "griji" ca tot de laba marelui URSS vom avea parte !