vineri, 14 iunie 2024

Ziua în care dolarul a rămas în aer


15 august 1971 este o dată istorică aproape uitată. Este momentul în care SUA a renunțat la etalonul aur, mai precis a denunțat unilateral înțelegerea de la Bretton Woods. Dacă până atunci fiecare dolar avea o acoperire în aur, după acel eveniment dolarul nu mai avea acoperire în nimic. Se trece mult prea ușor peste acest element, chestiune specifică superficialității noastre de oameni. 

În mod normal, la stabilirea sistemului Bretton Woods - cel care a statutat „primatul” SUA în economia globală - America a garantat că fiecare dolar emis era legat cu o anumită cantitate de aur. Asta însemna că banul avea o valoare certă: în momentul în care o bancă centrală ar fi dorit, putea să schimbe dolarii din rezervă pe cantitatea corespunzătoare de aur. Desigur, un asemenea târg nu s-a încheiat niciodată. De altfel, SUA s-au preocupat nu doar să nu se întâmple așa ceva, ci, mai mult, au luptat activ ca Băncile Centrale să nu cumpere aur. În trecut am prezentat în mai multe rânduri documete relevante ale CIA legate la acest aspect. 

În 1971 economia americană suferea grav, iar denunțarea unilaterală a sistemului Bretton Woods le-a permis americanilor să iasă din rahat. A fost o mișcare pe termen scurt. Pentru a masca scandalul, SUA s-au prefăcut că „cedează” din putere introducând așa-zisa „flotabilitate liberă a valutelor”. Cu alte cuvinte, spuneau ei, dacă nu ai încredere în economia americană, vinzi dolari și cumperi o altă valută(lire sterline, franci francezi, mărci germane s.a.m.d.). De aici a venit ideea creață a „valutei ca simbol al puterii economice”, răspândită cu jind de propaganda americană. Și de aceea unii tot mai cred că banii actuali au acoperire în „economia țării din care provin”. O chestiune absolut aiuristică întrucât banii, după cum limpede se vede, nu au acoperire în nimic.

După cum am spus, operațiunea americană de jefuire a lumii a fost una pe termen scurt, fiind urmată de expansiunea accelerată a celorlalte economii în detrimentul SUA. Spre deosebire de zilele noastre, atunci SUA chiar era un colos economic, dar unul aflat într-un evident declin. Astfel, dacă în 1960 PIB-ul american reprezenta 40% din PIB-ul mondial, în 1970 procentul SUA ajunsese la 36%, deci o cădere de 4 procente într-o decadă. Doar că elementul nu era vizibil întrucât întreaga economie mondială se afla în expansiune, așadar americanul de rând simțea pe pielea sa o bunăstare solidă. Partea interesantă abia acum vine, întrucât în doar patru ani, economia SUA a ajuns să mai aibă un procent de 28% din PIB-ul mondial. De unde a venit acest picaj? Fix din „democratizarea banului”. 

Devenea cât se poate de clar că SUA se confruntă cu o problemă majoră, cu toate că, repet, americanul de rând nu vedea decât o creștere a propriei prosperități deoarece întreaga economie mondială era „pe plus”, astfel încât de la o zi la alta îi era mai bine. Însă ratele de creștere ale economiei americane rămăseseră în urmă față de cele ale celorlalte țări. De aceea trebuia inventat ceva. Iar invenția s-a numite ... petrodolarul.

Pe 8 iunie 1974, SUA și Arabia Saudită semnează o convenție care a dat o nouă vigoare dolarului. La prima vedere, convenția bilaterală pare banală: Arabia Saudită se obligă să coteze petrolul său în dolari. Astfel, orice țară care cumpără petrol din Arabia Saudită trebuie să o facă în moneda americană. Cum petrolul este principalul vector al dezvoltării economice, prin acest contract SUA reușește să dea un nou impuls dolarului, asigurându-i pentru încă 50 de ani statutul de monedă de rezervă. Chestiunea era cât se poate de limpede: ca să poți importa petrol aveai nevoie de dolari, iar acești dolari nu-i puteai avea decât dacă banca ta centrală făcea anumite rezerve în dolari(pentru a te putea proteja de volatilitatea pieței). Cu alte cuvinte, indiferent de poziția ta față de SUA, erai obligat să le folosești valuta. 

