Cu toate că este o noțiune vehiculată până la pierderea de esență, noțiunea de patriot nu este mai deloc înțeleasă în lumea de azi. Culmea, cea mai mare vină pentru chestiunea asta aparține așa-zișilor patrioți care nu fac nimic altceva în afară de a susține discursuri sforăitoare, menite a-i mișca pe proști. Din păcate, mișcarea începută în SUA de Trump, în mare parte se înscrie în acest curent al discursurilor și mai puțin al esenței patriotismului. O să încerc în rândurile care urmează să descriu pe scurt ce înseamnă cu adevărat a fi patriot. Aceasta, cel puțin, îi va ajuta pe cei de bunăcredință să separe grâul de neghină. Și cum acum neghina e dominantă, e nevoie mai mult ca oricând de cunoașterea principiilor reale care definesc un patriot autentic.
În realitate noțiunea e mult mai simplă decât sună în discursurile sforăitoare ale falșilor patrioți, ale celor care doar vor să profite de val. În esență, a fi patriot înseamnă a fi om. De ce? Pentru că patriotismul ține de firescul lumii. Un om se definește nu doar prin sine, ci suplimentar prin familia și comunitatea sa. Comunitatea este atât cea din jurul tău, ci și cea extinsă, formată din indivizii cu care te poți înțelege. A te înțelege nu înseamnă doar a avea aceeași limbă, ci și a avea obiceiuri similare, a rezona la aceleași evenimente s.a.m.d. Să luăm un exemplu: un român sau un francez sau un italian s.a.m.d. nu vor putea fi niciodată americani deoarece nu vor rezona cu data de 4 iulie. În timp ce pentru un american autentic 4 iulie e „o vibrație a inimii”, celorlalți le este absolut egal dacă-i 4, 7 iulie sau orice altă dată.
Revenind la noțiunea enunțată în paragraful anterior, aceea de a fi om, putem lesne înțelege că pentru a fi patriot nu trebuie decât să-ți asumi firescul vieții. Ești la fel de patriot și atunci când clamezi alături de ai tăi că „așa nu se mai poate”, dar și atunci când petreci împreună cu apropiații. Toate acestea le faci din instinct, nu ai nevoie de vreo educație specială, nu trebuie să-ți înșire cineva anumite „reguli care trebuie respectate”. Pornind de la realitatea expusă, ajungem la absolut toate trăsăturile care ne definesc pe noi ca oameni.
E limpede că tu, ca om, n-ai să ieși în public să-ți vorbești părinții de rău, n-ai să-ți înjuri străbunii. Știi bine că ești parte din fiecare dintre înaintașii tăi, că ceva din ei trăiește în tine, așa cum ceva din tine se va găsi în urmașii tăi. Tu ești parte a neamului tău, a nemuririi sale și de aceea a-ți ponegri înaintașii nu înseamnă altceva decât a te ponegri pe tine, ceea ce e stupid. Iată de ce a fi patriot înseamnă a-ți slăvi înaintașii, a fi mândru de ceea ce au făcut ei. Patriotul nu este un însingurat nici în lume și nici în afara ei. Așa cum aici ai rude, cunoștințe, prieteni, în afara lumii ai înaintașii, cei al cărui vârf acum ești tu, iar după moartea ta vor fi urmașii tăi. Iată de ce, a supraviețui și a te înmulți sunt instincte sănătoase: acesta țin, în sens restrâns, de propria ta nemurire, iar în sens larg de supraviețuirea comunității tale extinse. Într-un fel, nemurirea comunității extinse îi face și pe cei care, din varii motive, nu pot avea copii, să fie parte a idealului propriei nemuriri. Căci trăim nu doar prin noi înșine, ci și prin cei au părți din sângele nostru. De aceea nemurirea unui popor înseamnă și nemurirea tuturor celor care-au aparținut acelui neam.
