Dar ce se întâmplă în China? Conform statisticilor, în august producția industrială a crescut cu 4.5%(an pe an), iar comerțul cu amănuntul cu 4.6%. Vă spun sincer că m-am uitat de două ori întrucât nu mi-a venit să cred. Performanțele sunt excepționale, iar țara dă semnele unei reluări a accelerării creșterii. De fapt care-i rețeta?
În iulie, guvernul chinez a rezolvat problema imobiliară prin introducerea a 24 de măsuri necesare sprijinirii pieței. În ciuda bănuielilor, guvernul chinez are o abordare net diferită față de vest: cei care-au greșit plătesc, doar că sensul măsurilor este acela de a evita o încetare a finanțării construcțiilor deja începute. Cu alte cuvinte, se asigură că ceea ce este început va fi finalizat, într-un efort menit a evita greșeala monumentală a japonezilor care încă nu și-au revenit după „căpăcirea americană” din anii 90. Astfel treburile par a funcționa ceas la chinezi.
Necesarul suplimentar de lichiditate a fost asigurat prion reducerea rezervelor obligatorii ale băncilor, iar efectul nu a întârziat să se vadă: șomajul din orașe a scăzut cu 0.1%, ajungând la 5,2%. Sunt elemente care arată că țara se înscrie pe o nouă traiectorie ascendentă, cu o puternică posibilitate de revenire la creșterile gigantice pe care le-a cunoscut în trecut. Pe moment, motorul secret al creșterii este piața internă, cea care-i permite Chinei să devină auto-suficientă. Este însă piața internă soluția pentru susținerea creșterii necesare țării?
Răspunsul este „da, pentru moment”. În condițiile în care cantitățile deținute de datorie americană și de dolari sunt de-a dreptul gigantice, China își balansează magic resursele concentrându-se pe moment spre interior, unde rezolvă probleme în alte vremuri considerate de nerezolvat. Sancțiunile americane în domeniul semiconductorilor promiteau „înghețarea Chinei la tehnologia de 28 nm”. Apariția șocantă a telefonului Huawei în tehnologie de 7 nm dezvoltat 100% intern a crispat zâmbetele superioare ale Occidentului Colectiv care și-a văzut astfel planurile date peste cap. Rețineți „problema sancțiunilor” a fost rezolvată prin stabilirea unui fond de susținere a industriei interne de chipuri, în valoare de aproximativ 40 mld. $! Mi se pare o sumă de-a dreptul insignifiantă.
De altfel, pentru SUA situația se inversează. Forțarea „investiției” TSMC în America este o tentativă de a prelua tehnologia deținută de compania taiwaneză. Planul e cumva simplu: ducem tehnologia din Taiwan, după care negociem dur cu China preluarea insulei. Chestiunea s-a dovedit însă nu atât de simplă pe cât părea. Taiwanezii au spus răspicat că fabrica din SUA va produce în antepenultima tehnologie, vârful tehnologic rămânând în Taiwan. De altfel, conform taiwanezilor, în SUA este un gol teribil de know-how, având dificultăți teribile în ceea ce privește angajarea personalului de specialitate.
Revenind acum la auto-suficiența Chinei, marea întrebare care se pune este aceea referitoare la modul în care va reuși să se descurce după ce-și va satisface piața internă. Cu toate că mai este mult până acolo, trebuie să înțelegem că planurile sunt făcute deja. BRI și BRICS sunt elementetele centrale prin care China își proiectează puterea în viitor. Dezvoltarea piețelor care sunt tranzitate de inițiativa Belt&Road sau utilizarea pieței BRICS - aflată într-o teribilă expansiune - sunt planurile prin care China își asigură viitorul. Un viitor în care SUA e atât de mică încât devine insignifiantă. Deosebirea e că, în timp ce SUA s-a dezvoltat printr-un jaf de-a dreptul ritualic pe care l-a executat periodic asupra celor mai fără apărare țări, China își propune să profite prin dezvoltarea acelor țări, prin creșterea lor și profitarea de noul context pe care și-l creează singură.