Însă nu era doar atât. Arabii aveau acces la cantități impresionante de dolari. Ce făceau ei cu acești dolari? Îi investeau. Prin intermediul asasinilor financiari internaționali gen FMI, arabii plasau banii în economii în dezvoltare, reușind paradirea unor întregi țări și scurgerea de fonduri către firmele proprii. Operațiunile sunt descrise excelent în cartea lui John Perkins, „Confesiunile unui asasin economic”. Doar că cea mai mare parte a banilor rezultați din tranzacțiile cu petrol ajungeau în datoria americană pe care o cumpărau statele arabe. Așa se stabilea un circuit financiar similar circulației sângelui într-un organism viu. Până acum acesta a fost motorul puterii economice americane.

A venit însă data de 8 iunie 2024, o dată fatidică pentru SUA. Ce s-a întâmplat? Arabia Saudită a decis să ... nu mai reînnoiască acordul cu SUA. Mai mult, invitat fiind la întâlnirea G7, Mohammed bin Salman(MBS) a declinat participarea ... din motive religioase, propunând o altă dată, mai precis pe cea de azi. E cât se poate de clar că nimeni nu ar fi amânat summit-ul pentru a-i face pe plac lui MBS, astfel încât prințul saudit a reușit nu doar să evite întâlnirea, ci și să semnalizez clar că țara sa deja se află într-o altă paradigmă economică.

După cum limpede puteți înțelege, sfârșitul epocii petrodolarului conduce la o scurtcircuitare a principalului flux monetar care asigura primatul monedei americane. Astfel, datoria americană rămâne fără încă un cumpărător important. De altfel, orientarea Arabiei Saudite s-a văzut extrem de clar în 2022, atunci când a scăpat de 30% din deținerea sa de datorie americană. 

Încheierea epocii petrodolarului este de așteptat să accelereze teribil procesul de renunțare la dolar. Fără doar și poate, rezervele statelor în dolari devin irelevante, atâta timp cât poți achiziționa petrolul și cu alte valute. Trebuie să înțelegeți că existența petrodolarului a făcut posibilă stoparea căderii economiei americane. Semnificația petrodolarului devine mai clară dacă vă voi spune că, la ora actuală, PIB-ul american reprezintă 24% din cel global! Cu alte cuvinte, în ciuda diversificării și a creșterii teribile a economiei mondiale, prin menținerea dolarului ca monedă universală, SUA au reușit să-și conserve poziția economică dominantă pe scena mondială. 

Probabil vă întrebați ce se va întâmpla de acum înainte. Trebuie, în primul rând, să înțelegem cu adevărat semnificația zilei de 8 iunie 2024. Este ziua de la care dolarul nu mai reprezintă absolut nimic. Dacă până acum puteam să-i vedem relevanța în petrol, de-acum înainte moneda americană este efectiv aer: ea nu mai reprezintă nimic, nu mai are absolut nicio relevanță. SUA se va duce accelerat la vale deoarece nimeni nu mai are de ce să țină dolari. Principalul vector care face acum „relevant” dolarul este cel al ocupației americane: statele aflate sub ocupație sunt obligate să țină o anumită rezervă în dolari. Însă nici măcar asta nu va conta întrucât forța centrifugă va începe să se manifeste accelerat.

Credeți sau nu, dolarul oricum este mort. Și nu numai el, ci și euro, lira sterlină, yenul s.a.m.d. E o chestiune de timp până când se va constata oficial moartea sa. De altfel, puteți înțelege asta văzând cât de lipsite de relevanță devin „marile întâlniri ale Occidentului”. Ați avut întrunirea G7. Cum vi s-a părut? Dincolo de manifestările de demență senilă ale lui Biden - din ce în ce mai evidente - totul a părut similar unei întâlniri de pensionari. O atmosferă seacă, fără niciun relief, fără nicio altă știre în afara gafelor bătrânului Joe. Și e normal să fie așa întrucât absolut toată relevanța lumii occidentale s-a dus de râpă. Nu știu de ce, am vaga impresie că dacă actuala întâlnire a consemnat coma în care se află sistemul occidental, viitoarea întâlnire va fi cea care-i va confirma decesul. Nu mai e mult: regele oricum a murit!