Poate că pentru unii ceea ce am expus anterior poate ține de idealism, de abstract. Există însă o dimensiune cât se poate de imediată a patriotismului pe care-o putem înțelege studiind comunitățile restrânse. Știm bine că într-un sat există atât proprietatea individuală, formată din pământurile fiecăruia, dar și o proprietate comună: pășunea, uneori pădurea s.a.m.d. Proprietatea comună e a tuturor, fiecare având drept de uzufruct al acesteia. Vacile celor din comunitate pasc liber pe pășunea satului, iar din pădure oricine poate merge să culeagă ciuperci sau fructe de pădure. E dreptul tuturor. Acest drept comun nu dă însă nimănui drept de înstrăinare a sa. N-ați auzit - până la statutarea proprietății de către statele post-aristocratice - de comunități care să-și înstrăineze bunurile comune. Așadar, a fi patriot înseamnă a fi împotriva vânzării către străini a bunurilor comune. Este cât se poate de logic să fie așa deoarece ca membru al comunității ai doar drept de uzufruct. Și așa trebuie să rămână. E absolut ilogic să vinzi ceva ce e al tuturor pentru că e ca și cum ți-ai fi vândut comunitatea, vânzându-te în același timp pe tine. E ceva ilogic, de-a dreptul nebunesc. La fel cum ilogic e să vinzi dreptul de uzufruct. Acesta e al tuturor membrilor comunității, deci o asemenea decizie pur și simplu nu poate fi luată, chiar și în cazul în care în comunitate ar fi unanimitate. Aceasta deoarece cei de-acum nu pot vinde ceva al celor care urmează să vină. De aceea absolut toate privatizările de bunuri comune care au fost făcute la noi de la Revoluție încoace sunt ilegale și ar trebui anulate!
De asemenea, și în ceea ce privește proprietatea ta, ai dreptul să o vinzi oricui, dar ceva îți spune că există un fel de drept de preemțiune al comunității restrânse din care faci parte. De aceea, cele mai multe vânzări de proprietate se făceau către rude sau către vecini. Și abia dacă nu se găsea niciunul între apropiați se mergea ceva mai departe. Există așadar un drept de preempțiune al celor de-un neam cu tine, de care trebuie să ții cont. Se ajunge însă uneori ca vânzarea să se facă spre altcineva, din afara comunității. S-a întâmplat în toate timpurile și a ținut, cumva, de aceeași necesitate de supraviețuire. Dacă în comunitate nu se găsește cineva să cumpere pământurile, atunci poate veni cineva din afara comunității pentru că pământul nelucrat e un păcat de neiertat. Satul care nu-și lucrează pământurile sau care-și lasă casele în părăsire e un sat mort, iar asta este un blestem. De aceea, uneori, veneticii pot apărea în comunitate. Doar că sunt două elemente care sunt definitorii. În primul rând, pentru a face parte din comunitate trebuie să fii legat de ea. Nu poți ajunge în comunitate dacă nu deții nimic acolo. Pentru a face parte din comunitate trebuie să ai ceva: un petec de pământ pe care să-ți pui casa, un teren pe care să-l lucrezi. Nu în ultimul rând, veneticul niciodată nu are în comunitate - prin achiziția sa - drepturile pe care le au cei născuți acolo. Chiar dacă se va integra treptat, drepturile sale vor fi mai mici decât ale celorlalți. A cumpăra un pământ nu înseamnă a obține toate drepturile comunității. A te integra este efortul pe care trebui să-l faci continuu, iar asta înseamnă a adopta treptat toate idealurile comunității respective. Așadar, a fi patriot înseamnă a fi absolut împotriva politicii actuale de imigrație. De asemenea, a fi patriot înseamnă a înțelege că un străin nu poate avea aceleași drepturi ca un membru al comunității decât după ce se integrează definitiv în aceasta, nefiind exclus ca abia urmașii săi să beneficieze de toate drepturile. E împotriva firii să-ți vină în țară sau în comunitatea ta un străin fără nimic, căruia să-i dai din munca ta și care să nu facă nici cel mai mic efort de a se integra. E împotriva firii să te trezești peste noapte cu oameni care vorbesc alte limbi, care au alte credințe și care, culmea, vin fără nimic pentru a-ți schimba obiceiurile.
Nu în ultimul rând, a fi patriot înseamnă a cumpăra de la cei apropiați ție. E absolut ilogic să cumperi un produs identic de la altcineva străin ție, doar pentru că ți se pare „mai cool” așa. E o dovadă de prostie. De când se știe, omul cumpără de la cei apropiați deoarece un contract comercial înseamnă, în primul rând, o obligație a vânzătorului. Un olar dintr-un sat nu-și permitea să vândă oale proaste deoarece cumpărătorii veneu și-i dădeau în cap cu ele. Acum, sub impulsul marketingului și al atomizării societății, avem tendința de a cumpăra de oriunde, fără a mai înțelege că legea comerțului înseamnă, în primul rând, o obligație a celui care-ți vinde. Dacă el nu produce acel bun, vânzându-ți-l, el preia obligația celui care l-a produs. Probabil veți spune că asta se întâmplă și acum, ca efect al legilor și reglementărilor comerciale în vigoare. Așa e, doar că avem un aspect care nu poate fi reglementat. Întrucât entitățile care au monopolizat comerțul autohton sunt străine de cetățenii acestei țări, își permit inclusiv să riște introducând produse proaste. De aceea ceea ce se vinde în magazinele noastre e mai prost calitativ decât în Vest și la prețuri mai mari. Dacă un om de-al locului ar fi fost implicat, așa ceva nu se întâmpla. Iată de ce, a fi patriot însemnă inclusiv a miluita pentru re-internalizarea comerțului și pentru alungarea celor care, în acest moment, nu fac altceva decât să profite de un monopol pe care au reușit să-l facă prin intermediul unui vid legislativ.
