Până acum, isteţii care susţineau povestea primatului dolarului spuneau că „oamenii investesc în case în Europa, în SUA s.a.m.d., nu în China sau Rusia” sugerând că degeaba acumulezi alte valute întrucât eşti legat ombilical de Occident. Este adevărată ideea aceasta?
În mare, până acum, a cam fost adevărată. Şeicii arabi îşi cumpărau proprietăţi în Franţa, Elveţia sau SUA. Mirajul occidentului a funcţionat. Doar că treburile se inversează. Acum, pentru lumea arabă moda nu mai e să-ţi iei proprietate în Europa, ci la Dubai. De altfel, mulţi dintre dolarii câştigaţi prin Occident merg tot spre noile atracţii ale lumii. Hong Kong-ul pare a-şi fi pierdut din strălucire, doar că e o impresie temporară. China a setat Hong Kong-ul ca vârf tehnologic şi asta va impacta decisiv în perioada următoare.
Marea problemă identificată de mulţi indivizi cu forţă de decizie a fost transformarea de către SUA a dolarului în armă pentru lichidarea duşmanilor săi. Pierzându-se independenţa banului s-a pierdut şi încrederea, motiv pentru care ţările au căutat alternative de fugă. Reinternalizarea păstrării rezervelor de aur, diversificarea deţinerilor şi alte acţiuni s-au văzut din plin. Şi nu doar „înarmarea” dolarului a fost motivul, ci şi comportamentul exuberanto-tembel al politicienilor americani care şi-au exportat absolut toate mizeriile interne bazându-se pe „mărimea pieţei internaţionale”. Care piaţă internaţională a ajuns să plătească toate neghiobiile comise de politica internă a SUA.
Sunt câteva cifre de-a dreptul relevante. În urmă cu 20 de ani ponderea dolarului în structura rezervelor internaţionale era de peste 80%. Pe atunci, datoriile SUA se ridicau la 6.5 trilioane $. În prezent structura rezervelor în dolari a căzut la sub 60%, iar datoria SUA a explodat la peste 31 trilioane $. Ce înseamnă asta? E simplu deoarece se aplică principiul vaselor comunicante: ţările care rămân în siajul SUA, setându-şi dolarul ca rezervă, vor avea mult mai mult de plătit ca „taxă” pentru suportarea exceselor SUA deoarece sunt mai puţine şi, de asemenea, datoria şi excesele SUA cresc cu inconştienţă.
Vizita lui Xi în Rusia a fost epocală deoarece cei doi au stabilit să accelereze dedolarizarea prin apelarea la yuan până în momentul în care va fi posibilă construirea unei monede proxy, transnaţionale. Mişcarea a venit ca un şoc deoarece yuanul este parte a coşului FMI, astfel încât are suficientă legitimitate şi poate ataca primatul dolarului. Pentru început yuanul va funcţiona şi va contribui la accelerarea dedolarizării deoarece ai o monedă la care să te raportezi. Acceptul Rusiei aşadar a parafat probabil cea mai mare cursă de ieşire a ţărilor din captivitatea dolarului.
Chestiunea a devenit stringentă mai ales după ce au început să apară investiţiile circulare: arabii investesc acum în rafinării din China aşa cum investeau în trecut în datorie americană. Deja a apărut apetitul imobiliar pentru China, iar schimburile comerciale au explodat. Ce altceva în afară de ameninţări şi arme poate da SUA? Asta se întâmplă în condiţiile în care China e capabilă să dea totul. Înţelegeţi diferenţa?
Pentru cei din sfera dolarului a început o cursă în care proştii vor rămâne pe Titanic până la sfârşit, împărtăşind ceea ce cunoaşteţi. Deştepţii încearcă să-şi facă loc pe bărcile de salvare. Xi a avut dreptate: o asemenea schimbare se petrece o dată pe secol, iar noi suntem martorii ei. Deschideţi bine ochii şi priviţi lumea aşa cum e!
În final o ultimă informaţie: yuanul nu va rămâne monedă de schimb deoarece nu e în interesul Chinei. În final se doreşte impunerea unui coş valutar BRICS în care fiecare să aibă procentul pe care-l reprezită din întreaga economie a zonei. Asta însă se va întâmpla doar pentru cei care vor fi parte la momentul oportun, nu pentru outsiderii care stau şi le suflă-n fund americanilor. De altfel vă spun încă de pe acum: nu m-ar mira să-i văd la un moment dat pe englezi făcând saltul spre BRICS şi lăsându-i pe americani cu fundu-n baltă. În istorie şi-au trădat de atâtea ori partenerii încât o asemenea mişcare acum n-ar face altceva decât să confirme ceea ce ştiam.