43 de comentarii:

  1. Pe scurt:
    Arabii au sancționat SUA pentru Gaza!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Off topic:

    Și mașinile electrice au rămas fără "aer":

    Viitorul este aici.
    Această mașină cu hidrogen poate funcționa toată ziua la maxim. Se numesc vehicule cu celule de combustibil.

    Singura emisie de la aceste vehicule este apa.
    Mai multe orașe din întreaga lume au testat vehicule cu celule de combustie, cu peste 5.600 de autobuze utilizate în întreaga lume, majoritatea fiind în China.

    Autobuzele cu celule de combustibil cu hidrogen au o autonomie mai mare și o durată de funcționare mai lungă decât autobuzele electrice cu baterie, cu o autonomie de aproximativ 450 de kilometri (280 de mile) înainte de realimentare, comparativ cu aproximativ 250 de kilometri (160 de mile) între încărcări pentru un autobuz electric cu baterie.

    Hidrogenul are, de asemenea, o densitate de stocare a energiei mai mare decât bateriile.

    https://www.facebook.com/share/p/TJMj4k3xvbRbGuow/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tehnologia e mai veche decât crezi, e minunată, dar ... inaplicabilă. Sunt mai multe probleme cu ea, cea mai importantă fiind producția hidrogenului. Cu toate că e bun, că e „cel mai răspândit element din univers”, aici nu-l poți produce decât din apă, iar spargerea moleculei de apă consumă mai multă energie decât energia eliberată de hidrogenul produs.

      Ștergere
    2. Se produce şi din CH4 (metan) sau NH3 (amoniac).

      Ștergere
    3. Mai sunt tehnologii vechi, neutilizate: Tesla a dotat o maşină Silver Arrow pentru a extrage energie la o frecvență de rezonanță din eter, dar a fost trecut la capitolul legendă şi nu s-a lămurit cum a murit, Stanley Meyer şi-a dotat maşina cu "ceva" eficient şi a fost otrăvit, japonezii erau gata să lanseze maşini cu pilă de combustie într-o fabrică de lângă Fukushima şi i-a lovit tsunami. Ghinion!
      Dacă o luau şi ei "pas cu pas", atunci aveau vilă ín Florida sau Hawaii.

      Ștergere
    4. Mai exista o metoda de obtinere a H2, verde, abundenta si la pret mic, sub forma de byproduct, produs auxiliar in urma reactiei thoriului in cascada cu u238-ul in anumite reactoare, si care se gaseste pe Pamant din abundenta, insa, si anumite considerente... , nu este inca aprobat pentru implementare. Nu intru in detalii.

      Ștergere
    5. O altă problemă, mai mare, știută de multă vreme, o constituie infrastructura și stocarea. Hidrogenul are niște caracteristi mai aparte:
      - poate genera explozii violente dacă nu e manipulat corespunzător, e citeva grade de magnitudine peste ce poate face gpl
      - datorită faptului că are doar un electron&proton ( e primul element) poate trece foarte ușor prin tot felul de materiale ( cu unele și reacționează în timp) acest fapt generind necesitatea utilzarii unor recipiente/conducte, etc fabricate din oțeluri speciale, înalt aliate chestiune care face prohibitivă scalarea la nivel comercial real (deocamdată).

      Ștergere
    6. "Această mașină cu hidrogen..."
      "japonezii erau gata să lanseze maşini cu pilă de combustie într-o fabrică de lângă Fukushima şi i-a lovit tsunami"

      https://autolatest.ro/stiri/panica-in-europa-toyota-debarca-noul-model-mirai-care-functioneza-cu-hidrogen/

      https://autolatest.ro/stiri/masina-pe-hidrogen-are-costuri-de-consum-real-de-2-ori-mai-mari-decat-cel-al-unui-model-diesel/

      https://autolatest.ro/stiri/masina-pe-hidrogen-este-un-esec-un-bmw-ix5-hydrogen-merge-179-de-km-cu-250-lei/

      https://autolatest.ro/stiri/in-germania-statiile-de-hidrogen-au-inceput-se-inchida-sunt-prea-periculoase-in-utilizare-si-1-kg-de-h2-costa-28-de-euro/

      https://autolatest.ro/stiri/masinile-alimentate-cu-hidrogen-nu-au-nici-o-sansa-in-romania-o-statie-te-costa-peste-6-0-milioane-de-euro-si-poate-alimenta-zilnic-doar-20-de-masini/

