Aprecierea excesiva a monedei europene este o problemă importantă pentru unele state dezvoltate precum Germania. Nivelul la care a ajuns euro face ca importurile să pară ieftine, iar produsele exportate din ce în ce mai puţin atractive. Dacă la începutul crizei întărirea monedei a avut ca efect "disciplinarea" economiilor din zonă şi eficientizarea proceselor interne ale firmelor din statele membre, continuarea actualei situaţii nu face altceva decât să încarce excesiv nota de plată a UE.
Argumentele în favoarea devalorizării euro ţin nu numai de impulsionarea economiei continentale, ci şi de realităţile de pe teren. Trebuie să recunoaştem că, la ora actuală, avem de-a face cu un haos structural al zonei şi cu o necesitate stringentă de cristalizare a politicilor comunitare. În timp ce întreaga politică monetară a euro este a Băncii Centrale Europene, politica fiscală aparţine în totalitate statelor membre. Lucrurile au funcţionat bine atâta timp cât termenii pactului de stabilitate au fost respectați de către membri, dar, o lovitură puternică precum actuala criză economică, a demonstrat fragilitatea tratatelor care guvernează zona. Am avut de-a face cu o imposibilitate a statelor membre de a-şi ţine sub control deficitul bugetar și de o lipsă totală de coordonare. Comisia Europeană, cea care ar fi trebuit să se implice activ în strategia de luptă cu criza a dovedit până acum o crasă incompetență și o lipsă totală de viziune. Practic absolut toate măsurile au fost lăsate la latitudinea guvernelor membre, fără niciun master plan. Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Dacă luăm numai cazul Greciei, al cărei deficit bugetar oficial este de 12.5%(neoficial se vorbește de 14.5-15%) putem avea o imagine cât se poate de clară asupra gravelor dezechilibre cu care ne confruntăm. Grecia nu este însă singura oaie neagră, ea fiind inclusă în grupul așa-numitelor state PIIGS(Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania) care, la fel ca și Grecia, au finanțele publice în aer. Evident, lumea se uită preponderent către ele deoarece sunt cunoscute excesele de care pot da dovadă politicienii acelor state. Numai că situația este explozivă și în nucleul dur. Deocamdată plutește o tăcere suspectă deasupra Franței, dar inițiativele lui Sarkozi(gen cea pentru taxarea publicității google) nu semnalizează altceva decât o foame maladivă de bani.
În mod cert, în Europa trebuie tranșate mai multe probleme, iar responsabilitatea deplină aparține politicienilor. Este un task important care necesită implementarea unor politici economice comune de-a lungul și de-a latul Continentului. Numai că, o asemenea abordare ar putea avea ca efect o renaștere a naționalismelor sub presiunea instituirii unei discipline transcontinentale. Problema e că însăși noțiunea de disciplină are infinite conotații în Europa.
P.S. Se pare ca am avut dreptate in ceea ce priveste Grecia. Mai multe detalii aici: http://www.ft.com/ .
P.S. Se pare ca am avut dreptate in ceea ce priveste Grecia. Mai multe detalii aici: http://www.ft.com/ .
Că pomeneşti de Grecia şi de aventurile ei bugetare, ia uite ce zice nenea ăsta: http://www.ft.com/cms/s/0/a920bae4-fee9-11de-a677-00144feab49a.html, că Grecia ar trebui să iasă din zona euro. Nu ştiu cum se poate face asta, dar sigur grecii vor avea de suferit crâncen, dacă sunt forţaţi s-o facă. În context, mai este raţional şi necesar să grăbim intrarea noastră în zona euro, când vedem cât de profunde sunt slăbiciunile structurale ale economiei româneşti?
RăspundețiȘtergereEuropei ii iese socialismul pe nas.
RăspundețiȘtergereTot raul spre bine, vezi de exemplu cum incep sa piarda stangistii/laburistii peste tot - cum drepta (ba chiar extrema dreapta) incepe sa castige teren. Nu m-as mira deloc sa aud voci care sa refuze sa mai plateasca expansiunea centralizata in est, pe motiv ca banii sustin coruptia sau chiar crima organizata.
Raportarile anuale catre Brussels oricum sunt din burta, povesti mai amuzante ca estimarile multora de crestere (pentru cota si subventii in acel domeniu) fiind extrem rupte de realitate.
Trist insa e ca multi deja considera aceste plati/ajutoare ca un "drept natural", ba chiar de 2 3 luni (daca ai observat) acestea incep sa fie acceptate ca ipoteca inclusiv la banci, ca si cand ar fi un bun "real", pe care sa pui mana.
Urmeaza probabil sa ajungem o natie de asistati cu patalama, de cersetori profesionisti, intreaga economie bazandu-se pe "fondurile europene pentru dezvoltare".
Daca ne-am uita numai la dezechilibrul creat de aceste "ajutoare" in zona pensiunilor turistice de 4 margarete si ar trebui sa fie clar care va fi efectul. Insa nu, mergeti inainte cu "slabiciuni structurale", sa ne dea/sa ne faca, dupa deal e Berlinul..
Right..
Constantin Gheorghe: Iesirea Greciei din zona euro, daca se va produce, va deschide o adevarata cutie a Pandorei intrucat se va pune automat si problema excluderii statelor neperformante din Uniune. Mi-e si groaza sa ma gandesc la aceasta posibilitate deoarece s-ar readuce in prim-plan teoria cu muntii Carpati ca granita estica a UE...