Aș mai sublinia faptul că ultimele paragrafe sunt grupate azi într-un așa-numit „patriotism economic”, o noțiune introdusă de trumpiști. Ceea ce trebuie să înțelegem e că patriotismul ține de un firesc al omului și nu poate fi împărțit. În fapt, grupând elementele în așa fel se ajunge la un patriotism absurd, care nu are baze spirituale, potrivindu-se cumva strâmbei societăți americane. Noi însă știm bine că a fi patriot echivalează cu a fi om, iar omul nu poate fi incomplet. De aceea nu trebuie să dăm buzna peste Ocean pentru a lua lecții de patriotism, ci trebuie să ne întoarcem la bunul simț al nostru autohton pentru a înțelege noțiunea de om.
În final mai trebuie înțeles un aspect. În toate timpurile și în toate comunitățile au apărut la un moment dat „neoamenii”. Fie că erau nebuni, fie că erau posedați sau că aveau apucături ciudate, aceștia au existat dintotdeauna. Comunitățile au înțeles că aceia sunt un blestem. Cu toate că i-au îngrijit și ocrotit, într--un spirit cât se poate de uman, întotdeauna i-au izolat de comunitate, preferându-i ca exemple negative pentru copii și tineri. Marea problemă a lumii de azi este că acei oameni anormali, care existau doar ca excepție, au început să preia narativul societății și, din exemple negative, s-au transformat peste noapte în exemple pozitive, conducând la deturnarea întregii lumi de la drumul său natural. De aceea trebuie să țineți cont că a fi patriot înseamnă a fi normal, firesc, așa cum sunt oamenii în realitate și, sub nicio formă, deviant.
Patriotismul este un sentiment de dragoste și devotament față de patrie și popor. A fi patriot înseamnă să îți iubești patria și să lupți pentru ea. Patriotismul este o atitudine civică, care poate fi predată în școli, manifestată legal prin: anumite drepturi și datorii constituționale, în legătură cu statutul de cetățean al unui stat: de exemplu dreptul de a fi apărat de stat și datoria de a-l apăra, sau dreptul de a fi ajutat bănește de stat și datoria de a plăti impozite și taxe. A fi patriot presupune, în primul rând, a fi familial. Ori acest lucru se confundă astăzi cu a fi eu patriot. Familia devine, astfel, o extensie a propriului eu al persoanelor, iar altruismul devine o opțiune sora cu boala zilei de mâine. Oare ce mai inseamna a fi patriot atunci cand nu mai ai patrie ?Cum pot eu sa-mi educ nepotii sa apere patria care acum este a altora...fix pe dos asa cum bine zici tu in articol...?Imi pare rau : ,, a fii patriot inseamna sa supravietuiesti ...,, atat ca ptr. a fi sclav se ocupa altii...cu mijloace sofistificate !
RăspundețiȘtergereOff topic. Pe canalul telegram nu mai pot depune comentarii. Imi apare un mesajul "Apply to join the grup" dar pot citi postarile si comentariile membrilor.
RăspundețiȘtergereCred ca acum e OK. Erau 170 de cereri in asteptare. Daca tot nu puteti, sa-mi spuneți intr-un comentariu numele de utilizator.
ȘtergereDrept la tinta cu ultimul paragraf. Satanele au rasturnat ierarhiile. Boi trebuie sa iesim din paradigma lor.
RăspundețiȘtergereFoarte bun, articolul de azi ( ca de obicei) Culmea, desi vine dintr-o zona si despre o zona foarte diferita, azi e publicat un reportaj in Libertatea care vorbeste de foarte multe din temele prezentatate: familia, limba, obiceiurile si comunitatea, traditile si culmea, reintoarcerea in Romania-acolo unde se simt acasa, desi sunt plecati de multi ani-a unor oameni care nu isi mai gaseau locul in tara https://www.libertatea.ro/opinii/ce-spune-despre-romania-un-botez-acasa-la-caldararii-din-corcova-care-au-emigrat-si-s-au-facut-zugravi-in-belgia-avem-toate-conditiile-4652105
RăspundețiȘtergereAmice, eu am impresia ca tu esti un pic cam prost.