      Ștergere
    7. Pentru producerea unui Nmc de H2 prin electroliza apei, se consumă 4,2-4,3kwh. Asta numai energia electrică. Nu mai vorbim de restul. Electrolizoare elvețiene.
      Din gaz metan, tehnologie energofagă și rezultă CO2 la greu.
      Nu întru în detalii tehnice.
      V-o spune unul care timp de 38 de ani, a produs 500Nmc de H2 pe oră! Prin electroliză.

      Ștergere
  3. Demența aia ar fi trebuit să se degradeze între timp. Omul e neschimbat. Ceva nu se leagă în tablou.

    RăspundețiȘtergere
  4. Japonia tocmai a declarat (probabil la presiunea amerlocilor) că pregătesc noi "sancțiuni devastatoare" la adresa Rusiei, pentru că... "bursa din Moscova" 🤣

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cineva pe telegram:

    ".... Știți de ce? Pentru că nici aurul nu are acoperire în nimic. Totul este o convenție. Aderi la ea sau nu....."

    Aurul e acoperit de folosința sa in sine însuși, nu se oxidează și există o listă lungă la ce se poate folosi aurul chiar și la scară industrială.
    În schimb cu hârtiile banilor un singur lucru poți face, să le dai foc 🔥 in soba de lemne.
    Monezile de aur și argint au funcționat 10 milenii, nu 300 de ani de când au inventat bacnotele pentru a prosti lumea și a o pregăti pentru era industrială.
    Acum adevărați bogați sunt plătiți în aur, iar fraierii în hârtii colorate inflaționiste, și mâine într-un cod binar din cloudul bănci, care fără telefon nu îi poți accesa.
    În schimb cu aurul oriunde merg in orice țară pot face tranzacții.


    "aurul nu are acoperire în nimic" e una din acele perle scoase de elevii din liceu, ca să mă exprim diplomatic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În afară de aprox. 5000 de ani de utilizare ca mediu de schimb plus mii de utilizari practice....da, nu are nimic. Mai bune bonurile de masă....pînă nu mai vrea fraieru' să adere la "convenție" și cere "hard assets" la schimb.

      Ștergere
    2. "Cineva pe telegram. Aurul... Acum adevărați bogați sunt plătiți în aur..."

      "Cineva" pe Telegram este foarte, foarte, foarte prost!
      Multi alti "cineva", fiind la fel de prosti, preia prostia debitata de un prost si o distribuie mai departe si o amplifica. Pe principiul clasic, daca aduni un rahat cu alt rahat, vei obtine o gramada de rahat mai mare care va puti mai mult, nu tort Joffre.
      Toata aceasta adunatura de prosti, reprezinta "invazia imbecililor" pe internet deapre care vorbea Umberto Eco.

      https://republica.ro/umberto-eco-in-2015-televiziunea-si-internetul-au-promovat-idiotul-satului


      Cum iti dai seama ca ai de-a face cu un prost care nu stie pe ce lume traieste, dar mai si da lectii de prosperitate economica?
      Simplu:
      1. Este expert in conspiratii si conspirationisme, masonerii, anunaki & reptilieni, glanda pineală si chakre, etc. si in toate idiotenile promovate pe internet de majoritatea populatiei, care oricum are un IQ scazut si educatie precara.

      2. Are mentalitate de sarac si de pururi angajat, este focusat pe economisire si pe "pastrarea valorii" desi nu intelege ce e aia valoare in mod real, nu pe investitie si implicit pe crestere. Nu ii poti explica unui asemenea prost ca daca castiga 1000 euro, chiar daca doarme sub cerul liber si mananca iarba si frunze, la sfarsit de luna mai mult decat 1000 de euro tot nu va avea si mia aia de euro tot nu reprezinta o valoare sau o avere in sine sau o mare suma.