Sa ai de ales intre SUA si China.
RăspundețiȘtergereSingura sansa ramane India. Poate aleg o cale mai umana. Castele alea insa atarna greu si la ei...
Cu populatie in crestere, cu internalizarea industriei, cu un continent plin de resurse si slab populat, americanii pot usor invinge. Sper sa se trezeasca repede din pumni. Woke s-a fasait si la ei.
RăspundețiȘtergereNici conservatorii, nici liberalii, nici „dreapta” şi nici „stânga” nu au răspunsuri,
RăspundețiȘtergerefiindcă şi unii şi alţii sunt imobilizaţi în angajamente ideologice anacronice.
Ceea ce se întâmplă nu seamănă cu un uragan care mătură suprafaţa
solului, lăsând pământul propriu-zis neschimbat. Pare a fi mai mult începutul
unui cutremur. Căci structura subterană pe care se bazează toată economia
noastră este ea însăşi, acum, în mişcare, fisurându-se. În eforturile noastre de
a preveni o prăbuşire majoră, ne ocupăm mai mult de fenomene de suprafaţă,
fără să ne concentrăm asupra structurii de fond, unde se produc modificările
cu adevărat mari.Lumea se duce de rapa cu dolari si euro ,cu ruble si yuani deopotriva...
Au trădat englezii întotdeauna dar împăcare între Russia și Occident nu mai există fără război. Mai ales cu Marea Britanie după tot veninul și zoaiele vomitate de englezi de-a lungul întregului conflict ruso-ukranian.
RăspundețiȘtergereAm aflat lucruri foarte interesante de pe blogul acesta și vreau să aflu în continuare. Comentați, fraților! Încă e legal.
RăspundețiȘtergereReverentele mele domnului Dan Diaconu și mulțumesc că sunteți cu noi iubitorii adevărului.
Dolarul scade de o vreme, dar am rugamintea sa-mi explice cineva un lucru si anume: de la momentul de anul trecut cand rusii au anuntat ca leaga rubla de materii prime si aur (daca am inteles eu bine) ea crescut foarte mult. De cateva luni insa ea scade mereu si acum, aproape, aproape s-a intors la valoarea de dinainte de razboi. Am mai observat ca o crestere a dolarului duce automat la o crestere a rublei, dar iata fenomenul e valabil si invers. De cand dolarul scade zilnic scade si rubla. Stie cineva cauza acestor corelatii ? Multumesc
RăspundețiȘtergereFaptul ca dolarul si rubla scad fata de euro, arata increderea masonilor conducatori de joc/de ruleta globala, in armata pe care n-au avut-o niciodata altfel, decat virtual/ca potential ........ adica in veci irealizabila.
ȘtergereCa armata lor "internationala", adica "supranationala" a batut intradevar - foc si para - Irakul, Siria, Afganistanul, n-ar trebui ca sa conteze pentru nimeni, deoarece:
toata armata asta s-a consumat/epuizat perfect inutil in razboaiele mentionate, intrucat, desi nici macar nu a invins, n-a cucerit insa absolut pe nimeni, niciodata ............ cu exceptia Romaniei, care de frica morbida fata de toata lumea, i s-a supus si continua ca sa i se supuna neconditionat.
Alo! Romania?
ȘtergereDe cine sa te apere NATO si UE, cand nici macar pe sine nu sunt apte de vreo aparare?
S-au varat peste tot in lume doar ca sa faca scandalul mai mare, si apoi au fugit de-au rupt cerul si pamantul!
Si n-au lasat absolut nimic in urma lor, cu exceptia unor amintiri neplacute!
Anonim29 martie 2023 la 15:38
Ștergere"Dolarul scade de o vreme, dar am rugamintea sa-mi explice cineva un lucru si anume: de la momentul de anul trecut cand rusii au anuntat ca leaga rubla de materii prime si aur (daca am inteles eu bine) ea crescut foarte mult. ....."
Legatul Rublei de Commodities si de Gold - in final tot o materie prima - are o relevanta exclusiva=numai pentru Rusia, precum si pentru cei care au incredere in Rubla, si nu o folosesc doar in tranzactii, ci si la tezaurizare/economisire/ca rezerva.
Bineinteles ca actuala Ruleta Americana in care este cotata Rubla, va fi inlocuita cu Ruleta Ruseasca, unde exista totusi macar si un singur glont adevarat in incarcator, si nu doar gloante orabe!
[30 martie 2023]
RăspundețiȘtergere| Vantage with Palki Sharma
Why The World Is Dumping The American Dollar
https://www.youtube.com/watch?v=zMXJsZHla6Q