Ștergere1. De cand si pana cand tiganii si caldararii sunt romani si reprezentativi pentru Romania?
Poti face diferenta intre etnie si cetatenie?
2. Daca incercau sa faca paranghelia aia in curte prin Belgia erau rupti cu amenzi, plus ca ANAF-ul lor ii lua la purecat sa vada de unde au banii de cheltuit si daca serviciile pe care le platesc la "alergatori" plus "darurile" la masa sunt fiscalizate.
3. Daca incercau sa sacrifice si sa prepare animale in curte prin Belgia, veneau aia de la Protectia Animalelor, de la DSV-ul si DSP-ul lor si dupa ce ii rupeau cu amenzi ii bagau si pe la puscarie, nitelus asa.
Ati definit patriotismul apeland doar la principii etice,rationale.Dar este putin si incomplet.Patriotismul este primordial un sentiment care pleaca din familie,de la iubirea de parinti ,frati,copii,in primul rand.Iubire care radiaza din familie catre membrii comunitatii locale si extinse,tara.Care comunitate are niste caracteristici pe care ajungi sa le iubesti,prin asociere.
RăspundețiȘtergerePatriotismul este inainte de toate un sentiment care se constientizeaza cu inima.
"Ubi patria ubi bene" este un aforism fals si cinic.Patria este acolo unde iubesti sa fii nu unde material iti merge mai bine.
am cumparat de la apropiati mie, cartofi si gogosari, de la marginea drumului. de ce sa dau banii la corporatie? trec peste faptul ca pretul era la fel ca in supermarket, aproapele meu neplatind salarii, chirii, impozite, taxe etc, dar ajuns acasa am constatat ca la mijlocul sacului introduse marfa de calitate inferioara sau chiar stricata. cam asta cu aproapele...
RăspundețiȘtergereTreburile astea se intampla de foarte mult timp si sunt la ordinea zilei prin piete si mai ales prin targuri si pe marginea drumului.
ȘtergereSa-ti fie invatatura de minte.
Ca si "regula de aur": daca nu pui TU mana pe un produs si nu-l pui TU in sacosa sau pe cantar NU CUMPERI!
Bine ai venit in lumea reala!
Aia in care prostia si distractia se platesc scump!
Apropo, vrei sa ti-o spun si pe aia cu zarzavaturile si fructele "bio" unde Nea Caisa arunca ingrasaminte cu lopata, pe aia cu branzeturile pline de amidon de porumb/cartof si ulei de palmier sau pe aia cu "mezelurile traditionale" vandute la suprapret care sunt cumparate de prin banalele magazine dar pe care s-a aplicat o eticheta noua?
https://adevarul.ro/stiri-locale/galati/trafic-de-substante-toxice-pentru-culturi-la-2175035.html
A fi patriot e prelungirea iubirii de parinti.
RăspundețiȘtergereAm mai explicat cândva pe aici, într-un comentariu, care era sensul adevărat al cuvântului „patriot” punându-l în antiteză cu cel de „naționalist”. Astăzi, acesta s-a denaturat. Patriot înseamnă cel care-și iubește patria necondiționat și aproximativ ce spune d-l Dan mai sus, dar fără a avea vreo relație cu Dumnezeu. Naționalist înseamnă să-ți iubești țara și neamul în măsura în care neamul e mijlocitorul aceleiași credințe în Dumnezeu, iar neamul este privit în perspectiva eternității. Prin urmare, patriotul o fi un bun iubitor de țară, dar este prin definiție ateu. Și data trecută l-am dat ca exemplu pe Ceaușescu. Iar dacă este ateu, mai poate fi el om cu adevărat?
RăspundețiȘtergereAngelica B.
Patriotismul putea exista din anii '90 incoace. Daca functiona, nu plecau milioane de romani de nevoie. Nu intrau in faliment fabrici si uzine, simbolizate pe bancnotele ceausiste.
RăspundețiȘtergereSociologic daca operationalizam conceptul ies imensitati, nebunii, groaze, giumbuslucuri, contradictii, ipotetice conflicte interstatale. Patriotismul pentru unii inseamna tradare pentru altii, nu neaparat si viceversa.
Stapanii lumii au proiectat totul, inclusiv deznationalizarea, renationalizarea si printre altele patriotismele care apar rapid, ca motiv, printre altele, de intrare in razboi. Cei care au creat state, natiuni, le-au si dizolvat, nu le mai avem decat imaginar, sau pe unele hartii.
Patriotism si deepstate? 2 concepte care ar degenera prin analiza lor in atacuri stupide, in trend cu tot regulamentul care reguleaza inclusiv corect politic-termen vechi, de altfel.