      3. Avand IQ scazut, fiind precar educat si avand o crasa lipsa de intelegere economica si de experienta antreprenoriala si investitionala, te bombardeaza cu idiotenii si ineptii pe care insista sa le repete la infinit timp de decenii, ca alaturi de alti prosti, au internet pe care il foloseste in mod exclusiv pentru a deveni mai prosti si mai convinsi de idioteniile pe care le sustin, nu pentru a deveni mai educati si mai prosperi.
      Drept urmare nu intelege lucruri elementare ca de exemplu ce este fluxul de numerar (cash flow-ul), ce sunt activele (assets) sau pasivele (liability) sau ce este o commodity.

      https://www.financialmarket.ro/terms/flux-de-numerar-cash-flow/
      https://ciel.ro/blog/antreprenoriat/totul-despre-cash-flow-ce-este-ce-inseamna-cash-flow-negativ-si-de-ce-trebuie-sa-urmaresti-fluxul-de-numerar-al-afacerii-tale/
      https://www.investopedia.com/terms/c/cashflow.asp

      https://vitasromania.ro/educatie-financiara/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-activele-totale-ale-unei-firme/
      https://www.investopedia.com/terms/a/assetclasses.asp

      https://www.investmag.ro/termeni-economici-si-bursieri/commodity
      https://www.investopedia.com/terms/c/commodity.asp


      Prostovane, oamenii bogati NU "sunt platiti" ca nu sunt angajati, se platesc singuri. In dividende bineinteles, ca investesc in active ce le aduc fluxuri de numerear pozitive. Nici nu cheltuie banii si nici nu ii ingroapa in commoditys asa cum este aurul si asa cum fac toti saracii. In aur sperati sa fiti platiti voi saracii fara dinti in gura de subnutriti, ca sa va puneti dinti, zgarde si ghiulri, sa vada si alti saraci fara dinti in gura ce "valoare" aveti voi!

      Ștergere
    3. Eu tot n-am inteles, ce cauti tu aici comentand? Daca nu erai anonim era ceva. Cred ca ai gresit situl.

      Ștergere
  7. Esti destul de entuziast cred... si de optimist... uite ce zic chiar cei din spatiul rusesc despre asta: "Potrivit OPEC, în mai 2024, Arabia Saudită a produs aproximativ 9 milioane de barili de petrol pe zi, ceea ce reprezintă mai puțin de 9% din producția globală. "Ponderea dolarului în decontările internaționale reprezentată în sistemul SWIFT pentru perioada ianuarie-decembrie 2023 a crescut de la 40% la 47,5%. În același timp, ponderea petrolului în comerțul mondial în 2022 a fost de aproximativ 6%, chiar și la prețuri extrem de ridicate. Având în vedere ponderea scăzută a petrolului în structura comerțului mondial, nu trebuie să ne așteptăm la un impact semnificativ al refuzului Arabiei Saudite de la acordul "petrodolar", notează Pigarev."
    Pigarev este analist analist senior la Freedom Finance Global, o institutie cu sediul in Astana, Republic of Kazakhstan deci nu e un analist occidental....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Băi, cât de tefeleu trebuie să fii astfel încât să crezi că vei găsi proști care să creadă asemenea rahaturi fără logică? Dacă tu chiar crezi în asta, atunci vezi urgent dacă reușești să atingi 60 la un test de IQ! Să le luăm pe rând:
      1. Freedom Finance Global e filiala din Astana a Freedom Holding Corp („Freedom Holding Corp. is an investment conglomerate registered in Nevada, USA. ”)
      2. Arabia Saudită și-a redus voluntar producția pentru a menține un preț ridicat al petrolului. Mișcarea a fost compensata de SUA care si-a crescut producția și a eliberat petrol din rezerve, fiind acum într-un mare rahat pe care-l vei vedea imediat după alegeri. Nu înțeleg care-i problema. Sunt chestii cvasi-cunoscute
      3. Să te raportezi la SWIFT ca să arăți că au crescut tranzacțiile în dolari trebuie să fii prost bâtă. Dacă mai ești și din Kazahstan înseamnă că ești cretin total întrucât ar trebui să au habar că tranzacțiile inter-BRICS nu se mai desfășoară decât marginal prin SWIFT. Dacă nu ai știi până acum că SWIFT=SUA ești complet prost deoarece nu ai elementele de bază ale circuitelor financiare ale SWIFT.

