Semnarea înţelegerii arată însă două lucruri. În primul rând faptul că SUA se află într-o poziţie excesiv de dificilă, semnându-şi condamnarea pe altarul spiralei datoriilor care va deveni de necontrolat. Celălalt element este chiar Kevin McCarthy, care se dovedeşte un pion al Democraţilor strecurat la vârful Partidului Republican. Să le luăm pe rând.
La cum stau lucrurile, din punct de vedere financiar, deteriorările vor deveni din ce în ce mai vizibile deoarece datoria publică americană creşte într-un ritm ameţitor. Nu e un slogan ceea ce spun, ci poate fi înţeles dacă introducem o unitate de măsură. Ajungerea în acest moment critic s-a făcut deoarece datoria publică a statului american a crescut cu o viteză mai mare decât PIB-ul. Ce ne spune asta? Că investiţiile statului american au fost proaste. În orice business, când te împrumuţi o faci pentru a-ţi multiplica banii, astfel încât după ce-ai returnat băncii principalul şi dobânzile să rămâi cu bani în plus. Dacă te împrumuţi şi pierzi banii aiurea, scazi valoarea afacerii deoarece trebuie să acoperi banii datoraţi băncii din altă parte. Făcând de mai multe ori chestia asta ajungi în insolvenţă şi faliment.
La nivel de stat, dinamica datoriei publice ne spune dacă un stat e administrat bine sau rău. Atunci când datoria creşte mai mult decât PIB-ul înseamnă că statul e administrat prost. Când însă datoria creşte cu o viteză mai mică decât creşterea PIB-ului, înseamnă că ţara e administrată bine. Făcând o paranteză, vă voi spune că noi am trecut prin ambele situaţii. Pe vremea lui Dragnea gradul de îndatorare a scăzut pe fondul unei creşteri economice sănătoase, în timp ce începând cu nefastele guverne ale PNL-ului datoria publică a crescut accelerat, mult mai rapid decât PIB-ul! Cifrele sunt extrem de seci şi-mi dau dreptate.
Ceea ce vedem în SUA este un apogeu al neputinţei. Biden, exact ca un copil intrat în magazinul cu dulciuri, s-a înfruptat din Buget trezindu-se cu fundu-n baltă. Problema e că oricum datoriile SUA, în sine, sunt o chestie absolut nesustenabilă. Ţările şi investitorii deţinători de datorie americană caută mereu să iasă de pe aceste titluri şi, pentru a se simula „lichiditatea” pieţei, titlurile sunt cumpărate de diverse entităţi. V-am mai explicat cum Banca Centrală a Japoniei - o economie de câteva ori mai mică dect cea americană - a devenit principalul creditor al SUA. Fără dar şi poate, ceea ce se petrece acolo are legătră mai mult cu imaginarul decât cu realul. Chiar şi aşa însă, indicatorii financiari nu pot fi păcăliţi. Statul american plăteşte dobânzi care sunt din ce în ce mai mari. Şi, în ciuda faptului că nu are probleme cu serviciul datoriei, gradul de îndatorare va creşte. De ce? Pentru că uriaşul cu picioare de lut nu mai funcţionează de mult! A trecut vremea în care să te lauzi cu dimensiunea gigantică a PIB-ului tău care e atât de mare deoarece ai consumatori-balene care-şi cumpără îngheţata cu căldarea. Cât să mai măreşti şi căldarea aia?
În aceste condiţii este cât se poate de clar că investiţia în economia americană e una păguboasă atâta timp cât reuşeşte să consume mai mult decât produce. Şi asta nu de azi, de ieri, ci de-o groază de timp! În fapt acolo corupţia e atât de mare încât a cangrenat întregul stat, tipărindu-se bani în neştire pentru a hrăni parazitismul.
