Pe scurt, cam asa s-ar traduce ceea ce le propune Obama americanilor. Trei ani de restricţii bugetare în care nu va exista decât o singură excepţie: armata. Un semnal menit a sugera două lucruri: în primul rând că SUA priveşte cu responsabilitate problema deficitului bugetar, iar în al doilea rând că, indiferent de greutăţi, apărarea şi forţa militară vor fi pe primul loc. Din punct de vedere al marketingului politic, avem de-a face în mod clar cu o lovitură foarte bună. Dacă Obama ar fi fost implicat într-o campanie de imagine, probabil că acest gest ar fi avut un efect teribil.
Dacă însă vom da la o parte "aburii" vom constata că în spatele acestui gest se află mai degrabă disperarea, încercarea de a salva ceea ce mai poate fi salvat dintr-un sistem care refuză să mai funcţioneze. În timp ce se scufunda, pe Titanic cânta orchestra, mimând, într-un ultim efort, normalitatea. Tot la fel acum se mimează normalitatea aruncându-se în piaţă, cu o seriozitate de-a dreptul prostească, informaţii despre economii bugetare de câteva zeci de miliarde de dolari. E de-a dreptul hilar să constaţi cum o economie al cărei deficit se măsoară în trilioane îşi propune să recupereze câteva amărâte de miliarde, bani care, în cel mai bun caz, ar acoperi doar cheltuielile cu dobânda. Privind din această perspectivă, îngheţarea propusă de Obama are practic acelaşi efect cu al orchestrei de pe Titanic.
Mai devreme sau mai târziu se va ajunge la momentul adevărului. Din păcate, lucrurile nu s-au petrecut atât de repede pe cât am crezut. Intervenţiile aberante ale băncilor centrale, dublate de publicarea unor date macro false au menţinut inutil un climat de optimism tâmp. Până acum s-a jucat totul pe cartea recuperării rapide. Cu toate acestea, orice om normal îşi dă seama că dolarul american nu mai poate avea nicio credibilitate, indiferent de jocul de glezne pe care-l afişează ostentativ şi teatral oficialii de la Casa Albă. Cu toate acestea preferăm să acceptăm falsa realitate, chiar dacă aceasta sfidează logica. Aceasta însă nu poate opri practica FED-ului de a cumpăra pe şest bondurile emise de Trezorerie, un mecanism a cărui finalitate nu are cum să fie alta decât colapsul sau hiperinflaţia.
Keynes observa că "the market can stay irrational longer than you can stay solvent". Întrebarea care se pune este cât de mult pot sta pieţele la nivele iraţionale în condiţiile în care se pompează voit bani în iraţional. Sau, reformulând, cât de mult pot sta solvenţi cei din spate care alimentează iraţionalul pieţelor. Probabil numai "The Plunge Protection Team" ne-ar putea oferi o explicaţie, dar tare mă tem că şi ei sunt pe tărâmurile nisipurilor mişcătoare.
Probabil ca intr-o zi USA nu va mai putea plati dobanda la datoriile pe care le are. Si atunci ce se va intimpla? Poti sa ii fortezi? Creditorii isi vor asuma pierderile si vor merge mai departe. Nimic nou sub soare.
RăspundețiȘtergereVoi n-ati auzit ca Titanicul nu se poate scufunda ? Asta e chestie pe care o stie oricine e la bord. Cu exceptia proiectantului si a catorva "insideri" evident... :-)
RăspundețiȘtergereHai, lasati mai bine prostiile. Si dati mai departe cu specula. Sau dupa caz, cumparatul locurilor in barcile de salvare. Cat banii mai au inca valoare.
>Poti sa ii fortezi?
RăspundețiȘtergereDa. Bine ... nu tari ca si Haiti sau Yemen, dar contramasurile ce s-ar aplica pot fi extrem de dure. :)
urmeaza Deflatia in state, indiferent de ce face Fed-ul! pregatiti-va!
RăspundețiȘtergereCitez din articolul de vineri: "În concluzie, cred că anticorpii SUA încep să reacţioneze dur. Aşa cum spuneam în urmă cu o săptămână, fascinant pentru America este faptul că, de fiecare dată când se confruntă cu o criză sau cu o problemă majoră, este capabilă să se reinventeze şi să repornească rapid, cu toate motoarele turate la maxim. Poate vom învăţa şi noi ceva din asta!".
RăspundețiȘtergereInsa din articolul de azi tragem concluzia ca lucrurile nu stau chiar asa, ca masurile luate sunt apa de ploaie, etc.
Care este pana la urma parerea ta?
Excelenta paralela cu Titanicul, Flavian si mai ales referirea la insideri, lol.
zexe: Daca va urma un nou episod deflationist inseamna ca vom avea parte de o continuare extrem de urata.
RăspundețiȘtergereAndrei: Nu e o contradictie. Scufundarea nu inseamna automat moarte(metaforic spus, n-a insemnat asta nici in cazul Titanicului), iar rolul anticorpilor este acela de a da solutii necesare unui nou inceput.
Flavian: In cazul Titanicului "insiderii" chiar n-aveau habar ca se poate scufunda. Si faptul ca si-au dat seama de asta cu cateva momente inainte de a se scufunda nu i-a ajutat deloc.
RăspundețiȘtergereDane, ca peste tot, sunt insideri si.. insideri.
RăspundețiȘtergereSi mai erau si... "inginerii", care au prostul obicei de a intelege lucrurile un pic mai repede decat "insiderii"... ;-)
Eu cred ca trebuie sa ne scufundam de tot, daca dorim un viitor te termen lung, fiindca nivelul crizei actuale si natura ei este diferita de ce am avut pana acuma incepand din 1913. Iar de jos de tot incepem sa punem bazele unui nou sistem , bazat nu pe lacomie, ci pe rational.