      Așadar, rahat globalist răspândit de un „nevinovat”. Marfă, frățioare! Dacă nu ți-aș fi publicat mizeria asta ai fi spus că te cenzurez!

      Ștergere
    2. Nu stiu de ce esti atat de agresiv si ma jignesti ... chiar daca mi-a scapat ca e doar o filiala nu cred ca e cazul sa reactionezi asa. Una peste alta citatul apare in VZGLYAD (https://vz.ru/economy/2024/6/13/1272677.html) intr-un articol scris de Olga Samofalova si abia astept sa-mi demonstrezi ca VZGLYAD e vreo oficina americana. In rest, desigur, ma poti cenzura, e blogul tau deci e dreptul tau !

      Ștergere
    3. Da ai dreptate Mr. Dan

      Ștergere
    4. @Anonim, nu înțeleg care-i treaba dacă citatul îl dai dintr-o sursă rusească. În Rusia sau în spațiul ex-sovietic nu sunt proști? Numai eu știu cât și cum filtrez sursele de-acolo!

      Ștergere
    5. Sincer, Vzglyad (https://vz.ru/) este catalogat ca site semioficial rusesc iar https://johnhelmer.net/ (il recomand cu caldura are niste analize economice, politice si militare foarte bune, ziaristul locuieste la Moscova) confirma si afirma ca analizele din vz.ru sunt realizate profesionist. Mi-as dori sa pot fi la fel de optimist ca tine, dar din pacate eu cred ca prabusirea dolarului va fi lenta (peste 10 ani). Practic ce am vrut sa spun invocand acel articol este ca rusii insisi nu atat de optimisti.....As vrea sa ai dreptate, dar eu sunt mai pesimist - asta e tot ce am incercat sa spun !

      Ștergere
    6. Eu habar n am economie, dar astea cu "freedom" imi amintesc de Soros cu "Freedom House" sau de "Radio f
      Free Europe" , antena oficiala a Dep. de Stat

      Ștergere
  8. Dalerul nu este mort inca dar nici bine nu se simte, oricum este cea mai curata camasa murdara din shifoner.

    RăspundețiȘtergere
  9. După toată pandemia oprită de războiul din Ucraina și tipărirea de bani din pandemie care a mărit datoria tuturor un singur lucru mi se pare că schimbă lucrurile, și nu neapărat că dolarului ii crește inflația: faptul că RUSIA va livra arme tuturor celor interesați!!! Că măsura în oglindă a faptului că Ucraina primește arme din afara țării.
    E că la jocul de șah. Dacă Ucraina nu ar primi arme atunci războiul era gata de mult.
    Faptul că au determinat că RUSIA sa înceapă să livreze arme tuturor, e cel mai grav lucru și de ce?
    Ar trebui sa ne amintim de criza rachetelor cubaneze din 1962 și moment de răscruce pentru toți.
    Pentru că nu ne-am întors doar in 1971 când se renunță la etalonul de aur. Ne-am întors în 1962 la criza rachetelor nucleare din Cuba. Nu am depășit nici măcar acel moment. Și e cel mai grav moment.
    Asta că dovada că momentul de hegemonie dintre 1991-2022 oricât de minunat ar fi fost e groaznic când se termină.
    Hrușciov a luat niște măsuri de secretizate când a trimis rachetele in Cuba de neimaginat chiar și azi.
    În 14 octombrie 1962 un avion american a observat ceva neobișnuit și a făcut peste 1000 de fotografii. Kennedy a fost trezit din pat in acea zi și s-au panicat toți, in 6 zile au blocat toată Cuba.
    Acuma stau și mă întreb că americanii: dacă rușii ăștia trimit arme și arme nucleare la toți dușmanii noștri?
    Dacă deja s-au întâmplat asta și e mai secretizată treaba decât pe vremea lui Hrușciov?
    Treaba asta cu armele e mai gravă decât cu hârtia inventată de bănci.
    De ce?
    Pentru că adevărata monedă sunt armele, nu Banii!!!