Acum să ne întoarcem la ciudatul domn Kevin McCarthy. Încă de la început a fost o problemă cu el. Ştim bine câte forţări şi negocieri s-au făcut pentru a-l propulsa pe fotoliul de preşedinte al Congresului. Acum se dovedeşte că cei care l-au contestat au avut dreptate: individul nu-i decât o tinichea a statului subteran american. Înţelegerea dintre el şi Biden este una de-a dreptul umilitoare pentru republicani: contra unei reduceri a cheltuielilor de doar 0.5% din PIB, McCarthy i-a oferit cu generozitate lui Biden o creştere a plafonului de peste 13% din PIB. Păi prost să fii ca republican să accepţi aşa ceva. Asta în condiţiile în care Biden şi-a luat promisiunea de a ţine cheltuielile aberante deja făcute la aceeaşi valoare timp de doi ani. E vorba însă doar de cheltuielile nemilitare. Asta în condiţiile în care cel mai mare parazit al economiei americane este complexul său militar. Cu banii evaporându-se fără niciun rezultat palpabil, SUA are destinul deja pecetluit.
În aceste condiţii este cât se poate de justificată revolta republicanilor care au bubuit tweeter-ul cu mesaje contra aberantei înţelegeri. Sunt tare curios dacă se va reuşi trecerea înţelegerii la vot şi, mai ales, cu ce scor. Poate vi se pare că partea militară e justificată de situaţia de pe scena internaţională. Aiurea, acolo e nevoie de tăieri radicale de sume şi de reproiectări ale armatei care e rămasă într-o altă epocă.
O să vă dau un singur exemplu: s-a făcut tam tam pe mutarea unui portavion american în zona Europei, cică pentru a-i intimida pe ruşi. Aveţi idee ce a însemnat asta? Portavionul ăla consumă cât un oraş, iar pentru a se deplasa are nevoie de o întreagă suită de alte nave care să-i asigure protecţia. Doar pe portavion se află peste 3000 de oameni. Înţelegeţi cât de energofagă e întreaga operaţiune? Imaginaţi-vă că ruşii, cu doar două rachete de generaţie nouă, pot scufunda carcasa aia plutitoare, cu toate avioanele de pe ea. Cât i-ar costa pe ruşi operaţiunea? Undeva sub 10 milioane de dolari. Cât costă un portavion? Costul programului pentru construirea portavionului Gerald Fort a fost de peste 37 mld. $, ajungându-se la un cost pe unitate de 13 mld. $. O grămadă de bani care pot fi făcuţi praf la cost mic de hipersonicele ruseşti sau chinezeşti. Asta e diferenţa pe care nimeni nu vrea să o înţeleagă. SUA este exact în poziţia în care era URSS în 1989!
Pe moment cred că înţelegerea dintre Biden şi McCarthy e destul de dinamitată de mişcările din interiorul Partidului Republican. Inclusiv împingerea lui DeSantis în cursa prezidenţială, strict pentru a-l bloca pe Trump, stârneşte mari emoţii care pot dinamita din interior GOP. Blatul lui McCarthy este o nouă pagină care riscă să umple paharul şi-aşa prea plin. Republicanii au nevoie de o clarificare ideologică şi e posibil s-o vedem destul de repede. Mă rog, poate se va face înainte de a se scufunda Titanicul.
Mr. Putin and Mr. Medvedev:
RăspundețiȘtergererelease the Kraken now!
Please! Please!
Deci a inceput oficial-Pactul pentru caderea finala! Cine mai lupta pentru salvarea patriotica a SUA?! Mai are Blobul vreo factiune ceva pentru tara?
RăspundețiȘtergereToate aceste datorii nu au nicio valoare, nimeni nu le va (putea) rambursa niciodată. Un lucru foarte important de știut, ignorat de marea majoritate, este acela că datoria unora reprezinta capitalul altora ! și de asemenea că acest capital își cere drepturile, iar dreptul pe care-l invocă el este dobânda.
RăspundețiȘtergereFiind în incapacitate de a plăti chiar și dobânzi corecte, acestea a fost manipulate până la a deveni negative, un nonsens total.
Iar această aberație a dus la falimentul băncilor, nu intru în amănunte.