O parte din armata ce mai face? Dar din servicii?
Parca "visam" sa scrii un astfel de articol, genial ca de obicei! Raspunsurile le aveam pregatite asa cum mi le pregateam acum 20 de ani, in drum spre servici, mergand pe jos, compunand un articol de minim 5 pagini, pe care il tastam ad litteram; se pare ca e o mica mare diferenta intre tradatori si asa-zisii patrioti. Tradatorii primesc comment-uri prin sms, email etc.
Nu se poate aborda conceptul de patriotism (uneori de mucava) neraportat la tradatori, boarfe cu fundul intre luntre si punte. Expresiile plastice le-am ales random, am multe limbaje.
Patriotismul a fost intotdeauna inoculat, motivele fiind variate; daca n-ar fi existat interactiuni inter-statale, geopolitici, mai nou globalizare care se incheie in alte forme, poate da.
In zilele noastre patriotismul frecvent reanimat si recreat de catre unii, e opus unei liste imense de acuzatii, deci e incompatibil cu aproape orice. Si uite asa dispar "patriotii", unul cate unul, din diverse cauze. Din '90 incoace cati patrioti si cati tradatori au murit? Faceti o comparatie. Cati colaboratori pretinsi ai securitatii ar fi fost din randurile intelectualitatii, si cati din restul? Intelectualitatea, cultura trebuiau terminate, s-a si realizat. Exact patriotii invocati au fost sacrificati, chiar ritualic, ca restul sa tina minte. Multi nu mai posteaza nici pe aici, nici pe alte blog-uri, site-uri, multi dispar si la cat de "vehementi" erau, ca profil psihologic, nu cred ca au renuntat sau s-au reprofilat.
Lumea, inclusiv patriotismul corespunzator s-a incheiat de mult. Ultimele replici, inclusiv online: https://trenduri.blogspot.com/2023/09/unde-s-au-dus-banii-nostri.html?showComment=1694318227992#c1188839669904562216
In patriotism intra si religia aia ortodoxa, si ortodoxul din comentariul de mai sus atat a avut de raspuns la intreaga postare-adica un securist, un fiu de trfa neam de neamul lui. Ce mai vreti, patriotisme? Crestinisme? Daca psihoticul era chiar ortodox in nici un caz n-ar fi avut un astfel de reply in 2 peri. Dar asa e peste tot, si au dreptul la replica.
In alta ordine de idei, faceti orice altceva decat sa cititi si mai ales sa comentati. Patriotismul nu se masoara in replici inteligente, acide sau de-aiurea. Asa a "functionat" 30 de ani, si se vede unde am ajuns, ce datorie de tara avem. Voiam sa bag cateva greseli gramaticale sa sara unii ca mustele pe banda adeziva, dar m-am saturat.
Ies frustrarile din dumneata, domnule Daniel, cine vei fi fiind. Dar crezi dumneata ca esti singurul frustrat? Nu, nu esti singur, numai ca eu inteleg din titlul acestui articol ca a fi patriot nu are nimic de a face cu politicile de partid, economice, bancare sau cum or mai fi. Din perspectiva mea, a fi patriot inseamna doar a-ti iubi locul natal si limba materna, la care poti adauga, cum mai spun unii, familia in care te-ai nascut, dar aceasta este implicit la locul natal si la limba materna.
Ștergere@Daniel: Am citit si recitit "comentariul" tau, dar nu am inteles ce este pt tine patriotismul. Pentru toata lumea, patriotismul este un sentiment uman. Pentru tine pare ca inseamna ideologie, sau mai degraba un set de actiuni (tradare, conflicte interstatale).
ȘtergereDar probabil ca nu am inteles eu prea bine fiindca textul e destul de greoi, scris cam in graba, cu unele erori (nu gramaticale!) care fac dificila corecta primire a mesajului pe care doresti sa-l transmiti posteritatii :).
P.S.1 Daca lumea s-a incheiat demult, mediul asta, in care te trezesti in fiecare dimineata, ce e?
P.S. 2 Nu te mai lasa influentat - in conceptia despre lume si viata - de Radu Cinamar. Este un autor de romane SF, nu un detinator al Adevarului Absolut. :)))
@Laurentiu Nu prea ma pot exprima ok cenzura pe multe paliere. Uneori cand nu e cenzura e pura provocare, s-a mai intamplat in istorie, si entuziasti au infundat puscariile, pentru stindarde incomparabil mai inofensive fata de afirmatiile care se fac azi peste tot. Cunosc varstnici care in urma cu 70 de ani au fost provocati la manifestari, ei nestiind pe ce lume se afla, si au facut parnaie ani buni, unii doar pentru ca aveau poezii, poeme patriotice prin casa, gasite la razie. Oamenii respectivi au traume si astazi, reformatati pe viata, a la experimentul Pitesti despre care am ceva informatii mai de prima mana.