RăspundețiȘtergereDan, tot raul spre bine..
RăspundețiȘtergereCei din Cluj oricum s-au saturat sa plateasca incompetenta Miticilor din Bucuresti. Teritorial iar nu cred ca se mai pune problema, pentru ca nationalismul oricum e imprastiat in sute bucati (in Beirut exista "strada romancelor"), si in plus notiunea de autonomia locala s-ar potrivit mult mai bine cu sistemul de taxe si impozite de acum. Chestie care ar impulsiona si mobilitatea fortei de munca inclusiv in interiorul granitelor - adica primul pas daca vrei sa construiesti ceva cu adevarat.
>Cei din Cluj oricum s-au saturat sa plateasca incompetenta Miticilor din Bucuresti.
RăspundețiȘtergereMitici precum Boc care e din ... Tulcea probabil, nu ? :)))
>Daca ne-am uita numai la dezechilibrul creat de aceste "ajutoare" in zona pensiunilor turistice de 4 margarete si ar trebui sa fie clar care va fi efectul. I
RăspundețiȘtergereArticolul ala e incredibil de unilateral si as zice chiar de-a dreptul prostut in esenta.
Ala sa fie oare singurul loc unde se regasesc bani din fonduri europene ? :)
MIA, un "socialist" ca tine nu cred sa vada cat de mult rau pot sa faca niste "intentii bune", probabil nici in ceasul al XII-lea. Cu "nobilele idealuri" a pornit si Stalin..
RăspundețiȘtergereCerere / Oferta - asta e singura "subventie" care functioneaza. Altele nu.
Hmmm ... ca sa nu mai pierd vremea aiurea ca oricum nu are rost : socialisti ( cu sau fara ghilimele ) sunt aia de te bintuie noaptea pe tine ... :)
RăspundețiȘtergereIesirea greciei din zona eur ar avea un impact pozitiv asupra paritatii cu usd în sensul deprecierii eur, lucru bun pt germania exportatoare, nu credeti ?
RăspundețiȘtergereOricum, fara germania, din UE nu ar ramîne mare lucru, eu cred ca daca mîine germania ar reveni la DM multi ar fi cei sa-ar schimba lichiditatile în aceasta moneda.
@Dan,
RăspundețiȘtergereCred ca mergi prea departe.
"Mi-e si groaza sa ma gandesc la aceasta posibilitate deoarece s-ar readuce in prim-plan teoria cu muntii Carpati ca granita estica a UE..."
Exista vreo prevedere care sa permita excluderea unei tari din UE?
Granita la Carpati ar insemna sa ne dea afara din UE. O astfel de masura ar insemna ca UE s-ar nega pe sine.
>Exista vreo prevedere care sa permita excluderea unei tari din UE?
RăspundețiȘtergereDin cite stiu eu nu. Abia Tratatul de la Lisabona permite retragerea voluntara a unei tari dar excluderea e, in mod normal, cita vreme vreo tara nu ajunge fatis o dictatura, imposibila.
Gelu, MIA: Istoria ne-a dat multe exemple despre intoarceri incredibile si rasturnari de situatie. Un tratat nu este altceva decat o bucata de hartie si-atat
RăspundețiȘtergereSe pare ca astitenta sociala de tip european corelata cu politicile protectioniste, vezi sistemele de subventii si cel de sanatate publica au si ele pretul lor. Orice gratuitate care nu este sustinuta real de venituri bugetare nu face altceva decat sa mareasca deficiturile.
RăspundețiȘtergere@Dan:
RăspundețiȘtergereUn euro puternic nu afecteaza chiar asa mult Germania cum se crede. Este o tara care de asemenea importa foarte mult, tocmai pentru a avea ce exporta.
@Anonim:
Politica asistentiala din Europa nu ofera servicii gratuite decat daca nu te numeri printre cei care nu platesc impozite si tot felul de dari, ci numai beneficiezi de ele. Pana si inflatia este o taxa, intrbati BNR-ul.
@MIA:
Ce au libertarienii astia cu tine? La Boc putem adauga pe Ciorbea si Radu Vasile. Ma intreb daca nu ne-ar merge mai bine daca chiar am lasa Ardealul si am scapa de un asemenea izvor de tampiti.
"... si am scapa de un asemenea izvor de tampiti."
RăspundețiȘtergereDin pacate "izvoare" din astea sunt peste tot unde "curge" banu'... :(
Cat despre Ardeal, de acolo nu ne vin numai tampiti, dar si cativa "baieti destepti", cum ar fi cei care au inventat Caritasul, baza multor afaceri mari pornite cu banii adunati de la fraieri. Si nu numai. Afaceri care acum au o fatada legala pentru ca banii au fost spalati si gata, nu mai miros.
Cred ca ati luat-o razna! Nu inteleg la ce sunt bune patriotismele astea locale. Te face sa te simti mai bine daca spui ca ardelenii sunt prosti sau ca oltenii sunt dusi cu pluta? Traiesti mai bine daca razi de moldoveni sau daca-i faci pe bucuresteni tampiti sau hoti? Personal cred ca e o mare prostie! Atat.
RăspundețiȘtergereEu ii spun socialism, se potriveste mai bine. National-socialism, mai exact. :)
RăspundețiȘtergere