Dobânzile negative putea distruge picioarele de argilă ale sistemului, a fost nevoie de o revenire în teren pozitiv, care nici asta nu rezolvă problema,
acum poate războiul !?!?
Războiul crează justificarea oricăror fărădelegi și are calitatea de a putea masca toate prostiile, incompetențele și porcăriile unora ( aceeași) , fără să fie pedepsiți, mai mult, nici măcar bănuiți că le-ar fi făcut vreodată.
Iată de ce războiul trebuie să continue !
Până la ultimul ucrainean, apoi până la ultimul polonez, etc.
Recursul la datorie este hotărât de elite, nu de oamenii de rând, datoria le servește elitelor la fabricarea creșterii economice pe credit, la îmbunătățirea profiturilor printr-un cost scăzut al capitalului propriu.
RăspundețiȘtergereDatoria le este utilă bogaților pentru a nu fi nevoiți să distribuie salarii mari, pentru a asigura puterea de cumpărare, le servește să mențină liniștea proletariatului.
Creditul ca și subvențiile sunt cârjele de susținere ale Capitalului.
Prin crearea acestei datorii, elitele produc capital fictiv pe care îl dețin singure! Ei plătesc singuri dobândă și vor să fie rambursați. Capitalul financiar și băncile sale vor să se ghiftuiască, capitalul străin de asemenea. Toate așa zisele dezbateri nu sunt decât praf în ochii proletarilor care se uită la tv.
Apoi, mai târziu, „ei” pretind că vor să-și facă griji cu privire la valoarea datoriei și folosesc acest argument pentru a impune austeritate angajaților. „Noi” le spunem că trăiesc peste posibilitățile lor!
Înțelegeți subterfugiul:
-în loc să distribuie salariile corecte și să practice un sistem fiscal ortodox și echitabil, recurg la datorii și deci totul se plătește amânat, pe credit, în viitor
- creditul este o modalitate de a îmbunătăți profitabilitatea capitalului pe de o parte și de a plăti cheltuielile statului fără creșterea impozitelor pe de altă parte.
- Elitele doar se prefac cum că veziDoamne, isi fac griji
- Ne sperie și ne fac să creadem că există limite ale datoriei, în timp ce în regimul financiar și monetar actual de cvasi MMT nu există o limită a datoriei; toată lumea este în derivă și alunecă în facilități de datorii.
– datorită fricii impun austeritate claselor salariate, reduc salariile directe și indirecte, beneficiile și deseori măresc impozitele pe consumul popular
Argumentul datoriei servește pentru a îndrăzni să impunem o rată mai mare de exploatare a salariaților, să facem ceea ce nu am făcut în trecut îmbrăcându-l în brațele datoriei pentru a salva băncile și a îngrășa bancherii.
Escrocheria constă în a-i face pe angajați să plătească în viitor ceea ce nu au putut să plătească în trecut și în a adăuga la aceasta toate cadourile făcute Capitalului fictiv, mort, fabricat din claviatură, de sus în jos.
Tot ceea ce ni se servește la tv și oficial nu este altceva decât o mare bătaie de joc. Dar cel puțin 80% dintre noi, înghit asta fără probleme ...
Marele merit al acestui blog este și partea de pedagogie pe care o oferă !
Mulțumim Dan Diaconu !
ai sintetizat foarte bine, chappeau!
ȘtergereEste oarecum gresit punctul Dvs de vedere privind datoria SUA!
RăspundețiȘtergereSi spun asta pentru ca ceea ce "s-a luat ca imprumut" nu este altceva decat o gramada uriasa de hartie tiparita, a carei singura valoare sta in CREDINTA prostilor ca acel curpapir ar fi valuta forte, daca nu ar exista aceasta credinta, ar insemna ca acesti asa zisi bani, nu sunt buni nici de sters curu.