ȘtergereDa, chiar e greoi si uneori devine incoerent sa descriem ceva evitand cuvintele, dogmele din blacklist-ul mereu in crestere. Mi-a placut gluma cu posteritatea, care nu va fi apta sa afle ceva din trecut, adica prezentul nostru; suntem propria noastra posteritate, dar inca n-am aflat.
Mediul in care ma trezesc in fiecare dimineata? Un soi de holograma multidimensionala, al carei scop e extragerea energiilor "negative" din oameni prin orice mijloace. Istoria oamenilor e de fapt extragerea energiilor "negative" (pacat ca n-am termeni stiintifici) si nimic mai mult.
Mult nu mai e pana sa aflam de ce 30 de ani termenii democratie, libertate, coruptie au avut cea mai mare frecventa si de ceva vreme peste tot "renasc" nationalismele la comanda. Intrebai ce e patriotismul pentru mine? As avea un raspuns daca as...exista. Dar nu exist. Sunt deja mort ca toti mortii din ultimii ani carora nici nu le mai retinem functia, daramite numele si prenumele? Faptul ca-mi evaluez momentul mortii chiar e boala psihica in progres. N-o fac tiranozaurii de 80-90 de ani care mai au eternitati de trait si nici prin cap nu le trece ca ar putea muri vreodata; deci eu la jumatatea varstei daca ma gandesc la moarte, chiar am probleme. Sa te gandesti zilnic nu la moarte ci la posibilitatea de a muri, suna aproape crestineste.
Privind conceptia despre lume si viata, cam tarziu, desi fac eforturi mari, consumatoare de glucoza, oxigen etc., pentru a ciocni holograma asta nenorocita; barierele sunt in crestere, daca pot spune asa. Oricum nu voi reusi nimic, mi-am facut harta psihica de multi ani. Glumeam cu barierele-ca om, let it go!
,, Toate popoarele sunt, firește, odioase. Omul în sine este o ființă îndoielnică; doar în foarte rare excepții un exemplar al speciei lui îndeplinește exigențele pe
RăspundețiȘtergerecare instinctiv fiecare dintre noi le are față de oricare altcineva. Dacă el se mai
prezintă și ca o colectivitate, atunci dezagreabilul pare să dobândească preponderență asupra agreabilului proporțional cu numărul. Propria latură dezagreabilă îi este desigur aproape fiecăruia deosebit de dragă. Așa cum natura preferă să transmită mai degrabă ceea ce e deficitar decât ceea ce e
superior, sunt puțini cei care nu au o slăbiciune tocmai pentru ceea ce îi supără pe alții la ei; de la miros, până la prejudecățile naționale. Cu atât mai intoleranți se arată cei mai mulți față de străini. Cu cât se ating mai îndelungat și mai îndeaproape cu alte națiuni, cu atât sunt mai frapați de latura lor neplăcută; de
aici fenomenul primordial al xenofobiei. Nu cunosc în genere decât două excepții tipice la această regulă. Prima se referă la popoarele cu adevărat aristocratice, așa cum sunt percepute de cei ce nu sunt personal dominați de ele, iar a doua se referă la popoarele politicoase prin natural lor. Dar aceste excepții nu fac decât să confirme regula. De esența amândurora ține
păstrarea distanței; astfel că ele nu sunt cunoscute decât superficial.
Aceste scurte considerații mi se par suficiente pentru a dovedi absurditatea oricărei autoglorificări naționale. Desigur, fiecare ar trebui să aibă și să manifeste mândrie națională, dar nu fiindcă propriul popor ar fi valoros ca atare, ci întrucât el, personal, îi aparține și ține la demnitatea sa personală.
Așa înțelegea lucrurile Romanul antic: din civis romanus sum, din apartenența la Roma rezulta un maximum de obligație personală pentru individ. Aceasta, la rândul ei avea în mod necesar drept urmare o imensă forță de atracție. Oricine însă își deduce meritele din poziția de membru al unei anumite colectivități gândește strâmb și se face obiectiv ridicol, neiubit ca persoană.