RăspundețiȘtergere@Anonim
RăspundețiȘtergere"Iar de jos de tot incepem sa punem bazele unui nou sistem , bazat nu pe lacomie, ci pe rational."
O eroare de logica des intalnita in incercarile "mainstream" de a explica criza. Si lacomia e tot rationala si, mai mult, nu ea este cauza primordiala a crizei!!
De retinut: 'geaba esti lacom daca n-ai cu ce.
@all
In ceea ce priveste aricolul: cancerul generalizat nu se trateaza cu aspirina!
Ionut, nu confunda impulsul natural spre evolutie cu lacomia.
RăspundețiȘtergereVorbesc de evolutie in adevaratul sens. Crestere in alte domenii decat bani sau bunuri. Diferentiere si iesire in evidenta prin alte criterii decat cele gen numarul de zerouri de pe HDD-ul bancii.
Asa cum zicea anonim, o baie rece nu strica. Schimbarea trebuie sa vina de la nivelul mentalitatii si abia apoi vom avea schimbari de fond la nivel economic. Iar pentru schimbarea mentalitatii o criza e excelenta. Se va lasa cu plansete in prima faza. Dar in final vor avea de invatat din asta. So, enjoy...
Flavian
RăspundețiȘtergere"Ionut, nu confunda impulsul natural spre evolutie cu lacomia."
:-))
M-am distrat pe ziua de azi!
N-o confund deloc, da' sunt ferm, net si absolut complementare.
"Crestere in alte domenii decat bani sau bunuri."
Daca-mi spui mie asta te cred, pe cuvant de onoare! Daca te duci cu "textu'" asta prin anumite parti din africa, de exemplu, s-ar putea sa-ti iei niste pietre-n cap!
Totusi, ce se va intampla cu armata SUA cand dolarul nu va valora mai nimic? Sa nu uitam ca de faimoasele legiuni romane s-a ales praful cand economia s-a prabusit si toti barbarii iau calcat bine in picioare pe romani...
RăspundețiȘtergereDan, din cate stiu eu Titanicul nu s-a ridicat din adancuri si a ramas acolo. Din post-ul tau reiese ca ai incredere in puterea de recuperare a SUA dar sa nu uitam ca UK odata ce si-a pierdut statutul de lider mondial in favoarea SUA nu a fost in stare sa il recupereze, ce te face sa crezi ca SUA in momentul in care il va pierde in favoarea Chinei il va putea lua inapoi?
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereIonut - pe cei din Africa i-as lasa in pace, nu m-as duce cu texte la ei. Iar daca mi-ar cere ajutorul, le-as da in primul rand niste unelte. Apoi niste carti si contraceptive. Nu ajuta cu nimic sa-i faci dependenti de mancarea pe care nu si-o pot asigura singuri... :-(
RăspundețiȘtergereB - hehe, Titanicul s-a scufundat, dar mare parte din oameni au supravietuit. Cu putina pregatire si bun simt, ar fi scapat mult mai multi. Daca nu ar fi insistat pana in ultimul moment ca.. nu are cum sa se scufunde dom'le... :-)
Pentru "optimisti":
RăspundețiȘtergerelucrurile pot degenera atat de rapid si de usor intrun razboi ... bine ca voi visati oameni verzi demni pe pereti.
Hehe, multi naivi inca n-au observat ca Titanicul ia apa de vreme buna. Orchestra canta, multimea aplauda, pesimistii se arunca cu capul in valuri.
RăspundețiȘtergereOptimistii au gasit insula pe harta si au pregatit barcile, iar expertii repeta... nu dom'le.. nu are cum sa se scufunde...
Iar noi ? Noi discutam despre pretul parchetului de pe punte sau costul biletelor clasa a intai pentru la anul... :-)
Nu am incercat sa imi explic criza, cunosc rationamentul ce sta la baza ei, am vrut sa subliniez doar un singur fapt si anume ,frecventa crizelor de care avem parte de vreo cativa zeci de ani creste exponential, iar cei ce invart bani nu rezolva fondul problemei ci doar, umbla la forma, si asta in mare parte lacomiei, si exact cum spuneai o sa ajunga sa fie si mai lacomi dar nu vor mai avea pe ce.
RăspundețiȘtergerehttp://www.forbes.com/forbes/2010/0208/debt-recession-worldwide-finances-global-debt-bomb.html
RăspundețiȘtergereCitind asta, sunt curios relativ la ce moneda se ganseste lumea cand spune "dolarul se va deprecia / hyper-inflatie / etc..".
Vorba lui Spence si Stiglitz, de vreme ce in urmatorul deceniu vom avea o imensa piata second-hand pentru datoriile bugetare, fiecare stat care are asa o marfa la vanzare trebuie sa faca "signaling" cat mai devreme: noi inghetam cheltuielile, noi inchidem si vindem din producatorii de gauri, bla, bla....vom fi datornici cuminti. Obama este doar primul sef de stat care se chinuie sa semnalizeze ca "yes, we can...repay". Si pentru ca semnalul trebuie sa fie credibil, a inceput cu salariile propriilor angajati, ca deocamdata asta poate el cu certitudine.
RăspundețiȘtergerehttp://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6856688-economia-sua-crescut-5-7-ultimul-trimestru-din-2009.htm
RăspundețiȘtergereDesi mare parte din respectiva crestere se datoreaza stocurilor, nu neaparat vanzarilor, situatia chiar e optimista.
Deasemenea, au crescut vanzarile de masini si au scazut importurile.
Care Titanic, care orchestra.
Sincer nu inteleg de unde iei tu disperarea lui Obama.