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Războiul permanent, criza permanentă pentru şoricei. Dar seniorii războiului se distrează.

      Ștergere
  10. După cum se exprima istoria evenimentelor, mirificul nostru glob pământesc este prins in corzi, corzi ce au o vulnerabilitate de drept pământean, - plesnesc -, dece? , pentru a se reînoi, in forme greu inteligibile sau doar antepremergatorilor destinați -“ Spre Schimbare “ -. Decizia este in mâna “ Inteligentei “. ( noi oamenii suntem copii Ei ).

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, Dane dar ar f corect sa discutam faptul ca desi unele din tranzactiile BRICS se fac in monedele locale, EMISIILE Acestor monede, CANTITATEA DE EMITERE PE TARA sunt strict controlate de Stapanii banilor via BC urile locale. Sa nu uitam functia lui Naibiulina la BCa Rushilor, si a altora in restul lumii, in est sau vest, nu conteaza.
    Practic vorbim, acelasi dolar care i bine merci este invelit intr o poleiala regionala, cum ar veni camuflat, ca sa ...vezi tu, sa, nu bata la ochi.
    Rog frumos sa publici ca nu este un big deal. Rusii vorbesc deschis despre aceast fapt. Merci! Spor la treaba!
    CC

    RăspundețiȘtergere
  12. Atunci are sens încercarea de asasinare a lui Salman

    RăspundețiȘtergere
  13. Te ai gandit ca intalnirile g7 8 10, 20 samd sunt seci si pline de pensionari , linistite , la un trabuc si un scotch, si fara valuri pentru ca totul decurge 100% conform planului?
    Zic si eu.
    CC

    RăspundețiȘtergere
  14. Răspunsuri
    1. Şi banii cu arme. Circuitul se închide.

      Ștergere
    2. "The right to buy weapons is the right to be free." (Dreptul de a cumpăra arme este dreptul de a fi liber). - "The Weapon Shops of Isher" de A. E. van Vogt

      Ștergere
  15. Statele nu vor accepta așa ușor acest declin, oricât de evident at fi. Și asta nu pentru că ar fi o națiune de vârfuri și de strategi în economia mondială, ci pentru că sunt brațul înarmat al unei caracatițe mondiale, al sionismului și al elitelor din umbră care controlează emisfera nordică cu unele mari excepții, dar și mare parte din cea sudică, încă!
    Practic, economia americană a căpusat economiile restului lumii în majoritatea ei, impunând-se și prin frică, dar și prin principiul divide et impera.
    Acum, speră să se salveze pe cadavrul Europei, care speră și ea, la rându-i, salvarea, cât de cât, pe hoitul UKrainei - intenționat cele două majuscule! - după ce au crezut că vor putea pune mâna, împreună cu restul de pitici din G7, cumva, pe Rusia!
    Nu contest că ar fi și ALTE elite în afara celor menționate înainte.
    Nu contest nici că cele ce sunt stăpâne deja, pe acolo, prin a m e r i c a a a! nu sunt încă și dispuse la a sacrifica "visul" ca și "țara unde orice e posibil, realizabil și cu putință", ca pe o coajă goală sau ca și pe măsea stricată, cum se zice!
    Evident, aceasta se va întâmpla probabil când noile "gazde" vor fi pregătite de "nidare" ( cam ca în Alien! ) la propriu!
    Dacă statele vor fi în curând - ~ 25 de ani - o mare hispanica, poporul ales însă trebuie să se întoarcă la matcă, ori în haganate, ori în Atelcutz.
    Cine vor fi noile "state" este însă prematur de spus.
    Restul, scapă cine poate.
    Sau fiecare cu a mă-sii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poporul "ales" sunt doar triburi. Triburi care se vaxxinează şi se omoară reciproc.