De aici caracterul respingător al naționalismului modern. Toate popoarele, ca popoare, sunt însă în primul rând odioase. Naționalul în sine nu e legat la nicio națiune de vreo valoare. Așadar, cel ce ridică în slăvi un popor împotriva altuia,
cel ce-l declară pe unul superior, iar pe altul inferior ca valoare, acela nu poate fi iertat decât dacă nu știe ce face. Suntem cu toții păcătoși și lipsiți de slava pe care ar trebui s-o avem în fața lui Dumnezeu;1 suntem cu toții mărginiți.
De-abia toate popoarele împreună dau o oglindă oarecum satisfăcătoare a
înzestrărilor. Calitățile fiecăruia apar compensate prin defecte orespunzătoare. Nu, naționalul n-are valoare decât ca materie primă, ca principiu al formei și cale pentru individ și pentru insul unic. Tocmai de aceea fiecare popor își măsoară instinctiv rangul după numărul și calibrul oamenilor importanți pentru
omenire pe care i-a dat.
Și, bineînțeles, în cazul națiunilor nu poate fi vorba de valoare decât plecând de la unic și avându-l pe el în vedere, căci toate valorile își au în unic exponentul lor exclusiv.2 De aici reiese: individul și unicul înseamnă întotdeauna mai mult decât un popor, fie cel propriu, fie unul străin. Valorile nu au, din principiu, nimic de-a face cu masa.
Christos propovăduia iubirea aproapelui fiindcă el nu avea în vedere filantropia și democrația. Ca urmare, fiecare individ are, pe baza unicității sale, dreptul de la sine înțeles să judece popoare întregi. ,,
Hermann Keyserling - Analiza Spectrală a Europei
,, Orice om care se respectă ar trebui să fie apatrid.
RăspundețiȘtergerePatria e o mreajă ,, !?!?
Emil Cioran - Silogismele amărăciunii
Dacă înaintașii au fost stăpâni de sclavi mai trebuie să-i slăvim și să fim mândri de ei? Și referitor la "indivizii cu care te poți înțelege", cică unu' pe care-l chema Diogene umbla cu lampa aprinsă pe străzi, căutând un om. Ca să fii împotriva vânzării către străini a bunurilor comune trebuie să nu fii fraier, n-are nici o legătură cu patriotismul. Spre exemplu, Universitatea Tehnică de Construcții București a fost vândută cu tot cu studenți către diverse firme, în primul rând Microsoft.
RăspundețiȘtergerehttps://fcfdp.utcb.ro/ghid-informatic/
Evident că studenții nu au fost întrebați dacă sunt de acord.
https://www.activenews.ro/externe/ONU-sustine-legalizarea-Pedofiliei-181500
Și până la imigrație îi avem pe "investitorii străini" care vin, cumpără diverse firme, după care încep să-i angajeze pe băștinași de parcă ar fi la ei acasă, văd că de ei n-ai zis nimic. Adică ori e țara noastră, ori nu e.
No, iată şi patrihoții:
RăspundețiȘtergerehttp://evadare.ro/politica/chiolhanul-ca-forma-de-discriminare/
Ar fi util daca ne-ati zice intr-o nota la sfarsitul articolului ce reprezinta imaginea de la inceput.
RăspundețiȘtergerePlăcuțele de la Letnița. Din păcate pe la noi nu se învață deloc istoria neamului, ci o chestie manipulată, plină de șabloane și falsuri ordinare.
ȘtergereUn subiect foarte interesant si eu am gandit mult la sentimentul patriotic dupa ce am ajuns in 1995 in Statele Unite. Ajunsa acolo, incepand sa-mi dau seama de realitatea existenta dar neinteleasa, pe atunci, de multi oameni, am simtit o scarba la discursurile sforaitoare despre iubirea de patrie, steag si alte expresii folosite pentru a denatura intelesul esential a ceea ce inseamna sa fii patriot. Da, in primul rand ca sa-ti iubesti pamantul natal si a te considera patriot trebuie sa fii OM. Iar a fi om inseamna multe. Inseamna ca te-ai nascut, ai crescut, te-ai educat in tara ta, in patria ta, in orasul sau satul tau natal.
RăspundețiȘtergereAi invatat tot ce trebuie sa stii despre locul tau natal, despre limba ta materna si mai tarziu aflandu-te departe de locul tau natal, nu-ti uiti limba, nu-ti uiti neamul, esti mandru/a de ce ai lasat in urma si ori de cate ori te intorci la locurile natale, fie tara, oras sau sat, esti cuprins de emotii ce numai sentimentul patriotic ti le poate starni. Sentimentul patriotic nu are nimic cu politicile actuale, cu discursurile sforaitoare prin care ti se spune ce trebuie sa faci pentru locul tau natal. Ce trebuie sa faci pentru locul tau natal, stii fara a-ti indica cineva ce sa faci. Stii! Pur si simplu, stii! Politica de razboi care este impinsa si manifestata de criminali se foloseste cu nerusinare de acest sentiment sacru al omului de ori si unde se afla el. EL, OMUL!