Citești știrile de alatăieri, probabil din globaltimes.cn. Situația nu este deloc roză, așa cum scrie aici: https://asiatimes.com/2023/09/chinese-stock-drop-a-wakeup-call-for-xis-reformers/. Mda, treburile merg ceas la chinezi și china devine autosuficienta!
RăspundețiȘtergereCitesti doar ce-ți convine? Ia link-uri din aceeași sursă:
Ștergere- https://asiatimes.com/2023/09/too-late-for-full-blocking-sanctions-on-china-chip-makers/
- https://asiatimes.com/2023/09/china-building-euv-lithographic-cannon-for-chip-war/
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
ȘtergerePotrivit analiștilor de la Standard Chartered, în anul 2030, clasamentul celor mai puternice economii din lume va arăta cu totul altfel. China își va păstra prima poziție, cu 64.200 miliarde USD, pe locul 2 va fi India, cu 46.300 miliarde USD, iar Statele Unite vor retrograda pe locul 3, cu 31.000 de miliarde USD1.
RăspundețiȘtergereDin păcate, nu există un consens clar cu privire la care țară va fi cea mai puternică în termeni generali în 2030. Multe variabile pot influența această situație, cum ar fi economiile națiunilor, stabilitatea politică , dezvoltarea tehnologică,si dezvoltarea capacitatii militare...
Ia uite ce spune Xu Zhijun, vice președinte al Huawei Technologies Co., Ltd.: https://user.guancha.cn/main/content?id=1088133.
RăspundețiȘtergereCam așa stau lucrurile de fapt: "In this case, a real problem is that we face many challenges in the long term. On the one hand, China's semiconductor manufacturing technology will be in a state of lagging behind and catching up for a long time. Huawei believes that this state will last for a long time, because only advanced technology can we produce more advanced chips.”
ma repet, dar pregatiti-va
RăspundețiȘtergereChina ajunge nr 1 mondial in tot
Razboiul contra Rusiei este un razboi contra CHINEI
razboiul din Ucraina este razboiul de cucerire a Chinei
Nu, nu este o aberatie, este o schema la scara mica in care Ucraina este Occidentul Colectiv, si Rusia este hegemonul din viitor numit CHINA
Totul e la alta scara, un razboi studiat din viitor.
Nu înțeleg ce vrei sa spui...
ȘtergerePai astia de la securitate pricep greu spre deloc, dar si asa tot raman doar provocatori... Chiar si prin mesaje.. E greu cu gradatii, spiritul cazon le-a macinat analiza si asa sumbra .. La sri cel putin e jale..
ȘtergereHuawei nu produce ca sa vanda in restul lumii, ceea ce produce ca sa vanda in China.
RăspundețiȘtergereEu chiar nu ma pricep la a comenta rezultate economice , statistici despre economie, dar stiu si observ ceea ce se petrece in lume ghidandu-ma nu dupa cifre sau statistici, ci dupa intuitia si bunul simt care-mi arata in totdeauna care este realitatate. Nu am fost niciodata in China, dar traiesc in Statele Unite si am trait 50 de ani in Romania comunista. Adevarul despre pozitiile unor state in ceea ce priveste dezvoltarea economiei il observ de la "firul ierbii", adica din viata simpla printre americani. Am stiut inca din anii maturitatii mele ca propaganda imperialista americana sau occidentala ne-a determinat sa gandim ca China si Rusia sunt "dictaturi" si ca nimic bun nu se face prin acele tari. Acum se dovedeste ca nimic bun nu vine din occidentul colectiv. Ni s-a indus sa uram popoare ca cel chinez si rus pentru a preamari pe cei ce se dovedesc acum ca si-au dezvoltat un renume prin jaf , razboaie si asasinarea unor lideri care munceau pentru poporul lor. Mai treziti-va oameni buni si nu va mai lasati amagiti de minciunile ce sustin Occidentul cel ce s-a imbogatit jefuind tari ce nu se puteau dezvolta din cauza lacomiei acelor tari ce formeaza Occidentul colectiv. Sa aveti zile bune!
RăspundețiȘtergere