      Ștergere
  16. SUA renunta voluntar la puterea financiara: serviciile secrete ale armatei inca din 1947 au documentat ca polul nord magnetic se deplaseaza, accelerat, spre Siberia. Problemele nu vin de la aur, care este doar un metal si nu un sistem, ci de la eurodolarii din anii 60. Eurodolarii puteau/pot fi printati fara legile de rigoare din SUA, in afara teritoriului SUA, de catre banci europene si nu numai. Magia este reprezentata de sistem, de bunastare, nu de aur. Mormonii din Utah, pe la mijlocul sec. XIX, pentru a scapa de atentie si de oaspeti nedoriti, s-au dus in Sacramento si au raspandit praf de aur pe acolo, apoi strigand "e aur!", asa s-a declansat the gold rush. Fara un sistem, fara incredere, aurul nu ajuta. Banii, dolarul printat in sec XIX a constituit puterea fenomenala: o tara suveran monetara printeaza cat doreste si aduce bunastare (atata timp cat are un sistem si pret scazut la energie, ceea ce SUA avea). Ce facem noi? Cumparam avioane si tehnologie militara (ca nu am pus accentul pe fizica/matematica) si le platim in valuta: cum era daca eram tara suveran monetara, si printam noi in propria moneda si plateam pentru ele? Arabia foloseste sistemul mBridge care e dincolo de Swift si altele. Americanii stiu de schimbarile astronomice/geologice cand Soarele va depasi Tropicul si se va deplasa spre polul nord (pe arcul de cerc care inconjoara suprafara pamantului), de aceea nu se lupta pentru a salva situatia, este o renuntare intentionata. In 1811, pe 16 decembrie, un meteor al planetei Garuda/Vulcan, s-a ciocnit de falia New Madrid producand cel mai mare cutremur din istorie (resimtit la Boston!), si cutremure uriase in America Centrala. In februarie 1812 in urma unui cutremur gigantic in Ventura, CA, insula California s-a realipit de continent. Despre asta vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  17. Doamne, ce de comentarii, unul mai tare ca altul! Am învățat și m-am deșteptat de zece ori citindu-le! Of...! Măi, oameni buni și răi, ce-o fi așa greu de priceput? SUA are datorii pe care nu le poate acoperi nici într-o sută de ani! Punct! Asta arată că sistemul global fimanciar este nesustenabil, are o bubă, o problemă gata să bubuie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SUA nu are nici un fel de datorii, poate printa oricat isi doreste. SUA se autosaboteaza intentionat pentru ca va urma inversarea polilor magnetici cu schimbari geologice/astronomice. Sistemul financiar este foarte sustenabil, problema este ca vor renunta intentionat la el (asa cum o fac acum).

      Ștergere
    2. Exact, plus sosirea extraterestilor, noroc cu Luke skiwalker, Princesa Leia si R2d2

      Ștergere
  18. 𝗥𝗼𝘁𝗵𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗱 𝗠𝗮𝗸𝗲𝘀 𝗮 𝗠𝗮𝗷𝗼𝗿 𝗘𝘁𝗿 𝗘𝗿𝗿𝗿 𝗼 𝗦𝗮𝘂𝗱𝗶 𝗔𝗿𝗮𝗯𝗶𝗮

    Cu știrile că Arabia Saudită abandonează petrodolarul și se zvonește că ar fi interesată să se alăture BRICS, Edmond de Rothschild Bank colaborează cu SNB Capital, cel mai mare administrator de active din Arabia Saudită, care administrează peste 66 de miliarde de dolari.

    66 spui?

    Rothschild va oferi finanțare pentru proiecte legate de inițiativa Vision 2030 (Agenda 2030) a țării.

    Planul este condus de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman.

    Edmond de Rothschild și-a extins și anul trecut prezența în Dubai.

    „Sunt extrem de încântat să stabilesc o prezență pentru Edmond de Rothschild în Regatul Arabiei Saudite prin acest parteneriat”

    - Ariane de Rothschild

    RăspundețiȘtergere
  19. D-le Diaconu poate ne explicati care a fost scopul prezentei lui Larry Fink CEO Black Rock la G7 din Italia. Sunt curios sa cunosc opinia Dvs. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S o fi gândit ca dacă tot plătește consumația pentru toți d c sa nu stea și el ca boierul?

      Ștergere
    2. Și /sau a venit pt. companie de specialitate.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)