Model de patriotism peste ocean? LoL.
RăspundețiȘtergereMai vorbim în citeva luni, max un an, la alegeri și-o sa avem parte de un spectacol " patriotic" de toată frumusețea.
Vei costata ca pretextul alegerilor e vehiculat peste tot desi nu are relevanta cu deciziile ce se vor lua. Industriile sperantelor fac cei mai multi bani din istorie profitand la maxim de disperarea oamenilor. N-are treaba cine iese si cine nu, ca altfel n-ar mai fi ajenda!
ȘtergereEu chiar vreau AUR in vremuri de criza. Va fi mult mai distractiv.
ȘtergereRomania e praf si asta din cauza romanilor. Dar ei se planga ca i-au furat strainii.
18:14
ȘtergereOameni buni,
Nu este niciodată și nu a fost vreodată din cauza românilor.
Întotdeauna sunt la mijloc forte colosale din afara care pun în mișcare rotitele istoriei.
Niciodată oamenii simpli mici, NICIODATA!
Chiar si cind sunt 1 miliard ca în Asia si tot NU POT FACE NIMIC.
Patriotismul inseamna sa te impotrivesti celor ce iti vand tara si implicit ceea ce tine de ethosul ei. Va multumesc pentru articol, ca de obicei este balsam pentru suflet!
RăspundețiȘtergereRomanii de astazi, fata de cei de acum 60 de ani, sint un alt popor, alcatuit in mare parte din patrioti vestici, cu un interes scazut fata de propia tara si natie.
RăspundețiȘtergerehttps://www.activenews.ro/stiri-locale/Statuia-lui-Mihai-Viteazul-din-Oradea-a-fost-data-jos-de-pe-soclu-si-plimbata-prin-oras-pana-ce-i-s-a-gasit-un-loc-in-depozitul-Companiei-de-Apa.-Militarii-in-rezerva-acuza-Primaria-ca-vrea-sa-scape-de-statuie-printr-un-siretlic-155957
https://www.activenews.ro/stiri/Profesorul-Avram-Fitiu-Suntem-un-popor-de-oieri-dar-multor-romani-le-este-rusine-de-aceasta-realitate-istorica-Cand-ti-e-rusine-de-istoria-propriului-tau-popor-atunci-esti-un-individ-suferind-grav-bolnav-sufleteste-si-mental-144768
https://www.activenews.ro/stiri/Profesorul-Avram-Fitiu-Dupa-noi-potopul-Suntem-generatiile-ce-ne-am-tradat-stramosii-prin-vanzarea-unei-treimi-din-pamantul-tarii.-Pe-trendul-actual-de-vanzare-a-pamantului-catre-straini-in-maxim-8-ani-romanii-vor-vinde-ultima-palma-de-pamant-144668
https://www.activenews.ro/opinii/Avram-Fitiu-Factorul-politic-din-ultimii-31-de-ani-a-programat-taranului-roman-un-loc-in-cimitirul-istoriei-fara-sa-l-consulte-169868
https://www.activenews.ro/stiri/Profesorul-Avram-Fitiu-Romania-este-singura-tara-din-UE-care-a-interzis-accesul-animalelor-in-padure-ca-sa-poata-fi-jefuita-in-liniste.-Acest-act-legislativ-este-o-tradare-la-adresa-poporului-roman-144512
Mugur Vasiliu - Curs de Tradiție. Naționalism vs. patriotism
https://www.youtube.com/watch?v=QWJxKoMNH3Y
Ați scris atât de frumos!
RăspundețiȘtergereFelicitări, domnule!
Da. Este vorba de respectul față de neam.
Mă întrebam într-una dintre nopțile trecute cum au supraviețuit mamele și copiii mici din neamul meu pe vremurile năvălitorilor? Eu am un ochios de 6 luni care țipă de-l aude toată ulița dacă nu îi convine ceva? Cum se ascundeau? Mai degrabă aș presupune că stăteau în comunități unite și ascunse iar la nevoie erau apărate. Nu mi-a plăcut istoria în școală pentru că părea falsă și trasă de păr. Dar ce n-aș da acum să aflu una-alta de la istorici adevărați…
Dragostea de neam ca trăire creştină -- Pr. Mihai-Andrei Aldea:
RăspundețiȘtergerehttps://mihaiandreialdea.org/2023/02/09/dragostea-de-neam-ca-traire-crestina/