Dar pentru ca asta cred toti prostii lumii, iata ca dolarul are (inca) ceva valoare, si asta pentru FED-ul care tipareste bani in nestire, o face pentru ca inca este un mijloc de a sustine SUA, dar mai ales pe acele Satane care la fel ca Hitler (cel care le-a furat proiectul si a vrut sa-l aplice pentru poporul sau) satane care folosind aceasta mega sarlatanie, au "indatorat" majoritatea tarilor planetei cu gramezi uriase de cur papir (citeste hartie igienica tiparita cu verde), si daca aceasta mega sarlatanie tine mai ales la tarile care sunt vasale Marilor Satane, iata ca acum ne aflam in faza finala a implementarii a proiectului Satanisto-Hitlerist, numit si globalsit!
Concluzia este ca acesti asa numiti "bani" NU trebuie returnati niciodata, dar e
ca rolul lor este acela ca trebuie sa ajute la ducerea Marelui Razboi Mondial repriza a 3-a, (pentru ca repriza 1 a inceput in 1914, si repriza a doua a acestui mare proiect criminal a inceput in 1939) asa ca repriza a 3-a este aceea pe care o traim acum, si va fi o distrugere totala nu numai a Europei vasale, ci si a altor tari vasele raspandite in lume, dar si a dusmanilor satanismului globalist.
Asa ca acesti asa numiti "bani" nu sunt tipariti pentru a fi returnati niciodata, ci doar ca sa adanceasca si sa extinda marea subjugare de dupa acest Mare Razboi aflat deja in curs de desfasurare.
Asa ca ceea ce vedem ca se joaca azi in SUA, este numai o scena din aria principala care face parte din Opera neo-Hitlerista de acaparare a intregi planete ,de catre aceleasi Satane care l-au sprijinit (la inceput) pe Hitler, adica pina atunci cand si-au dat seama ca Hitler ii tradeaza si ca le-a furat proiectul.
tipărindu-se bani în neştire pentru a hrăni parazitismul.
RăspundețiȘtergereSe tiparesc bani 24h din 24h din 2020, si tot nu ajung. Zilnic iasa pe poarta tiparnitei dolari noi nouti. Asta recunosc chiar ei insisi. Si se tiparesc dolari pana si in Marea Britanie si Franta.
New money is printed every day, but this is often not for the reasons people think. - https://thefinanceshub.com/how-much-money-is-printed-each-day/
2019: Comanda din ultimii ani a totalizat 7.046.400.000 de bancnote în valoare de 206.905.600.000 USD. Toate bancnotele trebuie să fie multipli întregi de 640.000, ceea ce este numit de Biroul de Gravură și Imprimare (BEP) și fiecare caramida (skid) este puțin peste 1400 lbs (635,03 Kilograme). Producția este de aproximativ 212 caramizi(skids) pe săptămână, în medie.
Factura de 100 USD este de 21,98% din numărul de bancnote și 74,86% din valoarea totală. Majoritatea bancnotelor de 100 de dolari circulă în străinătate. Un alt 21,98% din comandă este pentru nota de 20 USD și 35,51% este pentru bancnota de 1 USD. Restul ordinului pentru cele patru denumiri mai puțin populare este de 2,18% pentru 2$, 10,35% pentru 5$, 4,81% pentru 10$ și 3,18% pentru 50$.
În prezent, unitatea de la Washington tipărește toate bancnotele de 5 USD și o parte din bancnotele de 1, 10 și 20 USD. Facilitatea din Dallas tipăreste o parte din 1, 10 USD și 20 USD și exclusiv 2 USD, 50 USD și 100 USD.
Billeta de 1 USD circulă la aproximativ 38-40 de bancnote per locuitor, iar moneda de 1 USD canadian, loonie, circulă, de asemenea, la aproximativ 38-40 de monede pe locuitor. Cu siguranță, unele dintre monedele canadiene s-au pierdut sau au fost distruse de când au început să le bată în 1987. Cu toate acestea, în aceeași perioadă de timp, BEP din SUA știe că au produs aproximativ 300 de bancnote de 1 USD pe locuitor și le-au distrus pe majoritatea ca se uzează. Designul avers al bancnotei de un dolar văzut astăzi a debutat în 1963 (reversul în 1935), iar Secretarului Trezoreriei îi este interzis legal să comande un nou design, astfel încât automatele să nu fie actualizate. Desigur, biletul este mult mai ușor de contrafăcut, dar este considerat a fi de o valoare atât de scăzută, încât o organizație profesională nu ar putea produce contrafaceri cu profit. Cele mai multe falsificări de bancnote de 1 USD sunt făcute de amatori.
Numărul celor mai multe bancnote aflate în circulație crește în fiecare an la aproximativ aceeași rată cu creșterea PIB-ului, dar numărul de bancnote de 100 de dolari în circulație crește cu dublul acestei rate. În ciuda exploziei mijloacelor electronice de efectuare a tranzacțiilor, valoarea bancnotelor circulante crește în fiecare țară, cu excepția Suediei, Norvegiei și Danemarcei. În aceste trei țări, aproape întreaga populație folosește aceeași aplicație de telefon legată de conturile bancare pentru a face tranzacții de la persoană la persoană, care sunt de obicei limitate la un maxim de aproximativ 1000 USD - 1500 USD per tranzacție. Deoarece există un număr atât de mic de bancnote folosite de aceste țări scandinave, toate bancnotele sunt produse în Marea Britanie sau Franța.
Bancnota modernă a fost emisă în mod continuu de către Banca Angliei din 1725, dar inițial a fost în valori mari (20 și 50 de lire sterline). Bancnota de 1 lire sterline nu a fost emisă decât în 1793. Constituția SUA, semnată la 17 septembrie 1787, nu a menționat în mod deliberat moneda de hârtie, deoarece era o problemă prea dezbinătoare, unii reprezentanți care doreau să restricționeze producția la guvern, iar alți reprezentanți dorind să interzică moneda de hartie.
"Republicanii au nevoie de o clarificare ideologică şi e posibil s-o vedem destul de repede."
RăspundețiȘtergerePutin probabil. O mica patre dintre republicani sunt libertarieni numiti si conservatori. Restul, marea majoritate sunt neo-conservatori, sau mai pe scurt "neoconi" care sunt nimic altceva decat niste neo-marxisti alias "progresisti" ceva mai moderati si mai capitalisti decat "democratii" care sunt neo-marxistii si progresistii standard, care mai sunt denumiti si "neo-liberali".
Asa se explica blatul si coruptia masiva din SUA.
libertarienii = capitalisti = conservatori
versus
"Deep State" = neo-marxisti = neo-conservatori = neo-liberali = progresisti = democrati
Apropo, chiar daca nu este la fel de dezirabil ca Trump, nici Ron DeSantis nu este o alegere chiar rea.
https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/you-have-8-6-years-left-politics-of-fools/
ȘtergereCare e problema că eu nu văd niciuna. Datornicul este sclavul celui care l-a împrumutat. Fiind sclav face tot ceea ce i se cere. Din momentul în care SUA au renunțat la aur ca etalon pentru dolar ele au devenit sclavul celor care le împrumută. Totul e în slujba lor: Pentagonul, CIA, întreaga comunitate de informații, Rezerva Federală, guvernul, etc și toate aceste instituții fac exact ce li se cere. Noi am ajuns tot aici și fără să ne îndatorăm cât SUA.
RăspundețiȘtergereApreciez aceste analize briliante dar as fi foarte incantat daca a-ti fi la fel de scrupulos cu cele pentru situatia Roamaniei. Cu stima.
RăspundețiȘtergereToți "neo" put a clasiciZm!
RăspundețiȘtergereDe ce nu tipărește Isărescu destui bani ca să crediteze România?
RăspundețiȘtergerePăi ce? Ați vrea ca să poată cumpera românii America, chiar dacă se poate?
Să ajungă NATO și UE scula/unealta globalizării românului, în loc de vicevercea?